Recept
Glutenvrije worteltaart
Glutenvrije worteltaart met banaan. Lekker en smeuïg. Dit recept is voor een bakvorm van 18 cm. doorsnee.
Voor 1 taartje heb je nodig:
- 3 eieren
- 1 zeer rijpe banaan
- 200 gr. geraspte wortel
- 30 gr. bakbananenmeel (of 50 gr. volkoren speltmeel)
- 120 gr. amandelmeel (of ander notenmeel of chufameel)
- 3 tot 4 el. ahornsiroop
- 1 el vanille-extract (of ½ tl. vanillepoeder of het schraapsel van 1 vanillestokje)
- mespuntje wijnsteenbakpoeder
- 1 flinke tl kaneel
- 100 gr. Abrikozenjam (Fruitbeleg van Zonnatura)
- 1 el (gemalen) chiazaadjes
Bovenlaag:
- een mengsel van roomkaas, Griekse yoghurt of kwark (totaal zo’n 150 gr.) en naar smaak nog wat ahornsiroop
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de randen in
Splits de 3 eieren in 2 kommen
Prak de banaan fijn en doe deze, met de geraspte wortel, bij de eigelen
Voeg dan de ahornsiroop en het vanillepoeder toe. Roer goed door met een vork of de mixer
Doe het amandelmeel (of andere meelsoort), het bakbananenmeel (of speltmeel), bakpoeder en kaneel bij elkaar. Als er klontjes in zitten, zeef het dan even
Meng het wortelmengsel met het meel
Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en meng dit dan voorzichtig met een spatel door het mengsel
Schep de taartmix in de springvorm en zet ongeveer 40 minuten in de oven
Controleer met een prikker of hij gaar is en laat afkoelen
Meng de abrikozenjam met de chiazaadjes
Snijd de taart doormidden en besmeer de onderste helft met de abrikozenjam met chiazaadjes en leg de bovenste helft van de taart er weer op
Meng de roomkaas met Griekse yoghurt of kwark en ahornsiroop tot het de door jou gewenste dikte heeft en besmeer de bovenkant van de taart hiermee
Als je veel yoghurt of kwark gebruikt, kun je dit het beste op het laatste moment doen, anders trekt dit teveel in de taart en ziet het er niet zo mooi meer uit!
Als je de taart wilt invriezen kun je hem het beste doen voordat je hem doorsnijdt en met jam besmeert. Zo heb je altijd snel een taartje bij de hand en hoef je hem alleen nog maar te ‘af te maken’
Je kunt de bovenlaag ook nog versieren met wat wortelrasp, bananenplakjes en/of walnoten
