Gezondheid, Voeding

Buikpijn en suiker

Buikpijn en suiker kunnen met elkaar te maken hebben. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Buikpijn kan je leven flink verstoren. Zeker als je er regelmatig last van hebt. Het kan ook lang onduidelijk zijn waardoor de buikpijn veroorzaakt wordt. Zeker omdat er veel organen in je buik zitten. Een grote en belangrijke plaats wordt door je DARMEN ingenomen! Suiker kan een negatief effect hebben op het goed functioneren van je darmen en zo buikpijn veroorzaken.

Buikpijn en suiker

 

Eén van de mogelijke oorzaken van buikpijn kan te maken hebben met de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt. Suiker bestaat voor de helft uit glucose en de andere helft is fructose. Vooral FRUCTOSE kan buikpijn en darmklachten veroorzaken. Je kunt dit ervaren als krampen of een opgeblazen gevoel. Ook kan diarree of juist verstopping voorkomen.

“Buik blij, jij blij”

Fructose

 

Fructose staat ook wel bekend als fruitsuiker. Het gedraagt zich anders als gewone suiker. Fructose gaat direct naar de lever en smaakt 2 x zo zoet als suiker. Er wordt door de voedselfabrikanten veel fructose gebruikt in koek, snoep, gebak, frisdranken en vruchtensappen. Ook aan veel kant-en-klaar producten wordt fructose toegevoegd.

In een fabriek kan goedkoop fructose gemaakt worden uit bijvoorbeeld maïs. Lees altijd de etiketten op de producten en kijk dan als eerste naar de ingrediënten. Fructose zit ook verborgen in HFCS bijvoorbeeld (High Fructose Corn Syrup) en dat wordt echt héél veel toegevoegd aan producten!

Buikpijn en suiker kunnen met elkaar te maken hebben. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Fruitsuiker

 

Als fructose fruitsuiker is, hoe zit het dan met fruit? Nou, in fruit zit natuurlijk nog veel méér dan alleen maar fructose. Denk maar aan vitamines, mineralen, vezels en vocht. Als je fruit in zijn geheel eet krijg je dus meteen veel waardevolle voedingsstoffen binnen. Heel wat anders dan als je alleen maar fructose binnenkrijgt. Als je merkt dat je snel buikpijn krijgt na het eten van fruit, dan kan het zo zijn dat je gevoelig bent voor fructose.

Buikpijn en suiker kunnen met elkaar te maken hebben. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Even terug naar de buikpijn. Dat kan dus te maken hebben met het te veel binnenkrijgen van suiker en fructose. Als iemand veel suikerrijke producten neemt ontstaat er vaak een TEKORT aan vitamines, mineralen en andere waardevolle voedingsstoffen. Dit kan ook meespelen met als oorzaak van buikpijn.

Lactose

 

Er is nóg een soort suiker die buikpijn kan veroorzaken: LACTOSE. Lactose is melksuiker en bevindt zich in zuivelproducten. Niet alle zuivel bevat evenveel lactose. De zure soorten als kwark, yoghurt, karnemelk en kefir bevatten hier minder van. Veel mensen kunnen lactose niet goed verteren. Misselijkheid, winderigheid, buikpijn of kramp kan het gevolg zijn.

Andere oorzaken

 

Andere oorzaken kunnen granen (gluten) zijn. Veel mensen kunnen dit slecht verteren. Ook zijn sommige mensen gevoelig voor lectines in peulvruchten of nachtschade producten als tomaten, aardappelen of aubergines Er kan gewoon heel veel aan de hand zijn! Lees ook mijn blog over spijsverteringsklachten eens.

Buikpijn en suiker kunnen met elkaar te maken hebben. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Bewust omgaan met Voeding

 

Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding