
Omgaan met een Suikerverslaving
Hunkering naar zoet
In de basis is een suikerverslaving een (enorme) hunkering naar ZOET! Met je verstand weet je prima te beredeneren dat het niet goed voor je is en eigenlijk heb je ook niet echt een hongergevoel, maar alleen al de gedáchte aan iets zoets doet je watertanden. Van koek en snoepgoed tot chocolade of een boterham met hagelslag… je zou er een moord voor begaan. Ook al haal je niets meer in huis, je gaat er in de avond voor naar de supermarkt of het benzinestation om iets te halen dat het verlangen naar zoet kan stoppen.
Afkicken
Zodra je je voorneemt om niet meer aan dat verlangen toe te geven, wordt het moeilijk. Je haalt niets zoets meer in huis (als dat al lukt in een gezin), eet alleen maar gezonde dingen en gaat op tijd naar bed om verleidingen te weerstaan. Dat lukt misschien 1, 2 of 3 dagen, maar veel langer gaat het écht niet! Je wordt chagrijnig en kribbig en je kunt maar aan 1 ding denken: je MOET iets zoets hebben. En wel NU! Oh… dat heerlijke gevoel, je komt tot rust en voelt je weer goed en happy. Voor een korte tijd dan. Daarna baal je enorm en ben je ervan overtuigd dat je geen wilskracht hebt. De gedachte kan opkomen dat het je nóóit gaat lukken om hiervan af te komen.
Maak een stappenplan
Het uitgangspunt is duidelijk: je erkent dat je een Suikerverslaving hebt. Als je besluit dat je hier iets aan wilt doen, weet dan ook dat er geen snelle oplossing is, er is geen toverformule die je er in 1 dag of zelfs 1 week vanaf helpt. Het is ook erg lastig om dit in je uppie te doen! Je kunt wel iets met jezelf afspreken, maar op de een of andere manier kom je die afspraken niet zo goed na als dat je ze met iemand anders maakt. Het handigste om te doen is om niet te ver vooruit te kijken. Maak een plan met kleine stapjes voor elke dag. Deel die stappen met iemand en vier het als een stap gelukt is! Daarover straks meer.
Lichamelijke oorzaken
Als je weet/merkt dat je zo’n enorme honger naar zoet hebt, kan het heel goed zijn dat jouw lichaam écht wel honger heeft…. maar niet naar zoet. Dat is alleen maar jouw vertaling hiervan! Je bent je er wellicht niet van bewust maar misschien is de gewoonte om iets zoets te nemen wel aangeleerd gedrag. Je dénkt dat je je lichaam voedt terwijl je het alleen maar vult. Om te onderzoeken of dit werkelijk zo is, zou je eens op een rijtje kunnen zetten wat je zoal op een dag eet en drinkt. Zijn dit werkelijk voedzame dingen voor je lichaam? Is het ook voldoende? Mocht je eraan twijfelen, kun je dit overzicht downloaden waarop je kunt zien waaruit een maaltijd zou moeten bestaan.
Andere oorzaken
Kom je in lichamelijk opzicht niets te kort, dan is het tijd om te kijken wat er nog meer mee kan spelen. Zoals ik hiervoor al schreef, kan het aangeleerd gedrag zijn. Misschien ben je gewend om iets zoets te nemen als je moe bent, boos, verdrietig, eenzaam of gefrustreerd. Kun jij voor jezelf nagaan of er zoiets speelt? Als je ontdekt dat dit inderdaad het geval kan zijn, dan is dat een begin. Het is wat het (nu) is, maar het hoeft niet zo te blijven. Het is maar een gewoonte en het is echt mogelijk om nieuwe gewoontes aan te leren. Begin ermee om te proberen te achterhalen wat voor jou de trigger is voor de enorme drang naar zoet. Als eerste merk je die drang op en zodra je dat doet, vraag je jezelf af: wat voel ik nu? Wat wil ik eigenlijk? Waar ben ik naar op zoek?
Onderzoeken
Met deze vragen ga je jezelf onderzoeken. Dat zal in het begin niet eenvoudig zijn! Voor je het weet, geef je misschien weer toe aan het verlangen naar zoet. Geef echter niet op. Dit heeft tijd nodig. Het is een gewoonte die misschien al heel lang bestaat, wees dus geduldig met jezelf. Geef jezelf nooit op de kop, dat heeft geen enkele zin. Alleen al het feit dat je bereid bent om op onderzoek uit te gaan is geweldig! Misschien helpt het om op te schrijven wat je opmerkt? Of je spreekt iets in op je voicerecorder op de telefoon. Probeer het maar eens!
Belonen
Ga aan het einde van elke dag bij jezelf na of je nieuwe inzichten hebt gekregen. En misschien is het je zelfs gelukt om van het zoet af te blijven! Het zou helemaal mooi zijn als je jezelf op een of andere manier kunt belonen voor deze (kleine) overwinning. Wat zijn dingen waar je blij van wordt? Een wandeling? Een boek lezen? Lekker uitgebreid in bad? Muziek luisteren? Het is heel belangrijk om een dag af te sluiten met iets positiefs, iets waarvoor je dankbaar bent. Als is het maar voor de zon, iets moois dat je gezien of gehoord hebt. Het kan van alles zijn.
VoetreflexPlus™ massage
Ontspannend en Ondersteunend voor je Gezondheid
Vanuit een heerlijke ontspanning werken aan het verbeteren van jouw gezondheid. Dat is het uitgangspunt van de VoetreflexPlus™ massage. Tevens kunnen speciale massages ingezet worden om specifieke gezondheidsproblemen te verminderen.
Persoonlijk Consult
Exclusieve Persoonlijke Aandacht
Tijdens een Persoonlijk Consult sta jij centraal. Welke problemen of uitdagingen ervaar jij in je leven? Wat zou je willen veranderen en welke hulp heb je nodig? Ik luister naar je, stem me op je af en geef je handvatten om verder te komen.