Bewuster & Gezonder

Beter slapen met voetreflexmassage

Voetreflexmassage bij Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Voor mijn opleiding tot VoetreflexPlus™ therapeut heb ik onderzoek gedaan naar het effect van Voetreflexmassage op slaapproblemen bij vrouwen na de overgang. Hierbij spelen vooral de hormonen een grote rol. Ook bij andere doelgroepen is er vrijwel altijd een verstoring van de hormoonhuishouding aanwezig. Als je weet dat het slaaphormoon melatonine belangrijk is voor het goed kunnen slapen is dit ook logisch.

Wat is het effect van Voetreflexmassage op slaap

Voetreflexmassage heeft sowieso een algeheel ontspannend effect. Het gebeurt regelmatig dat mijn klanten op de behandeltafel in slaap vallen! De ontspanning helpt dus zeker mee en dit is ook altijd mijn uitgangspunt. Eérst in de ontspanning komen, dáárna werken aan gezondheidsklachten.

Wat kan ik doen om beter te slapen?

 

Nu is het hormoonstelsel best een ingewikkeld systeem. Veel factoren hebben invloed op de hormonen. Denk aan stress, het verstoren van je bioritme (nachtdiensten), voeding en leefstijl. Een heel belangrijke factor om beter te slapen is om rekening te houden met het natuurlijke bioritme. Dus actief zijn als het licht is en rustiger aan gaan doen als het donkerder wordt. Zo geef je je lichaam een signaal dat het mag gaan rusten.

Voetreflexmassage bij Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Ontspannen slapen

Hormoonmassage

Tijdens mijn onderzoek bleek dat de hormoonmassage het beste effect had op de deelnemers aan mijn onderzoek. Dit is ook wel verklaarbaar omdat hormonen bij ontzettend veel processen betrokken zijn. Ook bij het brengen van rust en ontspanning in het lichaam voordat je gaat slapen. Samen met aanvullende adviezen is dit een hele fijne massage binnen de Voetreflexmassages.

Voetreflexmassage bij Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Zones van de Spijsvertering

Als je weet dat de darmen mede verantwoordelijk zijn voor de productie van hormonen is het ook heel fijn om dat onderdeel van de spijsvertering mee te nemen in de massage. De darmen zijn ook rechtstreeks verbonden met de hersenen (hersen-darm-as). Als er rust is in je buik (darmen) krijgen de hersenen dit signaal ook door. Een heel klein onderdeel van de hersenen (epifyse) is verantwoordelijk voor het slaaphormoon melatonine. Zo heeft deze massage weer een gunstige invloed op de slaap.

Het effect van Voetreflexmassage op de slaap

 

Hiervoor heb je kunnen lezen dat een Voetreflexmassage gericht op de hormonen en spijsverteringszones (darmen) een positief effect hebben op de slaap. Dat is natuurlijk hartstikke mooi! Toch is het niet haalbaar om elke middag of avond te komen voor zo’n heerlijke massage. De massages zijn bedoeld om je lichaam beter te laten functioneren en dit effect kan zeker langer aanhouden. Daarbij is het wel nodig om je ook bewust te worden van andere verstorende factoren op de slaap en hier mee aan de slag te gaan.

Voetreflexmassage als onderhoud

Uiteindelijk kan het zo zijn dat je de Voetreflexmassage als onderhoud gaat inzetten om beter te kunnen slapen. Voor de ene persoon zal zit eens per 6-8 weken zijn en een ander heeft iets anders nodig. Dit mag je voor jezelf gaan ervaren. Het helpt ook als je na een massage rust in kunt bouwen totdat je naar bed gaat. Dan blijft het effect van een Voetreflexmassage het langst aanwezig.

Voetreflexmassage bij Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Wat is het beste natuurlijke slaapmiddel?

Het woord ‘natuurlijk’ geeft al aan dat de natuur als voorbeeld kan dienen. Denk eens aan het meebewegen met het ritme van dag en nacht (bioritme). Of het belang van afwisselen tussen actief zijn en rust nemen. Ook natuurlijke voeding is essentieel. Om je hiermee op weg te helpen staat hierna nog wat meer toelichting.

Voetreflexmassage bij Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Wat kan ik nog meer doen om beter te slapen?

 

Bouw rust in vanaf de namiddag

Om beter te kunnen slapen helpt het om rekening te houden met het natuurlijke bioritme. Dit betekent dat je actief wordt zodra de dag begint en je activiteiten afbouwt naarmate de dag vordert. Dit heet ‘meebewegen met het natuurlijke ritme’ ofwel het bioritme. De hoeveelheid en intensiteit van de activiteiten gedurende de dag hebben ook invloed op de kwaliteit en hoeveelheid slaap. Daarnaast zijn er zeker ook persoonlijke verschillen in de behoefte aan slaap.

Ook voeding heeft invloed op de slaap

Voeding en water zijn nodig voor energie en stoffen om je lichaam gezond te houden. Daarom is het logisch om overdag te eten en drinken. Nog logischer is het om de dag te starten met een voedzame maaltijd om overdag voldoende energie te hebben. Later op dag wordt je meestal minder actief en heb je minder voeding nodig. Het is verstandig om in de 2 tot 3 uren voordat je gaat slapen niets meer te eten. Zo breng je rust in je systeem.

Magnesium brengt rust

Het mineraal magnesium heeft een zeer breed toepassingsgebied. Zowel bij lichamelijke spanningen en diverse gezondheidsproblemen als bij mentale klachten. Bij dit laatste kun je denken aan concentratieproblemen, veel nadenken en ook moeite hebben met slapen. Alles wat maar enigszins wijst op spanning, drukte en chaos kan baat hebben bij extra magnesium.

Een voetenbad met magnesium

Denk ook eens aan een voetenbad met magnesiumvlokken voordat je gaat slapen! Magnesium is hét ontspanningsmineraal en wordt goed opgenomen door je voetzolen. Op deze manier werk je er ook weer aan mee om je lichaam het sein te geven om rustiger te worden. Het is bijna tijd om te gaan slapen. Zet er een rustgevend muziekje bij op of doe een meditatie tijdens het voetenbad.

Nog meer magnesium

Na het voetenbad kun je ook je voeten insmeren met een magnesiumolie, -gel of -crème. Ook kan het verstandig zijn om magnesium als supplement te nemen. Zeker als je iemand bent die druk is. Druk in de zin van heel actief zijn, maar ook als je druk bent in je hoofd en je moeite hebt om je gedachten tot rust te brengen. Vraag me gerust advies over een goed magnesiumsupplement, dat is mijn specialiteit!

Mediteren voor een goede nachtrust

Misschien ben je nog niet bekend met de positieve effecten van mediteren? Dan kan ik je alleen maar aanraden om je hier eens in te verdiepen! Het helpt je om je gedachten tot rust te brengen en dit werkt door op je hele lichaam. Er zijn veel gratis meditaties te vinden op internet. Toch wil ik je een bijzonder fijne meditatie app adviseren: Meditation Moments. Deze app bevat fijne meditaties om te luisteren voordat je gaat slapen, wordt regelmatig bijgewerkt  met nieuwe meditaties en bevat ook zeer inspirerende luisterboeken. Hiermee kun je echt heel veel uren mee doorbrengen. Als ambassadeur van Meditation Moment kan ik je een link toesturen zodat je de app 30 dagen gratis  kunt uitproberen. Stuur me dan een persoonlijk bericht en je krijgt de link toegestuurd.

Mediteren geeft rust in je hoofd en lijf. Bewuster en Gezonder in Kesteren.