Opgeblazen buik

Opgeblazen buik

Wat een vervelend gevoel: een opgeblazen buik na het eten! En niet alleen dat, je kunt je er misselijk bij voelen en winden laten. Als je dit ervaart wil je hier zo snel mogelijk van af. Je wil graag weten waar dit vandaan komt en wat je er aan kunt doen.

Mogelijke oorzaken

In je buik bevinden zich belangrijke spijsverteringsorganen. Deze gaan allemaal aan het werk nadat jij hebt gegeten of gedronken. Dus wát je eet of drinkt kan een opgeblazen buik veroorzaken. Dit kan per persoon verschillen en het is dus belangrijk dat jij goed oplet wanneer deze klachten krijgt. Mogelijk kan het te maken hebben met:

  • Zetmeelrijk eten (koolhydraten)
  • Gluten
  • Zuivelproducten (lactose)
  • Fruit (fructose)
  • Noten
  • Peulvruchten
  • Medicatiegebruik (bijv. maagzuurremmers)

Gezonde darmen

Het grootste orgaan in je buik zijn je darmen. Hier vinden heel veel ingewikkelde processen plaats om alles wat je eet en drinkt te verteren. Hierbij krijgen ze hulp van de maag, lever, alvleesklier en via het bloed worden nog extra hulpstoffen aangevoerd. Alles werkt samen en is nodig. Om je darmen op een gezonde manier te laten werken is het dus heel belangrijk om er goed voor te zorgen.

Beschadigde darmen

Er zijn helaas een aantal voedingsmiddelen die je darmen niet goed kunnen verwerken en zo bijvoorbeeld voor een opgeblazen buik zorgen. Wat deze voedingsmiddelen zijn is per persoon verschillend maar denk bijvoorbeeld aan een overmaat aan koolhydraten of slechte vetten. Ook kunnen je darmen beschadigd raken door bijvoorbeeld gluten waardoor er stoffen in je bloed komen die daar niet horen. Vele klachten kunnen hierdoor ontstaan zoals allergieën, eczeem, migraine, vermoeidheid. Ook kan het zijn dat er verkeerde bacteriën in je darmen zitten of schimmels of parasieten.

Medicatiegebruik

Medicatie kan nodig en nuttig zijn. Helaas heeft bijna alle medicatie ook ongewenste neveneffecten oftewel bijwerkingen. Een bekende bijwerking van bijvoorbeeld maagzuurremmers is een verstoring in de werking van de darmen. Hierbij hoort dus ook klachten van een opgeblazen buik. Ook metformine, een medicijn bij diabetes type 2, kan buikklachten geven. Heb je veel last van de bijwerkingen? Neem dan zeker contact op met je behandelend arts.

Voeding

Het kan best een zoektocht zijn om de oorzaak van je opgeblazen buik te vinden. Soms zijn er ook meerdere redenen aan te wijzen. Je kunt beginnen om een bepaald voedingsmiddel een poosje weg te laten en kijken of je verschil merkt. Doe dit minstens 2 weken! Wil je hierbij begeleiding, dan denk ik graag met je mee.

Ondersteuning

Er zijn zeker nog meer aanvullende adviezen te geven voor een gezonde darmwerking. Leefstijladviezen of een heerlijke massage van je voeten kunnen ondersteunend werken. Daar kijk je misschien van op! Toch is het zo dat je via je voeten organen in je lichaam kunt ondersteunen in hun werking. Dus ook je darmen. Lees ook mijn blog over spijsverteringsklachten er eens op na. Wil je dit eens ervaren? Voel je welkom in mijn praktijk en maak een afspraak.

VoetreflexPlus™ massage

Ontspannend en Ondersteunend voor je Gezondheid

Vanuit een heerlijke ontspanning werken aan het verbeteren van jouw gezondheid. Dat is het uitgangspunt van de VoetreflexPlus™ massage. Tevens kunnen speciale massages ingezet worden om specifieke gezondheidsproblemen te verminderen.

Persoonlijk Consult

Exclusieve Persoonlijke Aandacht

Tijdens een Persoonlijk Consult sta jij centraal. Welke problemen of uitdagingen ervaar jij in je leven? Wat zou je willen veranderen en welke hulp heb je nodig? Ik luister naar je, stem me op je af en geef je handvatten om verder te komen.