Gezondheid, Voeding

Gezond(er) in de Supermarkt

Gezond(er) boodschappen doen in de supermarkt, kan dat? Bewuster en Gezonder Kesteren

Als je gezonde(re) boodschappen doen in de supermarkt, hoe doe je dat? Heb je de indruk dat dit haast onbegonnen werk is? Het aanbod is immers zó overweldigend groot en divers en als je de verpakkingen bekijkt lijkt het best gezond allemaal. Hoe werkt het nou? Waar kun je allemaal op letten? 

Uitdagend productaanbod

De supermarkt bevat een uitdagend productaanbod, de mooiste verpakkingen schreeuwen om je aandacht. Moet je nu deze variant nemen of is die andere, iets voordeliger variant, ook goed? Het lijkt allemaal zo op elkaar. En vaak staat wel ergens te lezen dat het goed is voor ….(vul maar in). Er zijn omega 3, -6 of -9 vetten aan toegevoegd of vitamines of vezels….pffff…. Uiteindelijk neem je vaak toch maar iets dat je kent en dat goed bevalt. Je doet écht je best om bewust en verantwoord boodschappen te doen en goed voor je gezondheid te zorgen, maar of het echt goede keuzes zijn? Je weet het eigenlijk niet zeker. HERKENBAAR?

Aangezien jij degene bent die met jouw keuzes

moet leven, is het van belang

zeker te weten dat ze van jou zijn.

Het ligt zeker niet aan jou!

Mocht je denken dat het aan jou ligt, als je verward of gefrustreerd raakt, wanneer je gezond(er) in de supermarkt probeert bezig te zijn, dan kan ik je geruststellen: het ligt echt niet aan jou! Zeker niet als je opgegroeid bent vanaf de jaren ’50/’60. Vanaf die tijd is het aanbod in de supermarkt GIGANTISCH veranderd! Mede onder invloed van de voedingsindustrie die zich vanaf die tijd enorm ontwikkeld heeft. Maar we kunnen daar niet alleen de ‘schuld’ aan geven. Veel mensen vonden het maar al te makkelijk dat er kant-en-klare producten in de winkels verschenen. Lekkere kruidenmixen, vele nieuwe smaken en (zuivel)dranken vonden gretig aftrek! Het was nieuw en spannend. Er was ook méér te besteden. Zo is het assortiment in de supermarkt langzaamaan veranderd en (enorm) gegroeid. En daarmee onze gewoontes. En vervolgens onze gezondheid(sproblemen). Er is echt een samenhang in dit alles. Het is alleen zo jammer dat de negatieve gevolgen voor onze gezondheid zo langzaam zichtbaar werden/worden en dat het verband met de veranderde voedingsgewoontes niet altijd gelegd wordt. Er zijn natuurlijk meer zaken die invloed hebben, maar voeding speelt wel een hele grote rol!

Gezond(er) boodschappen doen in de supermarkt, kan dat? Bewuster en Gezonder Kesteren

Denk aan je oma

 

De grote vraag is nu: hoe maak je een gezonde(re) keuze uit al die producten in de supermarkt? Kun je geloven wat er allemaal wordt beweerd op de verpakkingen? Ga je af op de mooie plaatjes of teksten? Let je (alleen) op de prijs? Kies je toch maar voor de producten die je kent (en lekker vindt)? Als je een etiket probeert te ontcijferen, lijkt het wel abracadabra! Waar moet je in hemelsnaam beginnen?!!! Er is in ieder geval een hele mooie tip die mij in het verleden vaak geholpen heeft (en soms nog als ik een nieuw product wil beoordelen): zou mijn oma dit product nog (her)kennen als voedsel? Dat kan dan alleen om het uiterlijk gaan (groente, fruit, vlees, kip, vis, eieren, boter, zuivel, noten e.d.), maar let ook eens op de ingrediëntenlijst van een product. Is het iets dat je (oma) herkent en weet wat het is? Dit kan echt een hele mooie manier zijn om eens met andere ogen naar je boodschappen te kijken!

Gezond(er) boodschappen doen in de supermarkt, kan dat? Bewuster en Gezonder Kesteren

Als je helemaal tevreden bent met jouw keuzes van de boodschappen en de gevolgen die deze voor jouw gezondheid (en gewicht) hebben, dan hoef je hier natuurlijk helemaal niets aan te veranderen! Sowieso hoef je van mij niets te veranderen. Daar ga ik niet over, dat moet iedereen voor zichzelf weten. Maar stél je nou eens voor dat jij beseft dat de keuzes, die je nu in de supermarkt maakt, wellicht niet zo gezond voor je zijn. Dan kan dit een reden voor je zijn om hier eens over na te denken en meer over te weten te komen. Voor een betere gezondheid dus en vaak gaat dit samen met een lichaamsgewicht waar jij je niet prettig bij voelt. Om af te vallen en gezonder en fitter te worden kun je heel prima je boodschappen in de supermarkt doen! Soms zijn er maar kleine aanpassingen nodig. 

Heb geduld

Als je begint aan deze ontdekkingstocht in de supermarkt, kan het wel zo zijn dat het je flink gaat duizelen! Er is gewoon zó veel te ontdekken. Denk niet dat je dit met een paar dagen, of zelfs weken, onder de knie krijgt. Het is ook niet handig om (te) snel (te) veel veranderingen door te voeren. Dat past niet bij onze menselijke natuur, dan gaan we weerstand voelen! Over het algemeen voelt de mens zich het prettigst bij bekende gewoontes, dat kost de minste energie. Maar ja, soms ben je ervan overtuigd dat je wel iets WILT veranderen. Dan kan het ook nuttig zijn om dit samen met iemand te doen. Iemand die helemaal thuis is in de materie en je de weg kan wijzen. Iemand bij wie je terecht kunt met je vragen en twijfels. Dat geeft RUST en VERTROUWEN. Maar neem er wel de TIJD voor! Het duurt echt een poos voordat nieuwe gewoontes aangeleerd zijn en goed voelen voor jou.

Bewust omgaan met Voeding

 

Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding

Gezond(er) boodschappen doen in de supermarkt, kan dat? Bewuster en Gezonder Kesteren