Gezondheid, Voeding, Suiker

Zoetstoffen

Zoetstoffen in plaats van suiker, is dat een goed idee? Bewuster en Gezonder Kesteren.

Zijn zoetstoffen een goede vervanger voor suiker? Is het gezonder? Welke zoetstoffen zijn er zoal en wat is belangrijk om hier over te weten? Wij mensen hebben een aangeboren, natuurlijke behoefte aan zoet. Als je besluit om minder suiker te nemen, wat een goed idee is, zijn zoetstoffen dan een goed alternatief?

Soorten zoetstoffen

 

Onder zoetstoffen vallen alternatieve stoffen die soms een chemische samenstelling hebben maar ze komen ook in de natuur voor. Wil je een compleet overzicht hiervan, dan kun je dat vinden op het voedingscentrum. Ik zal hieronder de meest voorkomende uitlichten.

 

  • Chemisch: aspartaam. Wordt in de fabriek gemaakt en is 200 keer zoeter dan suiker, bevat nauwelijks calorieën.
  • Chemisch/natuur: erithrytol. Tot zo’n 75% minder zoet dan suiker, bevat geen calorieën.
  • Natuur: stevia. Véél zoeter dan suiker, bevat geen calorieën.

“Zoetstoffen houden je lichaam

voor de gek”

Reactie van je lichaam

 

Zoetstoffen brengen, net als suiker, een reactie op gang in je lichaam. Je lichaam proeft zoet en dénkt dat er suiker/glucose aan komt. De reactie is dat er insuline vrijgemaakt wordt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Maar … er zit helemaal geen (extra) glucose in het bloed bij zoetstoffen. Maar door die aanmaak van insuline daalt je bloedsuiker wél! Het gevolg hiervan: er moet iets gegeten of gedronken worden om de glucose weer omhoog te brengen. Je krijgt trek en gaat iets (suikerrijks) eten of drinken. Neem je nu wéér iets met (veel) zoetstoffen dan kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Zoetstoffen in plaats van suiker, is dat een goed idee? Bewuster en Gezonder Kesteren.

Gevolgen

 

Per zoetstof zijn er nog andere gevolgen. Neem nu aspartaam, wat veelvuldig in bewerkte voedingsproducten voorkomt en één van de meest schadelijke zoetstoffen. Er wordt veel over geschreven en beweerd. Het is en blijft een chemisch gefrabriceerde zoetstof die we niet in de natuur vinden en je lichaam herkent het niet als iets wat gebruikt kan worden. Dus het moet zo snel mogelijk afgevoerd/afgebroken worden. Hierbij komen bepaalde stoffen bij die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Als je nu 2 x per jaar iets neemt met aspartaam zal dit niet zo’n groot probleem zijn, maar bij dagelijkse inname zullen de gevolgen zeker merkbaar worden. Bij stevia en erithrytol zijn de gevolgen minder erg en deze hebben, wat mij betreft, dan ook de voorkeur.

Zoetstoffen in plaats van suiker, is dat een goed idee? Bewuster en Gezonder Kesteren.

Wat alle zoetstoffen gemeen hebben: ze houden de zoetbehoefte in stand. Omdat wij mensen ontworpen zijn om zoet lekker te vinden kan het een uitdaging zijn om hier verstandig mee om te gaan. Het begint met jezelf ervan bewust te worden in welke producten zoetstoffen zitten. Ga dus de etiketten lezen! Kom je tot de ontdekking dat je veel aspartaam binnenkrijgt? Kijk eens of je de consumptie hiervan kunt afbouwen of kijk of je het product kunt vervangen door iets gezonders.

Voordelen van zoetstoffen

 

Zijn er ook voordelen te noemen voor het gebruik van zoetstoffen? Dat is er maar één: er zitten veel minder tot geen calorieën in.

Nadelen van zoetstoffen

 

De nadelen van zoetstoffen zijn duidelijk:

 

  • Je houdt je lichaam voor de gek, de productie van insuline raakt verstoord
  • Je krijgt er honger van
  • Zoetstof in frisdranken is slecht voor het gebit door de zuren
  • Chemische zoetstoffen geven veel schadelijke afvalstoffen
  • De zoetbehoefte wordt in stand gehouden
Zoetstoffen in plaats van suiker, is dat een goed idee? Bewuster en Gezonder Kesteren.

Bewust omgaan met Voeding

 

Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding