Magnesium in Voeding

Magnesium in Voeding

Als je weet dat Magnesium, na water en zuurstof, als 3e belangrijke stof in het lichaam nodig is voor het goed en gezond functioneren, dan is het goed om hier eens bij stil te staan. Voldoende water drinken, een goede ademhaling én voldoende magnesium in de voeding draagt bij aan een goede gezondheid. Zo lang je (nog) geen klachten hebt op het gebied van je gezondheid, lijkt het wel alsof alles vanzelf gaat. En grotendeels zorgt je lichaam er ook zelf voor dat alles het blijft doen. Stel je toch voor dat je hier allemaal zelf over na zou moeten denken! Er gebeurt zó ontzettend veel tegelijkertijd en in samenwerking met elkaar in je lichaam, dat kun je haast niet bevatten.

Het belang van Magnesium

Magnesium is betrokken bij ontzettend veel processen. Het is nodig om voldoende energie te kunnen maken en voor gezonde, sterke botten en tanden. Verder is het betrokken bij het goed functioneren van het zenuwstelsel, de spieren (ook het hart!), concentratievermogen, slaap en het immuunsysteem. Een tekort veroorzaakt niet direct problemen, vaak is het merkbaar op de lange termijn. Het is goed om in de gaten te houden of er sprake kan zijn van een tekort omdat het vrij makkelijk aan te vullen is. Magnesium kan uit de voeding gehaald worden, maar dan moet je wel flink je best doen! Omdat de bodem steeds meer uitgeput raakt bevat voeding ook steeds minder voedingstoffen.

Welke voeding bevat Magnesium?

Voor de volgende opsomming heb ik het recente boek van Juglen Zwaan geraadpleegd (de Voedingswaardewijzer uit 2023):
  • gekookte sojabonen, rode kidneybonen, witte bonen, kapucijners, mungbonen, kikkererwten, zwarte bonen
  • rauwe en gekookte spinazie
  • pompoenpitten, hennepzaad, zonnebloempitten
  • gekookte quinoa
  • gekookte zoete aardappel
  • gekookte koolrabi
  • paranoten
  • tofu
  • ongezoete sojadrink (Alpro)

Al deze middelen bevatten per portie ongeveer 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dan ben je er dus nog (lang) niet! Goede kwaliteit suppletie kan zeker aan te raden zijn.

Waneer wordt er veel magnesium verbruikt?

Zoals gezegd: bij vrijwel álle stofwisselingsprocessen wordt er magnesium gebruikt. Als je weet dat magnesium nodig is om te ontspannen, kun je bedenken dat alles waar spanning bij komt kijken, magnesium nodig is om weer te ontspannen. Als je bijvoorbeeld (zwaar) fysiek werk doet of veel sport worden je spieren extra belast. Na deze belasting is het ook nodig om deze spanning af te laten nemen en tot rust te komen. Hiervoor is magnesium nodig. Heb je veel last van spierpijn en/of spierkrampen kan dit wijzen op een tekort aan magnesium. Maar denk ook aan grote mentale belasting als veel in je hoofd bezig bent. Je hersens maken overuren als je veel studeert, veel na moet denken, problemen hebt en je veel piekert bijvoorbeeld. Om dit proces tot rust te brengen is ook (extra) magnesium nodig. Ook de slaap kan verstoord zijn als er een tekort aan magnesium is.

Magnesium bij ADHD en depressie

Magnesium bij kinderen

Het boek van de Franse kinderarts dr. Marianne Mousain-Bosc gaat over het effect van Magnesium bij ADHD, Autisme, Epilepsie en Depressie. Zij heeft hier jarenlang onderzoek naar gedaan en mooie resultaten behaald door kinderen extra magnesium toe te dienen. Bij al deze ‘gedragsstoornissen’ is er sprake van een bepaalde spanning, dus het suppleren van magnesium klinkt in mijn oren heel logisch. 

Voeding op de eerste plaats

Magnesium komt in voeding in de meest natuurlijke vorm voor. Naast magnesium bevat voeding natuurlijk nog veel meer vitamines, mineralen en andere stoffen in een goede verhouding. Daarom heeft pure, natuurlijke voeding altijd de voorkeur om aan een goede gezondheid te werken. Toch is het een uitdaging om, bij een extra behoefte aan magnesium (en andere stoffen), álles uit de voeding te halen. Het kan daarom zeker aan te raden zijn om (eventueel tijdelijk) een goed supplement te nemen. Hier is ook weer véél over te vertellen. Vraag me er gerust naar, dan denk ik met je mee. 

Magnesium meten

Mocht je het idee hebben dat je met een tekort aan magnesium te maken hebt, dan kun je bij mij laten checken. Als eerste kan ik een foto van je ogen maken en hieruit opmaken of er sprake kan zijn van een tekort. Om dit extra te controleren kan ik m.b.v. een bioresonantiemeting kijken hoe het met de voorraad in je lichaamscellen gesteld is. Dit is een belangrijk verschil met een bepaling via het bloed. Je lichaam zorgt er namelijk altijd voor dat het gehalte magnesium in je bloed vrijwel constant blijft! Deze waarde zegt dus niets over een tekort IN JE CELLEN. De metingen zijn GRATIS. Je kunt deze natuurlijk combineren met een heerlijke voetmassage of een persoonlijk consult. 

 

VoetreflexPlus™ massage

Ontspannend en Ondersteunend voor je Gezondheid

Vanuit het ontspannende effect van een voetreflexmassage kun je werken aan het verbeteren van jouw gezondheid. Dit is het uitgangspunt. Later kunnen meer specifieke massages ingezet worden om je nóg beter te ondersteunen.

Persoonlijk Consult

Tijd en aandacht voor jou

Tijdens een Persoonlijk Consult sta jij centraal. Je kunt gewoon je verhaal vertellen en de vragen stellen die je bezig houden. Neem je tijd, ik luister. Soms is het al voldoende om gehoord te worden door iemand die geen oordeel heeft.