Gezondheid, Magnesium

Soepele spieren en gewrichten

Soepele spieren en gewrichten behouden kan door in beweging te blijven. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Met soepele spieren en gewrichten kun je gemakkelijk bewegen. Als spieren pijnlijk en gespannen aanvoelen wordt dit lastiger. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De pijn en stijfheid kan ontstaan als je gesport hebt of op een andere manier intensief lichamelijk bezig bent geweest. Maar wist je dat het ook kan komen door onvolwaardige voeding, een magnesiumtekort, stress of het niet-uiten van emoties?

Hoe werken spieren?

 

Gezonde spieren zorgen ervoor dat je je soepel kunt bewegen. Je spieren horen goed doorbloed te zijn en zitten aan je botten, gewrichten en kraakbeen vast met de pezen. Pezen zijn niet zo goed doorbloed en ook kwetsbaarder. Voor een goede doorbloeding van je spieren is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Spieren krijgen een seintje, via het zenuwstelsel en hormonen om te gaan bewegen.

“Een beetje beweging is nog steeds beter dan geen beweging”

Invloed op de spierwerking

 

In de inleiding vertelde ik dat er, naast lichamelijk inspanning, ook voeding, een magnesiumtekort, stress en emoties van invloed kunnen zijn op je spieren. Dit is een zienswijze vanuit de natuurgeneeskunde en ook de Chinese geneeskunde kijkt met een andere blik dan de Westerse artsen. Persoonlijk vind ik dit heel boeiend! Hierna leg ik dit kort uit.

Soepele spieren en gewrichten behouden kan door in beweging te blijven. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Westerse visie

 

Het fenomeen verzuring bij pijnlijke spieren is algemeen bekend. Het advies is dan: rust nemen, eventueel een pijnstiller en soms helpt warmte. Verder is het wel goed om te blijven bewegen op geleide van de pijn, dus rustig aan weer opbouwen. Een enkele keer kan er medicatie gegeven worden om de spieren te laten ontspannen, maar de bijwerking daarvan is dat je er suf van wordt, wat niet altijd handig is.

Soepele spieren en gewrichten behouden kan door in beweging te blijven. Bewuster en Gezonder Kesteren.

De natuurgeneeskunde kijkt verder. In dit geval kan voeding die niet optimaal is ervoor zorgen dat afvalstoffen die vrijkomen deels opgeslagen worden in de spieren. Dit is ook een oorzaak voor verzuring,  net als bij té intensief sporten of andere zware lichamelijke belasting. De doorbloeding is niet meer optimaal en je voelt dit als pijn en stijfheid.

Er is een mineraal dat de hoofdrol speelt bij rust en ontspanning en dat is magnesium. Je lichaam maakt dit niet zelf aan, dus het moet via de voeding aangevoerd worden. Is de voeding niet optimaal, dan heb je al snel een probleem en dit kan (mede) een oorzaak zijn van pijnlijke en gespannen spieren.

Bij stress (zowel lichamelijk als mentaal) is er absoluut een te kort aan magnesium! Dit is te verklaren omdat stress ‘spanning’ betekent en dan is er per definitie te weinig magnesium. Ook kan stress van invloed zijn vanwege hormonen die niet meer in balans zijn. Een gevolg kan zijn dat spieren té strak aangespannen zijn.

Magnesium

 

Omdat het zo’n ontzettend belangrijk mineraal is wil ik hier toch wat langer bij stilstaan. Naast zuurstof en water is magnesium nummer 3 in de basisbehoefte voor onze gezondheid! Er worden ontzettend veel lichamelijke processen aangestuurd door magnesium. Ons verbruik is vaak hoger dan dat via voeding binnenkomt en dan kunnen er een scala aan gezondheidsklachten ontstaan. Lees hierover meer in een ander blog over magnesium.

Emoties en spieren

 

Nu komt de visie vanuit de Chinese geneeskunde en deze is meestal niet zo algemeen bekend. Hier wordt gezegd dat de spieren de opslagplaats van emotionele spanningen zijn. Ze staan dus in verbinding met onze gevoelswereld. Ben je rustig, ontspannen en vol vertrouwen, dan zijn de spieren soepel. Als je dit niet bent en wellicht veel piekert, je zorgen maakt of hard bent voor jezelf kan dit tot pijnlijke en stijve spieren leiden.

Soepele spieren en gewrichten behouden kan door in beweging te blijven. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Wat kun je doen bij pijnlijke spieren en gewrichten?

 

Als je klachten hardnekkig zijn is mijn advies om te kijken naar je voedingspatroon, de mate van stress en magnesium suppleren. Om de spieren en gewrichten actief wat soepeler te maken kan een Voetreflexmassage helpen! Omdat er op de voeten zones zijn die met de spieren en gewrichten te maken hebben, kan dit verlichting van de klachten geven. Zeker als er magnesium bij gebruikt wordt!

Bewust omgaan met Voeding

 

Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding