Buikpijn en Suiker

Buikpijn kan je leven flink verstoren. Zeker als je er regelmatig last van hebt. Het kan ook lang onduidelijk zijn waardoor de buikpijn veroorzaakt wordt. Zeker omdat er veel organen in je buik zitten. Een grote en belangrijke plaats wordt door je DARMEN ingenomen! Suiker kan een negatief effect hebben op het goed functioneren van je darmen en zo buikpijn veroorzaken.

Buikpijn en suiker

Eén van de mogelijke oorzaken van buikpijn kan te maken hebben met de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt. Suiker bestaat voor de helft uit glucose en de andere helft is fructose. Vooral FRUCTOSE kan buikpijn en darmklachten veroorzaken. Je kunt dit ervaren als krampen of een opgeblazen gevoel. Ook kan diarree of juist verstopping voorkomen.

Fructose

Fructose staat ook wel bekend als fruitsuiker. Het gedraagt zich anders als gewone suiker. Fructose gaat direct naar de lever en smaakt 2 x zo zoet als suiker. Er wordt door de voedselfabrikanten veel fructose gebruikt in koek, snoep, gebak, frisdranken en vruchtensappen. Ook aan veel kant-en-klaar producten wordt fructose toegevoegd.

Fabrieksvoedsel

In een fabriek kan goedkoop fructose gemaakt worden uit bijvoorbeeld maïs. Lees altijd de etiketten (kijk het filmpje) op de producten en kijk dan als eerste naar de ingrediënten. Fructose zit ook verborgen in HFCS bijvoorbeeld (High Fructose Corn Syrup) en dat wordt echt héél veel toegevoegd aan producten!

Fruitsuiker

Als fructose fruitsuiker is, hoe zit het dan met fruit? Nou, in fruit zit natuurlijk nog veel méér dan alleen maar fructose. Denk maar aan vitamines, mineralen, vezels en vocht. Als je fruit in zijn geheel eet krijg je dus meteen veel waardevolle voedingsstoffen binnen. Heel wat anders dan als je alleen maar fructose binnenkrijgt. Als je merkt dat je snel buikpijn krijgt na het eten van fruit, dan kan het zo zijn dat je gevoelig bent voor fructose.

Buikpijn

Even terug naar de buikpijn. Dat kan dus te maken hebben met het te veel binnenkrijgen van suiker en fructose. Als iemand veel suikerrijke producten neemt ontstaat er vaak een TEKORT aan vitamines, mineralen en andere waardevolle voedingsstoffen. Dit kan ook meespelen met als oorzaak van buikpijn.

Lactose

Er is nóg een soort suiker die buikpijn kan veroorzaken: LACTOSE. Lactose is melksuiker en bevindt zich in zuivelproducten. Niet alle zuivel bevat evenveel lactose. De zure soorten als kwark, yoghurt, karnemelk en kefir bevatten hier minder van. Veel mensen kunnen lactose niet goed verteren. Misselijkheid, winderigheid, buikpijn of kramp kan het gevolg zijn.

Andere oorzaken

Andere oorzaken kunnen granen (gluten) zijn. Veel mensen kunnen dit slecht verteren. Ook zijn sommige mensen gevoelig voor lectines in peulvruchten of nachtschade producten als tomaten, aardappelen of aubergines Er kan gewoon heel veel aan de hand zijn!

Zelf ondervinden

Heb je veel last van buikpijn, krampen, diarree, obstipatie, winderigheid of een opgeblazen gevoel? Dan kan het een goed idee zijn om de hoeveelheid suiker in je voeding te verminderen en eventueel de zuivelproducten een poosje te laten staan. Kijk wat het met je doet en of je verschillen merkt. Ik heb nog een aantal boeken in mijn webshop die je meer informatie kunnen geven.

Een andere manier van kijken

Vanuit mijn studie tot VoetreflexPlus™ therapeut heb ik geleerd om ook op een andere manier naar lichamelijke klachten te kijken. Lees bijvoorbeeld mijn blog over spijsverteringsklachten eens! Via een massage van specifieke zones op de voet, die met de spijsvertering te maken hebben, is het mogelijk om klachten te verminderen. Om de behandeling zo effectief mogelijk te laten zijn is het fijn om van te voren een gesprek met elkaar te hebben. Dan bespreken we je klachten en voedingsgewoontes en leg ik je uit wat de visie is van de Chinese geneeskunde, die ten grondslag ligt aan de voetreflexmassage.

VoetreflexPlus™ massage

Ontspannend en Ondersteunend voor je Gezondheid

Vanuit een heerlijke ontspanning werken aan het verbeteren van jouw gezondheid. Dat is het uitgangspunt van de VoetreflexPlus™ massage. Tevens kunnen speciale massages ingezet worden om specifieke gezondheidsproblemen te verminderen.

Persoonlijk Consult

Exclusieve Persoonlijke Aandacht

Tijdens een Persoonlijk Consult sta jij centraal. Welke problemen of uitdagingen ervaar jij in je leven? Wat zou je willen veranderen en welke hulp heb je nodig? Ik luister naar je, stem me op je af en geef je handvatten om verder te komen.