Gezondheid, Voeding, Suiker

Insuline

Insuline is het hormoon dat betrokken is bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Bewuster en Gezonder Kesteren..

Insuline is een hormoon en een heel erg belangrijk hormoon! Veel mensen kennen insuline eigenlijk alleen maar als regelaar van de bloedsuikerspiegel. Vooral diabeten hebben hier veel mee te maken en moeten soms insuline spuiten om hun bloedsuikerspiegel in balans te houden. In dit blog wil ik wat meer aandacht aan insuline geven en de invloed die het heeft op andere hormonen en functies. Hierdoor krijg je misschien wat meer begrip voor gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan als insuline niet optimaal aan al z’n taken toekomt.

Hormonen

 

Zoals gezegd is insuline één van de vele hormonen. Je hormonen kun je zien als boodschapperstoffen. Ze worden op verschillende plaatsen in je lichaam aan het bloed afgegeven en reizen rond. Op de plek waar ze hun boodschap moeten afgeven, krijgt een orgaan te ‘horen’ wat het moet doen. Dit is natuurlijk een ontzettend versimpelde weergave! Want er gebeurt zó onnoemelijk veel, op verschillende plaatsen tegelijk en alles hangt met elkaar samen. De minste of geringste verstoring wordt opgemerkt en gecorrigeerd. Je hormonen zijn er maar druk mee!

“Diabetes type2:

Suiker zoekt Insuline”

3 Taken van insuline

 

In het kader van een gezonder voedingspatroon, waarbij een stabiele bloedsuikerspiegel heel belangrijk is, speelt insuline in veel gevallen een hoofdrol. Bij veel mensen is insuline de hele dag dóór druk bezig om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Als je kijkt naar hoe ons lichaam ontworpen is en hoe een gezond lichaam het beste functioneert, dan heeft insuline nog veel andere taken. Daarover zometeen meer. Om de bloedsuikerspiegel in balans te houden, worden de volgende 3 stappen, onder invloed van insuline, doorlopen:

 

  1. Het opslaan van een voorraad glucose (in de vorm van glycogeen) in lever en spieren (vol=vol)
  2. Het brengen van glucose naar de cellen voor directe energie/verbruik
  3. Het overschot opslaan in de vetcellen

Met deze stappen wordt de glucose dus uit je bloed gehaald en daalt je bloedsuikerspiegel.

Insuline is het hormoon dat betrokken is bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Bewuster en Gezonder Kesteren..

Dagtaak

 

Als je een voedingspatroon hebt met veel (snelle) koolhydraten, heb je ook veel glucose in je bloed. Vaak de hele dag door! Dan kun je bedenken dat insuline ook aardig druk bezig is gedurende de dag. Het vervelende hiervan is, dat veel hormonen samen moeten werken om alles functies in je lichaam optimaal te laten verlopen. Maar ja, als insuline zo druk is mijn zijn ene taak, komen andere taken op een laag pitje te staan.

Insuline is het hormoon dat betrokken is bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Bewuster en Gezonder Kesteren..

Neem nu het hormoon melatonine, dat voor een goede nachtrust zorgt. Idealiter daalt je insulinegehalte in de loop van de avond omdat je niet meer eet na de avondmaaltijd. Hierdoor komt de natuurlijke productie van melatonine op gang en wordt je moe en slaperig. Als je in de avond blijft eten, blijft insuline actief en komt melatonine niet aan bod. Logisch toch?! Dan zijn er nog wat hormonen die hun werk minder goed kunnen doen als er insuline aanwezig is: DHEA (vertraagt verouderingsproces) en HCG (groeihormoon, behoud jeugdigheid/vitaliteit). Verder kan een constant te hoog gehalte aan insuline zorgen voor allerlei ontstekingen, klachten en kwalen. Er heerst een hormonale chaos!

Hormonale chaos

 

Teveel insuline veroorzaakt een hormonale chaos omdat de werking van veel andere hormonen geblokkeerd wordt. Verder zou insuline actief betrokken moeten zijn bij o.a. processen die zorgen voor het herstel van weefsels, een goede mineralenhuishouding, het remmen van ontstekingen, een goed verzadigingsgevoel, het in stand houden van een gezonde bloeddruk en een algemeen gevoel van veiligheid en rust. Bij al deze processen heeft insuline een belangrijke taak, maar omdat de hoofdtaak van insuline het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel is (geworden), kun je bedenken dat mensen met een te actieve insulineproductie zich vaak niet zo goed voelen ???? .

Wat kun je doen?

 

  • Verdiep je in een gezonder voedingspatroon
  • Actiever worden, meer bewegen
  • Zoek hulp en/of begeleiding
Insuline is het hormoon dat betrokken is bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Bewuster en Gezonder Kesteren..

Bewust omgaan met Voeding

 

Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding