Gezond(er) in de Supermarkt

Hoe vind jij je weg in de supermarkt als je gezonde(re) keuzes wilt maken? Denk jij dat dit haast onbegonnen werk is? Het aanbod is immers overweldigend groot en divers en als je de verpakkingen bekijkt lijkt het best gezond allemaal. Hoe werkt het nou? Waar kun je allemaal op letten? 

Uitdagend productaanbod

De supermarkt bevat een uitdagend productaanbod, de mooiste verpakkingen schreeuwen om je aandacht. Moet je nu deze variant nemen of is die andere, iets voordeliger variant, ook goed? Het lijkt allemaal zo op elkaar. En vaak staat wel ergens te lezen dat het goed is voor ….(vul maar in). Er zijn omega 3, -6 of -9 vetten aan toegevoegd of vitamines of vezels….pffff…. Uiteindelijk neem je vaak toch maar iets dat je kent en dat goed bevalt. Je doet écht je best om bewust en verantwoord boodschappen te doen en goed voor je gezondheid te zorgen, maar of het echt goede keuzes zijn? Je weet het eigenlijk niet zeker. HERKENBAAR?

Het ligt zeker niet aan jou!

Mocht je denken dat het aan jou ligt, als je verward of gefrustreerd raakt, wanneer je gezond(er) in de supermarkt probeert bezig te zijn, dan kan ik je geruststellen: het ligt echt niet aan jou! Zeker niet als je opgegroeid bent vanaf de jaren ’50/’60. Vanaf die tijd is het aanbod in de supermarkt GIGANTISCH veranderd! Mede onder invloed van de voedingsindustrie die zich vanaf die tijd enorm ontwikkeld heeft. Maar we kunnen daar niet alleen de ‘schuld’ aan geven. Veel mensen vonden het maar al te makkelijk dat er kant-en-klare producten in de winkels verschenen. Lekkere kruidenmixen, vele nieuwe smaken en (zuivel)dranken vonden gretig aftrek! Het was nieuw en spannend. Er was ook méér te besteden. Zo is het assortiment in de supermarkt langzaamaan veranderd en (enorm) gegroeid. En daarmee onze gewoontes. En vervolgens onze gezondheid(sproblemen). Er is echt een samenhang in dit alles. Het is alleen zo jammer dat de negatieve gevolgen voor onze gezondheid zo langzaam zichtbaar werden/worden en dat het verband met de veranderde voedingsgewoontes niet altijd gelegd wordt. Er zijn natuurlijk meer zaken die invloed hebben, maar voeding speelt wel een hele grote rol!

Denk aan je oma

De grote vraag is nu: hoe maak je een gezonde(re) keuze uit al die producten in de supermarkt? Kun je geloven wat er allemaal wordt beweerd op de verpakkingen? Ga je af op de mooie plaatjes of teksten? Let je (alleen) op de prijs? Kies je toch maar voor de producten die je kent (en lekker vindt)? Als je een etiket probeert te ontcijferen, lijkt het wel abracadabra! Waar moet je in hemelsnaam beginnen?!!! Er is in ieder geval een hele mooie tip die mij in het verleden vaak geholpen heeft (en soms nog als ik een nieuw product wil beoordelen): zou mijn oma dit product nog (her)kennen als voedsel? Dat kan dan alleen om het uiterlijk gaan (groente, fruit, vlees, kip, vis, eieren, boter, zuivel, noten e.d.), maar let ook eens op de ingrediëntenlijst van een product. Is het iets dat je (oma) herkent en weet wat het is? Dit kan echt een hele mooie manier zijn om eens met andere ogen naar je boodschappen te kijken!

Waarom zou je iets anders kiezen?

Als je helemaal tevreden bent met jouw keuzes van de boodschappen en de gevolgen die deze voor jouw gezondheid (en gewicht) hebben, dan hoef je hier natuurlijk helemaal niets aan te veranderen! Sowieso hoef je van mij niets te veranderen. Daar ga ik niet over, dat moet iedereen voor zichzelf weten. Maar stél je nou eens voor dat jij beseft dat de keuzes, die je nu in de supermarkt maakt, wellicht niet zo gezond voor je zijn. Dan kan dit een reden voor je zijn om hier eens over na te denken en meer over te weten te komen. Voor een betere gezondheid dus en vaak gaat dit samen met een lichaamsgewicht waar jij je niet prettig bij voelt. Om af te vallen en gezonder en fitter te worden kun je heel prima je boodschappen in de supermarkt doen! Soms zijn er maar kleine aanpassingen nodig. 

Heb geduld

Als je begint aan deze ontdekkingstocht in de supermarkt, kan het wel zo zijn dat het je flink gaat duizelen! Er is gewoon zó veel te ontdekken. Denk niet dat je dit met een paar dagen, of zelfs weken, onder de knie krijgt. Het is ook niet handig om (te) snel (te) veel veranderingen door te voeren. Dat past niet bij onze menselijke natuur, dan gaan we weerstand voelen! Over het algemeen voelt de mens zich het prettigst bij bekende gewoontes, dat kost de minste energie. Maar ja, soms ben je ervan overtuigd dat je wel iets MOET veranderen. Dan kan het ook nuttig zijn om dit samen met iemand te doen. Iemand die helemaal thuis is in de materie en je de weg kan wijzen. Iemand bij wie je terecht kunt met je vragen en twijfels. Dat geeft RUST en VERTROUWEN. Maar neem er wel de TIJD voor! Het duurt echt een poos voordat nieuwe gewoontes aangeleerd zijn en goed voelen voor jou.

VoetreflexPlus™ massage

Ontspannend en Ondersteunend voor je Gezondheid

Vanuit een heerlijke ontspanning werken aan het verbeteren van jouw gezondheid. Dat is het uitgangspunt van de VoetreflexPlus™ massage. Tevens kunnen speciale massages ingezet worden om specifieke gezondheidsproblemen te verminderen.

Persoonlijk Consult

Exclusieve Persoonlijke Aandacht

Tijdens een Persoonlijk Consult sta jij centraal. Welke problemen of uitdagingen ervaar jij in je leven? Wat zou je willen veranderen en welke hulp heb je nodig? Ik luister naar je, stem me op je af en geef je handvatten om verder te komen.