Voeding, Gezondheid, Persoonlijke Ontwikkeling

Verwarrend en frustrerend

Verwarrende informatie over voeding en gezondheid zorgt voor frustratie. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Veel mensen die bezig zijn met voeding, gezondheid en gewichtsbeheersing vinden de informatie hierover verwarrend en frustrerend! Er is zó veel te horen, zien en lezen over dit onderwerp. De één weet het nog beter dan de ander en de meest fantastische recepten en leefstijladviezen duiken overal op. Je zou dan toch denken dat we met z’n allen ook best gezond zouden moeten zijn! Er is immers zóveel kennis en informatie aanwezig. Hoe komt het dan toch dat het aantal chronisch zieke en te zware mensen nog nooit zo hoog is geweest als nu? Wat is er aan de hand?

Geniepig

 

De explosieve toename van de zogenaamde welvaartsziektes en overgewicht is natuurlijk niet van de ene op de andere dag ontstaan. Dit heeft vooral te maken met de geleidelijke en geniepige veranderingen in onze leef- en eetgewoontes. De nadelige gevolgen voor de volksgezondheid waren niet direct zichtbaar. Toen deze wél zichtbaar en merkbaar werden, werd niet direct een verband gelegd met die veranderde leef- en eetgewoontes. Dat begint NU, in deze tijd, pas echt heel duidelijk te worden.

“De drang dingen perfect te willen doen, is een garantie

om jezelf met frustratie te verlammen.”

Bewijzen

 

Bijna iedereen is er wel van overtuigd dat het -mede- aan onze voedings- en/of leefgewoontes ligt. Alleen is de vraag vaak ‘wie heeft er gelijk?’ Er worden veel onderzoeken gedaan, maar zoveel onderzoeken, zoveel uitkomsten. Ze lijken elkaar soms tegen te spreken. Het probleem met (goede en uitgebreide) onderzoeken is dat ze vaak heel lang duren en eigenlijk altijd achter de feiten aan lopen. Voordat ‘bewezen’ wordt dat veel van onze huidige voedings- en leefstijlgewoontes nadelig zijn voor onze gezondheid, zijn er weer vele jaren verstreken. Intussen ervaar je alles steeds meer als verwarrend en frustrerend. Je weet niet meer waar je goed aan doet.

Verwarrende informatie over voeding en gezondheid zorgt voor frustratie. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Wie heeft er gelijk?

 

Als je je focust op de vele en verschillende informatie die beschikbaar is, kun je geneigd zijn om niets te veranderen in je gewoontes. Juist omdát het zo verwarrend en frustrerend is! Hoe moet je voor jezelf bepalen wat goed is voor jou? Is Paleo goed of Suikervrij? Een Ketogeen dieet, Vegetarisch, Veganistisch of Koolhydraatarm? Hoe kies je? Móet je wel iets kiezen? Ergens wéét je natuurlijk wel of jouw huidige voedings- en leefstijlgewoontes bijdragen aan je  gezondheid. Je weet écht wel of hierin verbetering mogelijk is. Alleen weet je niet hoe of waar je kunt beginnen. Wat is voor jou de beste manier? Wie heeft er gelijk? Naar wie kun je het beste luisteren?

Verwarrende informatie over voeding en gezondheid zorgt voor frustratie. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Daarbij is er nóg een belangrijke factor in het spel, die ook verwarrend en frustrerend over kan komen. En dat is onze medische wetenschap. Hoe vaak wordt er niet van een arts verwacht om de meest uiteenlopende gezondheidsklachten op te lossen?! Oorspronkelijk was de geneeskunde bedoeld om (levensgevaarlijke) infecties te bestrijden, wonden en ongevallen te behandelen. Eigenlijk: acute medische zorg verlenen. Dit is allang niet meer zo. Voor elk pijntje en elke kleine infectie wordt medicatie gevraagd om de symptomen te bestrijden. Bij heel veel leefstijl gerelateerde ziekten en kwalen worden pillen voorgeschreven in plaats van voeding en leefstijl aan te passen. Het is symptoombestrijding en -onderdrukking! In plaats van meer ontspanning in te bouwen, jakkeren veel mensen door en raken overspannen of depressief. Waarvoor wel weer een pilletje gegeven kan worden.

Besluiten om te veranderen

 

Al met al is het nog niet zo eenvoudig om je weg te vinden als je beseft en besloten hebt om, met Voeding en Leefstijl, aan je gezondheid en gewicht te gaan werken. Er spelen heel veel factoren mee, zoals de vele oorzaken en mogelijkheden die er zijn, maar ook jouw eigen persoonlijke mogelijkheden en voorkeuren. Het allerbelangrijkste is altijd dát je voor jezelf een besluit neemt! Een besluit om iets gaan veranderen, want je kunt geen ander resultaat verwachten als je hetzelfde blijft doen.

Doe het niet alleen

 

Doe het ook niet alleen, zoek hulp die bij je past. En vooral het soort hulp waar je een goed gevoel bij hebt en waar er naar jou geluisterd wordt. Waar wil je aan werken? Wat zijn je mogelijkheden? Waar geef jij de voorkeur aan? Een klein beetje hulp of juist wat intensiever? Vind je het fijn om naar iemand toe te gaan of is contact via mail, telefoon of whatsapp voor jou prettiger? Het is vaak wel fijn om vragen te kunnen stellen en te overleggen met iemand die veel kennis over voeding en gezondheid heeft. 

Verwarrende informatie over voeding en gezondheid zorgt voor frustratie. Bewuster en Gezonder Kesteren.
Buikpijn en suiker kunnen met elkaar te maken hebben. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Bewust omgaan met Voeding

 

Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding