Wat is Suiker?

Als ik deze vraag stel, zijn er een heleboel antwoorden mogelijk. Het meest voor de hand liggende antwoord zal zijn: dat WITTE GOEDJE dat bij iedereen wel bekend is onder de namen kristalsuiker, basterdsuiker of poedersuiker. Héél bekend en veel gebruikt. Het smaakt heerlijk zoet en is haast niet weg te denken uit onze voeding. Toch is dit niet altijd zo geweest. Er zijn ook nog méér soorten suiker die niet altijd even duidelijk zichtbaar of herkenbaar zijn. Dat geeft veel verwarring.

Hoe Suiker wordt gemaakt

De meest gebruikte suikersoort is de geraffineerde, witte, suiker. Wat betekent dat ‘geraffineerd’ nou? Dit betekent eigenlijk niets meer en niets minder dan dat het in een fabriek bewerkt en gemaakt wordt. Het oorspronkelijke product is de suikerbiet, een puur natuurlijk product. Deze is echter niet eetbaar omdat hij veel te hard is (alhoewel, in de oorlogsjaren heeft het vele mensen van de hongerdood gered). Door de suikerbiet in de fabriek uitgebreid te bewerken, kan er uiteindelijk een zoet en eetbaar goedje van worden gemaakt. En dat is ook alles wat het is: een zoet smakend product, zonder enkele voedingswaarde. De vezels, vitamines, mineralen en andere stofjes die in het oorspronkelijke product zaten zijn in de fabriek grondig verwijderd.

 

Wat Suiker met je doet

Zoals gezegd, suiker is een ‘leeg’ product, zonder enkele nuttige voedingswaarde. Het wordt in je lichaam afgebroken tot glucose en fructose. Nu kun je zeggen dat we glucose als brandstof nodig hebben en dat is ook zo. Maar niet zoveel als veel mensen denken en we kunnen dit prima uit andere voedingsmiddelen halen. Om de suiker te verwerken in je lichaam zijn JUIST vitamines, mineralen en enzymen nodig! Als die dus niet via je voeding aangeleverd worden, gaat je lichaam dit uit je reserves halen (vooral de mineralen). Je (mineraal)voorraden raken uitgeput. En dit is nog maar het begin van de effecten van suiker op je gezondheid. Dan heb je nog de fructose, die van nature ook voorkomt in o.a. fruit. Hier geldt dat je beter de hele vrucht kunt eten, omdat je dan meteen vele andere goede voedingsstoffen binnenkrijgt. De fructose gaat direct naar de lever toe en kan in grote hoeveelheden uiteindelijk zorgen voor een vervette lever en nog veel meer ellende.

Verslavende werking

Inmiddels is in vele onderzoeken aangetoond én door veel mensen ervaren in de praktijk dat suiker echt een verslavende werking heeft! In je hersenen wordt hetzelfde gebied geactiveerd, na het eten van suiker, als na het gebruik van drugs en alcohol. Wil je meer weten, kijk dan het filmpje hieronder maar! Geloof je het nog steeds niet? Dan kan ik alleen maar zeggen: ga het zelf ervaren! Bijvoorbeeld door een maand lang alle suiker te laten staan. Hiervoor is het wel handig om te weten hoe dit werkt omdat, zoals eerder genoemd, er ook veel producten zijn, die zich als suiker gedragen.

Gezonde basis

Tja, hoe nu verder? Na alle voorgaande informatie ben je misschien geschrokken! Maar dat hoeft niet. Ten eerste heeft niet iedereen (meteen) problemen met het nuttigen van (te veel) suiker en suikerrijke producten. Het is een proces. Ons lichaam werkt heel ingenieus en kan heel lang goed functioneren, ondanks dat het niet optimaal gevoed wordt. Daarnaast is het ook per persoon verschillend en er spelen vele factoren mee. Dus voel je je prima gezond, fit en vol energie? Dan ben je waarschijnlijk niet geneigd om je voedingsgewoontes aan te passen. Het kan ook zijn dat jouw voedingsgewoontes uit een gezonde basis bestaan en dat je hiermee ruim voldoende waardevolle voedingsstoffen binnenkrijgt. Dan kun je prima af en toe suiker(rijke producten) eten/drinken. Een verhouding van 80% gezond/20% minder gezond werkt voor heel veel mensen prima!

Problemen met je gezondheid en/of gewicht

Maar….. het wordt een ander verhaal als je je niet zo gezond, fit en energiek voelt. Als je steeds meer (vage) gezondheidsklachten krijgt of niet tevreden bent met je gewicht. Je denkt misschien niet meteen dat je klachten en kwaaltjes verband houden met je (suikerrijke) voedingsgewoontes. Hoe kun je dit ook weten? Door de voedingsindustrie wordt er van alles aan gedaan om hun (ongezonde, suikerrijke) producten te promoten als gezond en verantwoord. Mooie verpakkingen, mooie kreten en vooral makkelijke en snel klaar producten. Het is echt niet vreemd dat je de link niet meteen legt. We zijn met zijn allen vreselijk misleid de afgelopen jaren. NU is het tijd om je eigen BEWUSTE keuzes te gaan maken en te onderzoeken wat voor jou werkt.

Het begint met Bewust worden

BEWUST worden, daar begint het mee. Hoe doe je dat? Je kunt beginnen om jezelf eens waar te nemen. Wat eet en drink je op een dag? Wanneer doe je dit en waarom? Ga er eens op letten en beter nog: houd het eens een paar dagen nauwkeurig bij. Verdiep je eens in de producten die je neemt. Is het een natuurlijk product? Heeft het aan een boom of struik gegroeid, heeft het (goed) geleefd? Welke bewerking heeft het ondergaan? Wat is er aan toegevoegd? Zou je oma het nog herkennen als voeding? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen om je meer bewust te worden van je voedingsgewoontes. Als je dit lastig vind, kan ik je hierbij helpen! Omdat ik hier al jaren mee bezig ben en opleidingen voor gevolgd heb, weet ik inmiddels heel goed wat de valkuilen zijn. Ook vind ik het heel fijn om hier echt praktisch mee bezig te zijn. Ik weet welke producten in de supermarkt ‘veilig’ zijn en hoe je een lekkere maaltijd kunt maken zonder pakjes, bakjes en zakjes. Er zijn zoveel mogelijkheden!

VoetreflexPlus™ massage

Ontspannend en Ondersteunend voor je Gezondheid

Vanuit een heerlijke ontspanning werken aan het verbeteren van jouw gezondheid. Dat is het uitgangspunt van de VoetreflexPlus™ massage. Tevens kunnen speciale massages ingezet worden om specifieke gezondheidsproblemen te verminderen.

Persoonlijk Consult

Exclusieve Persoonlijke Aandacht

Tijdens een Persoonlijk Consult sta jij centraal. Welke problemen of uitdagingen ervaar jij in je leven? Wat zou je willen veranderen en welke hulp heb je nodig? Ik luister naar je, stem me op je af en geef je handvatten om verder te komen.