
Insuline en je gezondheid
Insuline is een hormoon en een heel erg belangrijk hormoon! Het is bij heel veel processen in je lichaam betrokken. Veel mensen kennen insuline eigenlijk alleen maar in de functie van het regelen van de bloedsuikerspiegel. Vooral diabeten hebben hier veel mee te maken en moeten soms insuline (bij)spuiten om hun bloedsuikerspiegel in balans te houden. In dit blog wil ik wat meer aandacht aan insuline geven en de invloed die het heeft op andere hormonen en functies. Hierdoor krijg je misschien wat meer begrip voor gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan als insuline niet optimaal aan al z’n taken toekomt.
Hormonen
Zoals gezegd is insuline één van de vele hormonen. Je hormonen kun je zien als boodschapperstoffen. Ze worden op verschillende plaatsen in je lichaam aan het bloed afgegeven en reizen rond. Op de plek waar ze hun boodschap moeten afgeven, krijgt een orgaan te ‘horen’ wat het moet doen. Dit is natuurlijk een ontzettend versimpelde weergave! Want er gebeurt zó onnoemelijk veel, op verschillende plaatsen tegelijk en alles hangt met elkaar samen. De minste of geringste verstoring wordt opgemerkt en gecorrigeerd. Je hormonen zijn er maar druk mee!
3 Stappen van insuline
In het kader van een gezonder voedingspatroon, waarbij een stabiele bloedsuikerspiegel heel belangrijk is, speelt insuline in veel gevallen een hoofdrol. Bij veel mensen is insuline de hele dag door druk bezig om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Als je kijkt naar hoe ons lichaam ontworpen is en hoe een gezond lichaam het beste functioneert, dan had insuline vele andere taken. Daarover zometeen meer. Om de bloedsuikerspiegel in balans te houden, worden de volgende 3 stappen, onder invloed van insuline, doorlopen:
- Het opslaan van een voorraad glucose (in de vorm van glycogeen) in lever en spieren (vol=vol)
- Het brengen van glucose naar de cellen voor directe energie/verbruik
- Het overschot opslaan in de vetcellen
Met deze stappen wordt de glucose dus uit je bloed gehaald en daalt je bloedsuikerspiegel.
Dagtaak
Als je een voedingspatroon hebt met veel (snelle) koolhydraten, heb je ook veel glucose in je bloed. Vaak de hele dag door! Dan kun je bedenken dat insuline ook aardig druk bezig is gedurende de dag. Het vervelende hiervan is, dat veel hormonen samen moeten werken om alles functies in je lichaam optimaal te laten verlopen. Maar ja, als insuline zo druk is mijn zijn ene taak, komen andere taken op een laag pitje te staan.
Samenwerking met andere hormonen
Neem nu het hormoon melatonine, dat voor een goede nachtrust zorgt. Idealiter daalt je insulinegehalte in de loop van de avond omdat je niet meer eet na de avondmaaltijd. Hierdoor komt de natuurlijke productie van melatonine op gang en wordt je moe en slaperig. Als je in de avond blijft eten, blijft insuline actief en komt melatonine niet aan bod. Logisch toch?! Dan zijn er nog wat hormonen die hun werk minder goed kunnen doen als er insuline aanwezig is: DHEA (vertraagt verouderingsproces) en HCG (groeihormoon, behoud jeugdigheid/vitaliteit). Verder kan een constant te hoog gehalte aan insuline zorgen voor allerlei ontstekingen, klachten en kwalen. Er heerst een hormonale chaos!
Hormonale chaos
Teveel insuline veroorzaakt eigenlijk een hormonale chaos omdat de werking van veel andere hormonen geblokkeerd wordt. Verder zou insuline actief betrokken moeten zijn bij o.a. processen die zorgen voor het herstel van weefsels, een goede mineralenhuishouding, het remmen van ontstekingen, een goed verzadigingsgevoel, het in stand houden van een gezonde bloeddruk en een algemeen gevoel van veiligheid en rust. Bij al deze processen heeft insuline een belangrijke taak, maar omdat de hoofdtaak van insuline het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel is (geworden), kun je bedenken dat mensen met een te actieve insulineproductie zich vaak niet zo goed voelen 🙁 .
VoetreflexPlus™ massage
Ontspannend en Ondersteunend voor je Gezondheid
Vanuit een heerlijke ontspanning werken aan het verbeteren van jouw gezondheid. Dat is het uitgangspunt van de VoetreflexPlus™ massage. Tevens kunnen speciale massages ingezet worden om specifieke gezondheidsproblemen te verminderen.
Persoonlijk Consult
Exclusieve Persoonlijke Aandacht
Tijdens een Persoonlijk Consult sta jij centraal. Welke problemen of uitdagingen ervaar jij in je leven? Wat zou je willen veranderen en welke hulp heb je nodig? Ik luister naar je, stem me op je af en geef je handvatten om verder te komen.