Bewuster & Gezonder

Welke klachten horen bij stress

Voetreflexmassage bij Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Klachten die kunnen ontstaan bij te veel stress hebben tegelijk te maken met te weinig momenten van rust en ontspanning. Het klinkt logisch, maar als je eenmaal zó geactiveerd bent door stress kun je ook niet goed meer helder denken. De ‘UIT’ knop werkt niet zo goed meer. Als je symptomen herkent in de opsomming hiervoor is het voor de gezondheid noodzakelijk om die UITknop weer te activeren.

Welke klachten heb je bij stress?

 

Stress heeft vaak een negatieve klank, maar zonder stress is er geen leven. Laat ik hiermee beginnen. Zonder stress wordt je ’s morgens niet wakker! Door stress ga je ‘AAN’ en wordt je actief. Tot zover nog geen probleem of klachten. Het wordt vaak een probleem als er te véél en te vaak stress is. Je gáát maar door op allerlei manieren en krijgt onvoldoende rust. Klachten die kunnen optreden zijn:

 

  • Onrust voelen, niet meer kunnen ontspannen
  • Vermoeidheid
  • Slecht slapen
  • Spijsverteringsklachten
  • Hormonale problemen
  • Hoge bloeddruk, hartkloppingen
  • Slecht concentratievermogen
  • Een (zeer) kort lontje hebben
  • Depressieve klachten

Hoe werkt stress?

 

Wat is stress en wanneer krijg je er last van? Om lichamelijk en mentaal goed te kunnen functioneren is een bepaalde mate van stress nodig. Het hormoon cortisol heeft hier een grote invloed op. Je wordt wakker en actief, gaat bewegen en kunt nadenken, plannen maken en je ergens op concentreren. Allemaal heel nuttige functies in het dagelijks leven. Als je al deze taken goed aankunt en er plezier aan beleeft is er een mooie balans. Er is voldoende ruimte om tussendoor even pauze te nemen, een wandeling te maken of iets te doen waar je van geniet en ontspant.

Voetreflexmassage bij Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Lichamelijke klachten bij stress

Welke lichamelijke klachten ontstaan bij stress en hoe komt dit dan? Als er te weinig momenten van rust en ontspanning zijn is er ook minder gelegenheid om jezelf weer op te laden. Net als een batterij heb je een bepaalde voorraad energie. Is de batterij leeg, dan moet ‘ie vervangen of opgeladen worden. Je lichaam heeft ook beperkte energie. Om te overleven blijven belangrijke functies (hart/longen/hersens) het wel doen maar kunnen wél gaan haperen. Vaak is vermoeidheid het eerste symptoom bij te veel stress.

Voetreflexmassage bij Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Overige symptomen bij stress

Ieder mens is en functioneert anders. Daarom is het ook lastig te zeggen welke symptomen horen bij stress. Er is ook een verschil in stress die je meer in je hele lichaam voelt en stress die je vooral in je hoofd voelt. De ene persoon zal als eerste merken dat de spijsvertering niet goed meer werkt. Deze krijgt bijvoorbeeld buikpijn, een opgeblazen gevoel of de stoelgang wordt bemoeilijkt. Een ander krijgt misschien veel hoofdpijn of gaat steeds slechter slapen. Het kan ook zijn dat je je minder goed kunt concentreren of je geheugen laat je in de steek. In elk geval voel je je minder gezond en wellicht heb je niet eens in de gaten dat het met een overmaat aan stress te maken kan hebben.

De eigen beleving van stress

 

Nu lijkt het alsof stress alleen maar negatieve gevolgen heeft. Gelukkig is stress niet altijd schadelijk. Een groot deel heeft ook te maken met je eigen beleving van (een periode van) stress. Het kan zijn dat je wéét dat je een bepaalde tijd meer te doen hebt en minder vrije tijd hebt. Als deze periode te overzien is en je staat er positief tegenover, dan overleef je dit prima! Zeker als je goed voor jezelf zorgt met goede, zuivere voeding en eventueel wat aanvullende supplementen die je ondersteunen in zo’n drukke tijd. Denk hierbij eens aan magnesium, dit is hét ontspanningsmineraal!

Wees je bewust van je lichaam

Het is goed om te weten wat (te veel) stress voor gevolgen kan hebben en welke symptomen bij stress kunnen ontstaan. Daarom is het goed om je heel bewust te zijn van hoe je lichaam aanvoelt. Check jezelf regelmatig! Heb je ergens pijn? Voel je onrust in je lijf? Adem je rustig en diep? Hoe is het met je hartslag en bloeddruk? Is er iets veranderd in je slaappatroon? Kun je nog genieten en ontspannen?

Voetreflexmassage bij Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Hulp om te ontspannen

Als laatste wil ik je vertellen over het ontspannende effect van een Voetreflexmassage! Zeker in een periode van stress kan dit ondersteunend werken om de rust te bewaren in je lijf en hoofd.