Voeding

Alcohol en slaap

Gaan alcohol en slaap goed samen? Bewuster en Gezonder uit Kesteren.

Een glas alcohol ontspant en lijkt te helpen voor een betere slaap. Dat is wat veel mensen ervaren. Het ene onderzoek zegt dat 1 glas rode wijn goed is voor je gezondheid/slaap en er zijn ook berichten dat die dit weer tegenspreken. Wat doet alcohol eigenlijk in je lijf?

Alcohol ontspant

 

Als we uitgaan van 1 glas alcohol dan kun je zeggen dat dit over het algemeen een ontspannende werking heeft vanwege het effect op bepaalde neurotransmitters (GABA en glutamaat). Toch is dit zeker niet bij iedereen zo! Er zijn mensen die alcohol heel slecht verdragen, ook al is het maar een half glas. Daarnaast zijn er ook die, zo lijkt het, zonder problemen wel 5 glazen alcohol weg kunnen werken.

“Alcohol conserveert alles, behalve waardigheid en geheimen.”

Alcohol in je lijf

 

Welke route legt alcohol af in je lijf? Het komt als eerste in je maag terecht alwaar, via de slijmvliezen, zo’n 20% direct in je bloed komt. Het restant gaat via je darmen naar je lever. Je lever doet daar z’n stinkende best om het af te breken. De snelheid waarmee dit gebeurt is per standaard glas 1,5 uur. Wat niet afgebroken wordt, gaat weer je bloedbaan in, komt uiteindelijk weer terug bij de lever totdat het helemaal afgebroken is. Alcohol passeert de bloed-hersenbarrière en bereikt dus ook je hersenen.

Gaan alcohol en slaap goed samen? Bewuster en Gezonder uit Kesteren.

Effecten van alcohol

 

Enerzijds heeft alcohol een effect op het lichamelijk functioneren en anderzijds heeft het psychische gevolgen. Puur lichamelijk gezien merk je vaak: je motoriek wordt minder goed, je zintuigelijke waarneming verandert, geheugen neemt af en je bent minder geremd in je gedrag. Psychisch kan alcohol een angststoornis of depressie verergeren of veroorzaken,

Gaan alcohol en slaap goed samen? Bewuster en Gezonder uit Kesteren.

In mijn eerdere blog over slaap kun je lezen dat het belangrijk is om zowel goed in te kunnen slapen als goed en diep dóór kunnen slapen. Slaap bestaat uit verschillende fases: lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. Alcohol zorgt er vaak wél voor dat je sneller inslaapt, maar je slaapt minder diep en onrustig. Vooral de belangrijke REM-slaap wordt minder waardoor er, op den duur, minder lichamelijk en geestelijk herstel plaatsvindt.

Overige effecten van alcohol

 

Alle effecten van alcohol hangen natuurlijk af van de hoeveelheid, regelmaat en duur van de consumptie. Bij langdurig en overmatig gebruik van alcohol is de kans op schade in je lijf groter. Zoals een verhoogde kans op leverschade, problemen in je maag en darmen, vitamine B12 tekort en alvleesklierontsteking. De risico’s zijn ook groter naarmate je ouder (50+) wordt. Dan is er nog een genetische aanleg voor gevoeligheid voor alcohol die per individu verschilt. 

Meer lezen over alcohol?

 

Veel van de informatie die hiervoor staat kun je uitgebreider teruglezen op de site van het Trimbos instituut, hét expertisecentrum op het gebied van alcohol.

Gaan alcohol en slaap goed samen? Bewuster en Gezonder uit Kesteren.

Wil jij ook beter slapen?

 

Nu weet je welk effect alcohol heeft op je hersens en de kwaliteit van je slaap. Mocht je hier iets in herkennen kun je kijken of het lukt om de alcoholinname te verminderen of zelfs vermijden. Verder kunnen er natuurlijk nog méér redenen zijn dat je slecht slaapt. Alleen jíj weet dat en kunt een besluit nemen om veranderingen aan te brengen. Daar begint het mee, een eerste stap. Ik heb je met dit blog vooral willen informeren en bewust maken. Heb je hulp nodig om minder alcohol te drinken, informeer bij je huisarts waar je terecht kunt.

Bewust omgaan met Voeding

 

Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding