Gezondheid, Voeding

Etiket lezen in de supermarkt

Hoe lees je een etiket in de supermarkt? Door Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Waar begin je als je probeert een etiket te lezen op producten in de supermarkt? Let je als eerste op de calorieën, de suikers, koolhydraten of vetten? Misschien zijn ze allemaal wel belangrijk! En als er van die mooie kreten op staan met ‘toegevoegde vitamines‘ of ‘alleen natuurlijke ingrediënten‘ dan kun je  al snel de indruk krijgen dat het een gezond product is. Maar is dit dan ook zo? 

Wat staat er eigenlijk op een etiket?

 

Enerzijds staat er op het etiket een opsomming van de ingrediënten en verder vind je een opsomming van de voedingswaarde. Bij de ingrediënten staat een opsomming van alle stoffen of samengestelde stoffen die in het product zitten. De voedingswaarde wordt vaak per 100 gram weergegeven en daar vind je een opsomming van de calorieën/kilojoules, vetten, eiwitten, koolhydraten en vezels.

“Leer niet alleen om te lezen.

Leer om vragen

te stellen over wat je leest.”

Ingrediënten

 

Om een etiket te lezen in de supermarkt begin je het beste met de ingrediëntenlijst. Deze begint altijd met hetgeen er het meest in zit. Wat vooraan staat is dus het hoofdingrediënt. Hoe meer ingrediënten een product bevat hoe onnatuurlijker dit is! In een fabriek worden vaak allerlei kleur- geur- en smaakstoffen aan een product toegevoegd. Hier is veel onderzoek naar gedaan en fabrikanten weten wat goed smaakt en waar mensen dan steeds méér van willen eten!

Hoe lees je een etiket in de supermarkt? Door Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Voedingswaarde

 

Als mensen een etiket lezen in de supermarkt beginnen ze vaak met het kijken naar de tabel waar de voedingswaarde staat vermeld. Hier vind je de opsomming van de hoeveelheid energie, uitgedrukt in calorieën of kilojoules, koolhydraten, vezels, eiwitten en vetten. Veel mensen houden hier rekening mee als ze willen afvallen. Maar er is echt veel meer waar je op zou kunnen letten! De hoeveelheid en vooral kwaliteit van koolhydraten, eiwitten en vetten zijn nóg belangrijker! Dit zijn de grote bouwstenen voor een gezond lichaam. De kleinere bouwstenen zoals vitamines, mineralen en sporenelementen vind je vaak niet terug op een etiket.

Hoe lees je een etiket in de supermarkt? Door Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Suikerklontjes tellen

 

Funest voor een gezond lichaam is teveel suiker! Hoe kun je op een etiket nu de hoeveelheid suiker terugvinden? Dat is best eenvoudig eigenlijk! Kijk naar de hoeveelheid koolhydraten in het product, zoals vermeld bij de voedingswaarde op het etiket. LET OP: het wordt vaak vermeld per 100 gram! Soms staat er apart bij vermeld ‘waarvan suiker’, maar hier hoef je niet naar te kijken. Het gaat echt om de totale hoeveelheid koolhydraten. Kijk vervolgens hoeveel vezels er in hetzelfde product aanwezig zijn. Als er per 100 gram meer dan 8 gram vezels in het product zitten, dan mag je deze van de koolhydraten aftrekken. Wat je dan overhoudt aan koolhydraten, deel je door 4 (het gewicht van een suikerklontje) en je weet hoeveel suikerklontjes het product bevat.

Filmpje

 

Als je op de volgende link klikt, zie je een leuk Filmpje dat ik heb gemaakt over hoe je een etiket kunt lezen in de supermarkt.

Suiker

 

Neem bijvoorbeeld eens een zakje katjesdropjes. Per 100 gram 63 gram koolhydraten. In het hele zakje (225 gram) dus: 141,75 gram koolhydraten. Geen vezels. Aantal suikerklontjes: 141,75 gedeeld door 4 = ruim 35 klontjes suiker!!! En dan te bedenken dat je zo’n zakje misschien, net als Harry, wel in 1 x achter elkaar op kunt eten! Daar schrok Harry toch wel van.

Hoe lees je een etiket in de supermarkt? Door Bewuster en Gezonder in Kesteren.

Geen etiket is beter

 

Het is goed om regelmatig een etiket nader  te bestuderen en je zo bewuster te worden van wat je eigenlijk eet. Als je graag gezonder wilt eten en misschien wat af wilt vallen, is het goed om vooral op de hoeveelheid koolhydraten en suiker te letten. Producten zonder etiket zijn eigenlijk altijd goed! Verse groente, fruit, noten, eieren en met mate wat vlees, vis of kip van goede kwaliteit. Breng het op smaak met kruiden zonder toevoegingen. Die zijn volop verkrijgbaar!

Bewust omgaan met Voeding

 

Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding