Gezondheid

Emoties en je gezondheid

Emoties hebben invloed op je gezondheid door Bewuster en Gezonder in Kesteren

Hoe kunnen emoties invloed uitoefenen op je gezondheid? Als je het woord emotie in het Engels ontleed in e(nergy) (in) en  motion kun je dit vertalen als: energie in beweging. En hiermee wordt direct het verband duidelijk tussen emoties en energie. De Chinese Geneeskunde gaat ervan uit dat het goed is voor je gezondheid om de energie (via het bloed) in je lichaam goed te laten doorstromen. Gebeurt dit niet, dan kan er een blokkade ontstaan met als gevolg diverse gezondheidsklachten.

Emoties horen bij Organen

 

Volgens de Chinese Gezondheidsleer zijn een aantal emoties gekoppeld aan de werking van bepaalde Organen. De organen worden met een hoofdletter geschreven om aan te geven dat dit met de Chinese visie te maken heeft. De organen zijn ook gekoppeld aan de 5 elementen(Vuur/Hart – Aarde/Milt – Metaal/Longen – Water/Nieren – Hout/Lever). Hierna zal ik kort uitleggen welke emoties bij de Chinese Organen horen en hoe deze de werking van het Orgaan kunnen verstoren.

Je emotie is niet het probleem,

het is jouw weerstand ertegen

De emotie Vreugde

 

Sommige spreekwoorden en gezegden maken het al duidelijk: “waar het Hart vol van is, loopt de mond van over”. Dit kan zowel met hele vreugdevolle zaken te maken hebben als met hele verdrietige. Het zijn gebeurtenissen die een sterke invloed op je emoties hebben en die je wel móet uiten. Zo horen overmatige vreugde en diep verdriet bij het (Chinese) orgaan Hart. Een verstoring kan leiden tot slaapproblemen, hartritmestoornissen, hartkloppingen, hoge of lage bloeddruk, koude handen/voeten, aambeien, spataderen en angstaanvallen.

Emoties hebben invloed op je gezondheid door Bewuster en Gezonder in Kesteren

Piekeren en zorgen maken

 

Vooral emoties als veel piekeren en zorgen maken hebben een negatieve inlvoed op het functioneren van het (Chinese) orgaan de Milt. Als je altijd maar aan het nadenken bent met je hoofd, alle voors en tegens tegen elkaar aan het afwegen bent, dan stroomt de energie niet lekker meer voor de Milt en hierdoor kunnen bijvoorbeeld spijsverteringsklachten optreden. Ook chronische vermoeidheid kan een gevolg zijn en het gevoel van zware armen en benen.

Emoties hebben invloed op je gezondheid door Bewuster en Gezonder in Kesteren

Emoties van de Longen

 

De emotie die bij de (Chinese) Longen hoort is: verdriet. Maak je een langere periode van verdriet/rouw mee dan put dit je uit en voel je je steeds meer vermoeid. Uiteindelijk kan kortademigheid, benauwdheid of een drukkend gevoel op de borst optreden. Ook astma kan wijzen op (langdurig/onverwerkt) verdriet. Verder kan het gevolg zijn dat je bevattelijk bent voor verkoudheden of griep. Er is een verband tussen huidaandoeningen en een verzwakte Longfunctie.

Emoties die horen bij de Nieren

 

Volgens de Chinese Geneeskunst zijn de Nieren erg gevoelig voor angst en schrik. Vooral als je chronisch angstig bent en snel schrikt verzwakt dit de Nier-energie. Dit kan zich uiten als een slecht concentratievermogen, geheugenproblemen, pijn in de onderrug, zwakke knieën, impotentie, incontinentie, onvruchtbaarheid en ook vermoeidheid.

Emotie boosheid hoort bij de Lever

 

Uitdrukkingen als ‘iets op je lever hebben’ of ‘je gal spuwen’ zijn in het Westen wel bekend en hebben te maken met de emotie boosheid. Hierbij kun je ook denken aan gevoelens van wrok, irritatie of frustratie. Herken je deze emoties? Dan kunnen deze de energiestroom van de Lever belemmeren. Dit kan zich uiten in hoofdpijn, duizeligheid, hoge bloeddruk, pijn in nek/schouders, zuchten, PMS klachten, menstruatiestoornissen, zwakke nagels, droge ogen en pijnlijke pezen.

Emoties hebben invloed op je gezondheid door Bewuster en Gezonder in Kesteren

Opslaan van emoties

 

Volgens de Chinese Gezondheidsleer zijn spieren de opslagplaats van emotionele spanningen. Als je het moeilijk vindt om je emoties te uiten (= laten stromen) kan het zijn dat je sneller last hebt van spierpijnen en hoge spierspanning. Een goede massage kan helpen om de spieren soepel(er) te maken en het kan ook zijn dat je daardoor ook emotioneel wordt! Via massage van de voeten kunnen specifieke zones meegenomen worden die verbonden zijn met spieren en gewrichten. Het kan een ondersteunende behandeling zijn als je emoties meer wilt leren uiten.

Bewust omgaan met Voeding

 

Ook voeding kan invloed uitoefenen op je emoties en andersom ook! Hier is heel veel over te ontdekken. Je voedt jezelf niet alleen letterlijk maar ook alles wat er om je heen gebeurt en jouw reactie daarop is op een bepaalde manier ‘voeding’. 

Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding.