Gezondheid
Slapen

Slapen is fijn! Althans, dat zou het moeten zijn. Na een heerlijke nacht goed slapen kun je de volgende dag vol energie beginnen. Je voelt je voldoende uitgerust om alle taken te doen die op je wachten. Wat een fijn gevoel is dat.
Slapen = herstellen
Tijdens je slaap krijgt je lichaam de kans om allerlei herstelwerkzaamheden uit te voeren. Overdag gebruik en verbruik je veel energie en zoals bij alles wat gebruikt wordt, verslijt er ook nog wel eens het een en ander. Om deze schade te herstellen en nieuwe energie te maken is het belangrijk om goed te slapen..
“De beste manier om in te slapen is jezelf wijs maken dat het tijd is om op te staan.”
Inslapen en doorslapen
Als je binnen 15 minuten in slaap valt wordt dit als gezond gezien. Het hormoon dat hiervoor zorgt is het hormoon melatonine. Dit hormoon wordt, onder bepaalde omstandigheden, in de loop van de avond aangemaakt. Ook voor het goed en diep doorslapen heb je voldoende melatonine nodig.

Voorwaarden slapen
Zoals hiervoor vermeld zijn er wel bepaalde omstandigheden belangrijk voor een goede aanmaak van melatonine, het slaaphormoon:
- Activiteiten afbouwen in de avond (niet sporten!)
- Geen zware maaltijd eten en niet meer na 20.00/21.00 uur
- Vermijden van blauw licht (mobiel, tablet, t.v.) in de avond. Zet evt. een bril met filter op
- Slaap in een koele kamer
- Zorg dat je voeding overdag voldoende stoffen bevat om melatonine aan te maken

Om voldoende melatonine aan te maken zijn er verschillende stoffen nodig uit de voeding. Denk hierbij aan tryptofaan, wat o.a. in ei, banaan, chocolade, vlees, vis, kalkoen, melk, kaas, haver, noten, zaden en peulvruchten voorkomt. Van tryptofaan wordt, met een paar tussenstappen, melatonine gemaakt. Om dit proces goed te laten verlopen zijn ook weer bepaalde voedingsstoffen nodig. Bijvoorbeeld ui, knoflook en prei. Er zijn ook voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je goed wilt slapen. Denk dan aan suiker en suikerrijke producten. Ook alcohol is niet bevorderlijk voor het goed doorslapen!
Magnesium om te slapen
Er is nog één héél belangrijk element dat nodig is om je lichaam het seintje te geven dat het kan ontspannen. Deze ontspanning is echt nodig om goed te kunnen slapen. Magnesium is hierbij onontbeerlijk! Overdag wordt er veel magnesium gebruikt voor allerlei activiteiten en de kans dat de voorraad op is in de avond is erg groot bij veel mensen. Daarom is een supplement voor vrijwel iedereen nodig. LET OP: gebruik géén magnesiumoxide!!! Voor een advies over het juiste soort magnesium sta ik je graag te woord.
Supplementen om te slapen
Vanuit de reguliere geneeskunde worden vaak ‘pammetjes’ voorgeschreven bij slaapproblemen (o.a.: oxazepam, temazepam). De werking hiervan is gebaseerd op plantenstoffen (GABA) uit de natuur om rustig te worden. Je kunt ook een supplement nemen met deze rustgevende stoffen zoals Valeriaan met Melissa. Als je daarnaast de andere adviezen in de praktijk brengt is de kans groot dat je beter gaat slapen!

Wil jij ook beter slapen?
Wat hiervoor staat zijn een aantal aandachtspunten om beter te kunnen slapen. Helpt dit jou reeds voldoende, dan is dat hartstikke fijn! Vaak zijn de omstandigheden voor iedereen zó verschillend en dan kan het fijn zijn om hulp te vragen bij je slaapproblemen. We kijken dan samen naar jouw situatie en mogelijkheden om hier iets aan te veranderen. Zodat ook jij gaat ervaren hoe fijn het is om beter te kunnen slapen.
Bewust omgaan met Voeding
Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over de diverse effecten van voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding.