Voeding, Gezondheid, Persoonlijke Ontwikkeling

Van mij mag je alles eten

Je mag alles eten wat je lekker vindt zolang je hier bewust voor kiest en de gevolgen ook accepteert. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Hoe klinkt dit voor jou, dat je álles mag eten?! Voelt dat als een opluchting? Eindelijk geen verboden of geboden, maar toestemming om gewoon alles te eten waar je zin in hebt. Hoe vaak hoor en lees je tegenwoordig dat je op suiker, zout en vet moet letten. Of het advies is dat je meer groente en fruit moet eten? Je mag geen frisdranken en sappen drinken, geen pizza, patat en pannenkoeken eten? En nu zeg ik ineens dat je alles mag eten… dat is wel vreemd toch?

Ja, maar …

 

Weet je hoe het zit? Als je te horen krijgt dat je iets NIET meer mag eten of drinken, wat je juist zo lekker vindt, dan is dat niet zo leuk. Je geniet er juist zo van! Misschien wéét je wel dat het niet zo goed voor je is, maar je behóefte aan dat minder gezonde, maar wel héél lekkere, wint het vaak van je verstand. Je laat je dus vaak leiden door je behoefte. Als iemand dan tegen je gaat zeggen dat je dat lekkere, waar je zo’n behoefte aan hebt, niet meer mag nemen, dan voelt dat niet fijn! Je gaat protesteren. ‘Ja maar….’ En dan kunnen er allemaal reden komen waarom jij vindt dat je het tóch mag eten of drinken. Je wilt immers liever zélf beslissen hoe je hiermee omgaat! Eigen baas blijven.

“Als je doet wat je altijd deed,

krijg je wat je altijd kreeg”

Telkens terugvallen

 

Misschien wil je het best wel een poosje proberen om de goedbedoelde en gezondere adviezen op te volgen. Want hé, je wilt je toch fitter voelen of afvallen. En daar heb je best wat voor over. Misschien volg je een dieet, ga je calorieën tellen, neem je maaltijdvervangers in de vorm van een reep of shake of je gaat gewoon veel minder eten en vooral niet datgene eten en drinken wat jij zo lekker vindt! Uiteindelijk houd je het niet vol en nemen je oude en minder gezonde gewoontes het weer van je over. Je baalt ervan, je voelt je mislukt en geeft het misschien ook wel op. Zie je wel, het lukt tóch niet! Misschien denk je dat je geen wilskracht hebt en dat het wel altijd een gevecht zal blijven.

Je mag alles eten wat je lekker vindt zolang je hier bewust voor kiest en de gevolgen ook accepteert. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Waar kies jij voor?

 

De manier waarop ik er tegenaan kijk is dit: je mág echt alles eten wat jij wilt, maar KIES je daar ook voor? Ergens voel je de behoefte om het anders te gaan doen, want je voelt je niet lekker. Je krijgt steeds meer lichamelijke klachten of wordt steeds zwaarder. Als je ervoor kiest om je huidige voedingsgewoontes aan te houden, zal er ook niets verbeteren in je gezondheid. Het gaat uiteindelijk om het maken van bewuste keuzes en de gevolgen daarvan aanvaarden. 

Je mag alles eten wat je lekker vindt zolang je hier bewust voor kiest en de gevolgen ook accepteert. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Het maken van keuzes doe je steeds weer opnieuw! Elke dag, elk uur, elke minuut en elke seconde weer. Het gaat om afspraken maken met jezelf. Dit hoef je echt niet voor een heel jaar vast te leggen. Dat voelt véél te groot en onoverzichtelijk. Dan weet je niet waar je moet beginnen. Het is beter om elke keer weer, stap voor stap, nieuwe keuzes te maken. Lukt het een keer niet om je aan de afspraken met jezelf te houden, geen nood! Morgen is er weer een dag en een nieuwe kans. Ga er ontspannen mee om.

Relax

 

Ontspannen, relaxt omgaan met keuzes is belangrijk. Er is al genoeg stress in deze wereld. Ziekmakende en ongezonde stress. Dus als je iets wilt veranderen in je voedingsgewoontes, doe dit dan zo ontspannen mogelijk en op een manier die bij jou past. Als jij van nature iemand bent die heel punctueel is, zich altijd aan afspraken houdt en daar ook van geniet dan zul je sneller verbeteringen merken. Het gaat echter niet om de snelheid, het gaat om het proces: er bewust mee bezig zijn.

Invloeden van buiten

 

Welke invloeden van buitenaf spelen mee? Dit kan gaan om mensen met wie je omgaat en naar wie je luistert of gewoontes die je onbewust hebt aangeleerd. Door wie of wat laat jij je keuzes allemaal beïnvloeden? Het kan helpen om hier eens bij stil te staan. Waar komt een gewoonte of keuze vandaan? Hoe voelt deze keuze voor jou? Sta je er helemaal achter of knaagt er ergens een stemmetje om het anders te gaan doen? 

Je mag alles eten wat je lekker vindt zolang je hier bewust voor kiest en de gevolgen ook accepteert. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Bewust omgaan met Voeding

 

Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding