Gezondheid, Voeding, Suiker
Effecten van Suiker
Als je wilt weten welke effecten suiker op je gezondheid heeft, is het noodzakelijk om te beseffen dat alle verschillende uitvoeringen ervan (basterdsuiker, kristalsuiker, poedersuiker, suikerklontjes, honing, stropen) allemaal hetzelfde effect hebben. Veel suiker komt oorspronkelijk dan wel uit een natuurlijke bron, maar is uiteindelijk niet méér dan een zoet smakend product, dat enkel uit glucose en fructose bestaat. Sommige soorten bevatten weliswaar íets meer mineralen, maar die kun je beter ergens anders vandaan halen. Lees mijn blog over suiker er nog eens op na. Als ik het over suiker heb, is dit een verzamelnaam voor alle soorten suiker en ook producten die zich als suiker gedragen (snelle koolhydraten).
Uitputtend
Er is veel te lezen, horen en zien over de effecten van suiker op de gezondheid. Er wordt véél te veel van gegeten en gedronken, de hoeveelheden liggen vér boven de maximale capaciteit die op een gezonde manier verwerkt kan worden. Het komt er dus op neer dat het enorm uitputtend is! Ons menselijk lichaam is er niet op gemaakt om zo’n enorme hoeveelheid aan suiker te verwerken. Je hele systeem raakt ervan in de war! Om de grote hoeveelheid suiker te kunnen verwerken heeft je lichaam veel vitamines, mineralen en andere stofjes nodig…. die je dus vaak niet via je voeding binnenkrijgt…. en die je lichaam dan uit je voorraadreserves gaat halen. Bijvoorbeeld uit je spieren, botten, huid, haren, nagels en organen. Je put jezelf uit. Of heel cru gezegd: je eet jezelf in zekere zin op…. Je rooft jezelf leeg en de voorraden worden niet aangevuld.
“Pieken en dalen. Mijn bloedsuiker
is net het echte leven.”
Insuline
Een ander effect bij de consumptie van te veel suiker: je alvleesklier wordt aangezet om veel insuline aan te maken. Insuline zorgt ervoor dat de suiker (glucose) naar de cellen, lever en spieren wordt gebracht en daar wordt het gebruikt en opgeslagen voor energie. Oorspronkelijk was dit een nuttige functie: zo had je altijd energie op voorraad om snel te kunnen reageren bij gevaar (denk even terug aan onze voorouders van vele, vele jaren geleden). Als er gevaar dreigde, moest je snel kunnen handelen: vechten of vluchten. Daarvoor werd de energievoorraad aangesproken. Als het gevaar geweken was en de energievoorraad uitgeput, ging je eerst rusten en daarna weer op zoek naar voeding om de voorraden aan te vullen. De energie die door suiker geleverd werd, was dus alleen bedoeld voor noodsituaties! Nu is het heel vaak zo dat insuline de hele dag door bezig is met het reguleren van de bloedsuikerbalans. Dit is vermoeiend en hierdoor kan ons lichaam ongevoelig worden voor insuline (resistent). Dat is niet gunstig!
Vetopslag
De energie die nodig was voor overige activiteiten werd op een andere, veel efficiëntere manier geleverd (lees dit blog nog eens). Ook bij ons werkt het nog steeds zo dat we suiker niet persé nodig hebben als energiebron. Een volgend effect van te veel suiker is dat het overschot aan suiker (glucose) wordt opgeslagen als vet. Dit gebeurt onder invloed van het hormoon insuline. Je cellen, lever en spieren kunnen maar een bepaalde hoeveelheid glucose opslaan. Het overschot aan glucose wordt dan opgeslagen in vetcellen, vaak rondom je organen en in je buik. Dit vet is echt risicovol voor je gezondheid! Het verhoogt de kans op allerlei ontstekingen en daardoor op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2, vermoeidheidsklachten, reumatische aandoeningen en nog veel meer.
Een zeer ingrijpend effect van te veel suiker is een hormonale disbalans! Het hormoon insuline is zó druk met het in balans houden van je bloedsuikerspiegel dat het aan zijn andere taken nauwelijks meer toekomt. Alle hormonen in je lichaam werken op een ingenieuze manier samen. Denk eens terug aan Domino Day, met al die dominosteentjes, ken je dat nog? Als er 1 steentje (vergelijk met hormonen) niet goed aansluit, blokkeert dat de rest. Insuline heeft oorspronkelijk eigenlijk nog vele andere taken waar het niet meer aan toe komt en dat heeft negatieve effecten op je gezondheid. Belangrijke andere taken van insuline zijn: aanmaken van hormonen die zorgen voor aanmaak en reparatie van weefsels en organen, vertragen van het ouderdomsproces, ondersteunen van je geheugen, aanmaak van het slaaphormoon, het in balans houden van je geluks- en feelgoodhormonen, goed functioneren van je schildklier en het ondersteunen van de geslachtshormonen. Dit is nog maar een kleine greep uit de vele taken die insuline heeft!
Mineralenrover
Een laatste effect van te veel suiker dat ik hier wil noemen is: het berooft je lichaam van je mineralenvoorraden. Dat heb ik aan het begin al even genoemd. Om suiker goed te kunnen verwerken heb je vitamines, mineralen, enzymen en vele andere stofjes nodig. Als die niet voldoende aanwezig zijn in de voeding, doet je lichaam er alles aan om deze elders te vinden. Want het blijven functioneren, in leven blijven, heeft prioriteit. Het maakt je lichaam niet uit of je er moe of ziek van wordt! De ontbrekende stoffen om suiker te kunnen verwerken worden dan uit je spieren, botten, organen, huid, haren en nagels gehaald. Het effect wordt, soms langzaam en slopend, merkbaar, doordat je allerlei vage klachten en kwalen kunt gaan ontwikkelen en steeds vermoeider wordt. Hoe zou dit toch kunnen komen? Zou het te maken kunnen hebben met jezelf uitputten, jezelf beroven van waardevolle stoffen?
Verandering
En nu? Dat is natuurlijk de hamvraag! Suiker is inmiddels zó alom aanwezig in veel producten en we zijn het met zijn allen zó gewoon gaan vinden om dit te eten en drinken dat het lastig kan zijn om je hiervan te bevrijden. Daarbij is suiker een erg goedkope grondstof en veel mensen nemen beslissingen op basis van de prijs van een product. Dat dit, op den duur, ten koste gaat van je gezondheid is iets wat vaak veel te laat beseft wordt! Wat is er voor nodig om je voedingsgewoontes/-gedrag te veranderen? In elk geval een stukje bewustwording en motivatie. Daarna is er vaak toch een zekere investering voor nodig. Zowel in tijd en energie als geld. Het begint altijd met het besef dat er iets moet gebeuren. Je bent er écht van overtuigd dat je, om gezond(er) en fit(ter) te worden en blijven, actie zult moeten nemen. Maar hoe en waar begin je dan?
Bewust omgaan met Voeding
Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding.