Magnesium, Voeding

Magnesium in Voeding

Magnesium in de voeding, waar vind je dit? Bewuster en Gezonder in Kesteren wijst de weg.

Als je weet dat Magnesium, ná water en zuurstof, als 3e belangrijke stof in het lichaam nodig is voor het goed en gezond functioneren, dan is het goed om hier eens bij stil te staan. Voldoende water drinken, een goede ademhaling én voldoende magnesium in de voeding draagt bij aan een goede gezondheid. Zo lang je (nog) geen klachten hebt op het gebied van je gezondheid, lijkt het wel alsof alles vanzelf gaat. En grotendeels zorgt je lichaam er ook zelf voor dat alles het blijft doen. Stel je toch voor dat je hier allemaal zelf over na zou moeten denken! Er gebeurt zó ontzettend veel tegelijkertijd en in samenwerking met elkaar in je lichaam, dat kun je haast niet bevatten.

Het belang van Magnesium

 

Magnesium is betrokken bij ontzettend veel processen. Het is nodig om voldoende energie te kunnen maken en voor gezonde, sterke botten en tanden. Verder is het betrokken bij het goed functioneren van het zenuwstelsel, de spieren (ook het hart!), concentratievermogen, slaap en het immuunsysteem. Een tekort veroorzaakt niet direct problemen, vaak is het merkbaar op de lange termijn. Het is goed om in de gaten te houden of er sprake kan zijn van een tekort omdat het vrij makkelijk aan te vullen is. Magnesium kan uit de voeding gehaald worden, maar dan moet je wel flink je best doen! Omdat de bodem steeds meer uitgeput raakt bevat voeding ook steeds minder voedingstoffen.

Je lichaam vertelt je wanneer het tijd is om te ontspannen; luister aandachtig naar de signalen

Welke voeding bevat magnesium?

 

Voor de volgende opsomming heb ik het recente boek van Juglen Zwaan geraadpleegd (de Voedingswaardewijzer uit 2023):
  • gekookte sojabonen, rode kidneybonen, witte bonen, kapucijners, mungbonen, kikkererwten, zwarte bonen
  • rauwe en gekookte spinazie
  • pompoenpitten, hennepzaad, zonnebloempitten
  • gekookte quinoa
  • gekookte zoete aardappel
  • gekookte koolrabi
  • paranoten
  • tofu
  • ongezoete sojadrink (Alpro)

Al deze middelen bevatten per portie ongeveer 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dan ben je er dus nog (lang) niet!

NB: extra pure chocolade bevat per 25 gram slechts 22,3 mg magnesium, dat is veel minder dan in bovengenoemde voedingsmiddelen! 

Goede kwaliteit suppletie kan zeker aan te raden zijn.

Magnesium in de voeding, waar vind je dit? Bewuster en Gezonder in Kesteren wijst de weg.

Verbruik van Magnesium

 

Zoals gezegd: bij vrijwel álle stofwisselingsprocessen wordt er magnesium gebruikt. Als je weet dat magnesium nodig is om te ontspannen, kun je bedenken dat alles waar spanning bij komt kijkenmagnesium nodig is om weer te ontspannen. Als je bijvoorbeeld (zwaar) fysiek werk doet of veel sport worden je spieren extra belast. Na deze belasting is het ook nodig om deze spanning af te laten nemen en tot rust te komen. Hiervoor is magnesium nodig. Heb je veel last van spierpijn en/of spierkrampen kan dit wijzen op een tekort aan magnesium. Maar denk ook aan grote mentale belasting als veel in je hoofd bezig bent. Je hersens maken overuren als je veel studeert, veel na moet denken, problemen hebt en je veel piekert bijvoorbeeld. Om dit proces tot rust te brengen is ook (extra) magnesium nodig. Ook de slaap kan verstoord zijn als er een tekort aan magnesium is.

Magnesium in de voeding, waar vind je dit? Bewuster en Gezonder in Kesteren wijst de weg.

Het boek van de Franse kinderarts dr. Marianne Mousain-Bosc gaat over het effect van Magnesium bij ADHD, Autisme, Epilepsie en Depressie. Zij heeft hier jarenlang onderzoek naar gedaan en mooie resultaten behaald door kinderen extra magnesium toe te dienen. Bij al deze ‘gedragsstoornissen’ is er sprake van een bepaalde spanning, dus het suppleren van magnesium klinkt in mijn oren heel logisch. 

Magnesium bij ADHD, autisme, depressie en epilepsie, boek. Bewuster en Gezonder in Kesteren kent dit boek.

Voeding komt altijd éérst

 

Magnesium komt in voeding in de meest natuurlijke vorm voor. Naast magnesium bevat voeding natuurlijk nog veel meer vitamines, mineralen en andere stoffen in een goede verhouding. Daarom heeft pure, natuurlijke voeding altijd de voorkeur om aan een goede gezondheid te werken. Toch is het een uitdaging om, bij een extra behoefte aan magnesium (en andere stoffen), álles uit de voeding te halen. Het kan daarom zeker aan te raden zijn om (eventueel tijdelijk) een goed supplement te nemen. Hier is ook weer véél over te vertellen. Vraag me er gerust naar, dan denk ik met je mee. 

Bewust omgaan met Voeding

 

Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding