Ketogeen eten

Ketogeen eten, dit moet je weten!

Ketogeen eten zorgt ervoor dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken in plaats van glucose. Zowel het vet dat je via je voeding binnenkrijgt als je eigen (overtollige) lichaamsvet. Dit kan veel voordelen voor je gezondheid en gewicht hebben.

Vet als energiebron

Vet gebruiken als energiebron is van oorsprong een heel natuurlijk proces van het menselijke lichaam. Vroeger waren er vaak periodes dat er weinig te eten was en ging het lichaam vanzelf over tot het verbranden van lichaamsvetten voor energie. Ook nu weet ons lichaam nog heel goed dat dit prima werkt! Vet levert sowieso méér dan 2 x zoveel energie dan glucose.

Glucose als energiebron

Het is voor een lichaam wel mákkelijker om energie uit glucose te halen! Dat heeft dan ook altijd de voorkeur (waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?!). Pas als je glucosevoorraad in je lever en spieren op is, gaat het lichaam op zoek naar andere brandstof: VET!

Waarschuwing

Hoe aantrekkelijk het bovenstaande ook kan lijken, begin nooit zómaar aan een ketogene manier van eten! Er zijn zeker een aantal hele mooie voordelen te benoemen (en ook bewezen), toch kan het ook risico’s met zich meebrengen als je jezelf hierin niet verdiept of laat begeleiden. Zeker als je medicatie gebruikt of (ernstig) ziek bent is het verstandig om eerst je behandelend arts te raadplegen.

Eiwitten en vezels

Natuurlijk heb je méér nodig dan alleen vet voor energie. Net als bij alle goede voedingsadviezen is het ook hierbij belangrijk om voldoende eiwitten van goede kwaliteit binnen te krijgen én vezels (uit o.a. groente). Bij een ketogene manier van eten zijn de verhoudingen ongeveer: 70% energie uit vet, max. 20gr. koolhydraten per dag en eiwit ongeveer 0,8-1 gr. per ideaal lichaamsgewicht.

Andere zienswijze

Ketogeen eten is compleet anders dan de nogal ingeburgerde Westerse manier van eten, die vaak voor 70% uit koolhydraten bestaat. Ben je bereid om op een andere manier naar je voeding te kijken? Of houd je halsstarrig vast aan de manier van eten zoals je gewend bent? Alles mag en alles is goed! Alleen jij hebt de verantwoording over jouw lijf.

De rest van je leven ketogeen eten?

Ook dit beslis je zelf. Er zijn vele mogelijkheden en variaties. Bijvoorbeeld 1 week per maand op deze manier eten, of 1 dag per week, of 1 maand per kwartaal. Als je lijf helemaal gezond en fit is, kun je ook geleidelijk aan weer wat meer koolhydraten gaan toevoegen. Dan is het voor je lichaam makkelijk om te schakelen tussen vet- en glucoseverbranding.

Waar komt deze informatie vandaan?

De informatie hiervóór is een samenvatting uit het boek ‘Ketokuur-een nieuw leven in 14 dagen’ en is geschreven door Pascale Neaessens met medewerking van Dr. William Cortvriendt en prof. Dr. Hanno Pijl. In dit boek wordt heel goed uitgelegd wat de voor- en nadelen zijn, hoe je kunt beginnen, voor wie het is bestemd en waar je op moet letten als je hiermee aan de slag gaat.

VoetreflexPlus™ massage

Ontspannend en Ondersteunend voor je Gezondheid

Vanuit een heerlijke ontspanning werken aan het verbeteren van jouw gezondheid. Dat is het uitgangspunt van de VoetreflexPlus™ massage. Tevens kunnen speciale massages ingezet worden om specifieke gezondheidsproblemen te verminderen.

Persoonlijk Consult

Exclusieve Persoonlijke Aandacht

Tijdens een Persoonlijk Consult sta jij centraal. Welke problemen of uitdagingen ervaar jij in je leven? Wat zou je willen veranderen en welke hulp heb je nodig? Ik luister naar je, stem me op je af en geef je handvatten om verder te komen.