EMOTIES EN GEZONDHEID

Emoties en Gezondheid

Hoe kunnen emoties invloed uitoefenen op je gezondheid? Als je het woord emotie ontleed naar e(nergy) (in) motion kun je dit vertalen als: energie in beweging. En hiermee wordt direct het verband duidelijk tussen emoties en energie. De Chinese Geneeskunde gaat ervan uit dat het goed is om de energie (via het bloed) in je lichaam goed te laten doorstromen. Gebeurt dit niet, dan kan er een blokkade ontstaan met als gevolg diverse gezondheidsklachten.

Emoties horen bij Organen

Volgens de Chinese Gezondheidsleer zijn een aantal emoties gekoppeld aan de werking van bepaalde Organen. De organen worden met een hoofdletter geschreven om aan te geven dat dit met de Chinese visie te maken heeft. De organen zijn ook gekoppeld aan de 5 elementen(Vuur/Hart-Aarde/Milt-Metaal/Longen-Water/Nieren-Hout/Lever). Hierna zal ik kort uitleggen welke emoties bij de Chinese Organen horen en hoe deze de werking van het Orgaan kunnen verstoren. 

De emotie Vreugde

Sommige spreekwoorden en gezegden maken het al duidelijk: “waar het Hart vol van is, loopt de mond van over”. Dit kan zowel met hele vreugdevolle zaken te maken hebben als met hele verdrietige. Het zijn gebeurtenissen die een sterke invloed op je emoties hebben en die je wel móet uiten. Zo horen overmatige vreugde en diep verdriet bij het (Chinese) orgaan Hart. Een verstoring kan leiden tot slaapproblemen, hartritmestoornissen, hartkloppingen, hoge of lage bloeddruk, koude handen/voeten, aambeien, spataderen en angstaanvallen. 

Piekeren en zorgen maken

Vooral emoties als veel piekeren en zorgen maken hebben een negatieve inlvoed op het functioneren van het (Chinese) orgaan de Milt. Als je altijd maar aan het nadenken bent met je hoofd, alle voors en tegens tegen elkaar aan het afwegen bent, dan stroomt de energie niet lekker meer voor de Milt en hierdoor kunnen bijvoorbeeld spijsverteringsklachten optreden. Ook chronische vermoeidheid kan een gevolg zijn en het gevoel van zware armen en benen.

Emoties van de Longen

De emotie die bij de (Chinese) Longen hoort is: verdriet. Maak je een langere periode van verdriet/rouw mee dan wordt je moe. Uiteindelijk kan kortademigheid, benauwdheid of een drukkend gevoel op de borst optreden. Ook astma kan wijzen op (langdurig/onverwerkt) verdriet. Verder kan het gevolg zijn dat je bevattelijk bent voor verkoudheden of griep. Ook huidaandoeningen hebben met een verzwakte Longfunctie te maken. 

Emoties die horen bij de Nieren

Volgens de Chinese Geneeskunst zijn de Nieren erg gevoelig voor angst en schrik. Vooral als je chronisch angstig bent en snel schrikt verzwakt dit de Nier-energie. Dit kan zich uiten als een slecht concentratievermogen, geheugenproblemen, pijn in de onderrug, zwakke knieën, impotentie, incontinentie, onvruchtbaarheid en ook vermoeidheid. 

Emotie boosheid hoort bij de Lever

Uitdrukkingen als ‘iets op je lever hebben’ of ‘je gal spuwen’ zijn in het Westen wel bekend en hebben te maken met de emotie boosheid. Hierbij kun je ook denken aan gevoelens van wrok, irritatie of frustratie. Ben je goed bekend met deze emoties, dan kunnen deze de energiestroom van de Lever belemmeren. Dit kan zich uiten in hoofdpijn, duizeligheid, hoge bloeddruk, pijn in nek/schouders, zuchten, PMS klachten, menstruatiestoornissen, zwakke nagels, droge ogen en pijnlijke pezen.

Opslaan van emoties

Volgens de Chinese Gezondheidsleer zijn spieren de opslagplaats van emotionele spanningen. Als je het moeilijk vindt om je emoties te uiten (= laten stromen) kan het zijn dat je sneller last hebt van spierpijnen en hoge spierspanning. Een goede massage kan helpen om de spieren soepel(er) te maken en het kan ook zijn dat je daardoor ook emotioneel wordt! Via massage van de voeten kunnen specifieke zones meegenomen worden die verbonden zijn met spieren en gewrichten. Het kan een ondersteunende behandeling zijn als je emoties meer wilt leren uiten.

 

VoetreflexPlus™ massage

Ontspannend en Ondersteunend voor je Gezondheid

Vanuit het ontspannende effect van een voetreflexmassage kun je werken aan het verbeteren van jouw gezondheid. Dit is het uitgangspunt. Later kunnen meer specifieke massages ingezet worden om je nóg beter te ondersteunen.

Persoonlijk Consult

Tijd en aandacht voor jou

Tijdens een Persoonlijk Consult sta jij centraal. Je kunt gewoon je verhaal vertellen en de vragen stellen die je bezig houden. Neem je tijd, ik luister. Soms is het al voldoende om gehoord te worden door iemand die geen oordeel heeft.