Bewuster & Gezonder

Hoe kan ik me meer ontspannen?

Voetreflexmassage bij Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Ik wil meer ontspannen

 

Meer ontspanning zoeken, het lijkt wel alsof iederéén hiermee bezig is. Wat helpt om te ontspannen? Hoe kan ik leren ontspannen? Dit zijn vragen die gesteld worden. Er is veel behoefte aan ontspanning. Hoe komt dit toch? Is de periode van ‘altijd maar doorgaan’, ‘méér willen’ en ‘snel leven’ aan het afnemen? Daar lijkt het op. Veel mensen zijn moe van alles en hebben behoefte aan rust. Waar kunnen ze rust vinden? Hóe kunnen ze rust vinden?

Wat is spanning?

Als je het woord ont-spanning bekijkt is het duidelijk dat ‘spanning’ verminderd mag worden. Nu is spanning een breed begrip. Je kunt lichamelijk veel spanning hebben, bijvoorbeeld van sporten of (zwaar) fysiek werk. Meestal volgt er daarna dan wel een periode dat je kunt uitrusten, wat goed en nodig is. Een andere vorm van spanning heeft met het ‘denken’ te maken. Hier kunnen mensen best vaak in vastlopen.

Spanning in je hoofd

 

Veel spanning die mensen ervaren heeft met het ‘denken’ te maken. Je dénkt dat je van alles ‘moet’. Van jezelf of omdat het je zó geleerd is of van je verwacht wordt. Dit kun je best een tijd volhouden. Totdat je er last van krijgt. En je er geen plezier meer aan beleeft. Je wordt moe, chagerijnig, geïrriteerd, ongeduldig en ongelukkig. Wat is er aan de hand?

Ben je altijd maar bezig voor een ander? Privé of voor je werk? Ga je maar dóór en neem je te weinig rust? Sta je altijd ‘AAN’? Als dit te vaak gebeurt en te lang duurt, zal je lichaam hierop gaan reageren. Net als bij lichamelijke (in)spanning is het nódig om regelmatig te ont-spannen. Anders gaat je lichaam signalen geven dat bepaalde functies niet meer werken.

Voetreflexmassage bij Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Magnesium

Er is nóg een reden dat je moeite kunt hebben om te ontspannen en dat is dat er een tekort aan magnesium kan zijn! Dit is bij heel veel mensen het geval. Normaal gesproken volgt er na een periode van (in)spanning een periode van rust en ontspanning. Hiervoor is wel voldoende magnesium nodig. Als je te weinig magnesium (via voeding) binnenkrijgt en te weinig rust neemt, dan bouwt de spanning zich op in je lichaam.

Voetreflexmassage bij Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Hoe kan ik leren ontspannen?

 

Voordat je kunt ontspannen is het noodzaak om éven stil te staan/zijn en te ervaren hoe je je werkelijk voelt. Hoe voelt je lichaam aan? Kun je daar contact mee maken? Haal eens een paar keer diep adem, naar je buik toe, en adem iets langzamer uit. Lukt dit? Tel eens hoe vaak je in- en uitademt per minuut. Ligt dit aantal boven de 15? Dit is een aanwijzing dat er teveel stress in je lijf aanwezig is.

Focus op je ademhaling

Als je vraagt “hoe kan ik makkelijk ontspannen?” is mijn antwoord: focus als eerste op je ademhaling! Ademen doen we allemaal en door hier bewust bij stil te staan kan veel rust en ontspanning opleveren. Er is altijd wel een moment te vinden hiervoor, al is het maar als je op het toilet zit. Voel hoe je ademt, waar gaat je adem naar toe? Hoe diep adem je in en uit? Hoe snel adem je? Volg je ademhaling eens een minuut en probeer het tempo te verlagen en naar je buik te ademen.

Wat gebeurt er in je lichaam bij te veel spanning?

 

Er zijn functies van je lichaam die het beste werken onder spanning zoals bewegen, sporten, nadenken, concentreren en studeren. Andere functies werken alleen maar als er rust is! Denk aan je spijsvertering, het repareren en opruimen van cellen, afvoeren van afvalstoffen, verwerken van alle indrukken in je slaap. Bij teveel en te langdurig aanwezige spanning zullen de functies die rust nodig hebben minder goed gaan werken.

Klachten bij te veel spanning

De klachten die je kunt gaan ervaren als je te weinig rust neemt zijn vaak: buik- en darmklachten, vermoeidheid, concentratiestoornissen, slecht slapen, hormonale klachten, hartritmestoornissen, huidproblemen, hoofdpijnen, spierpijnen etc.

Voetreflexmassage bij Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Hoe kun je snel ontspannen?

 

De vraag heeft een tegenstelling in zich: ‘snel’ ‘ontspannen’. Dat gaat niet samen! Voor ontspannen is juist rust nodig en een langzaam tempo. Als je dit een uitdaging vindt is het een teken dat je die ontspanning nodig hebt. De makkelijkste manier is om op je ademhaling te letten, zoals ik hiervoor uitgelegd heb. Heb je hierbij hulp nodig? Dan kan ik je aanraden de Meditation Moments app 30 dagen gratis uit te proberen. Als je dit wilt, stuur mij dan een persoonlijk verzoek, dan stuur ik de link naar je toe! Hierop staan een aantal fijne ademhalingsoefeningen die je met begeleiding kunt doen.

Voetreflexmassage bij Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Laat je voeten masseren!

Er zijn veel manieren om meer ontspanning te vinden. Een wandeling in het bos of aan de zee, fietsen, muziek luisteren, een boek lezen, een douche of bad nemen, naar de sauna gaan óf een heerlijke massage van je voeten krijgen! Misschien is dit laatste niet iets waar je meteen aan zou denken. Toch zul je aangenaam verrast zijn door het ontspannende effect hiervan.