Recept

Kruidige pompoensoep

Met pompoen kun je zo heerlijk variëren. Vooral soep is bij mij echt favoriet. Heerlijk romig, kruidig en verwarmend.

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1 flespompoen (± 1kg)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 grote ui
  • stukje verse gember (2 cm)
  • bos verse koriander
  • 1 limoen
  • ¼ tl. gemalen koriander
  • ½ tl. kurkuma
  • ½ tl. komijnpoeder
  • ½ tl. gerookt paprikapoeder
  • ½ tl. tijm
  • 1 blikje kokosmelk (200 ml)
  • 4 el. pompoen- of zonnebloempitten
  • 4 el. Griekse yoghurt.

Zo maak je het:

Was de pompoen en snijd hem in kwarten. Haal de zaden eruit en snijd in grove stukken

Snijd de knoflook heel fijn of doe het in de knoflookpers

Snipper de ui

De rode peper doormidden snijden en de zaadlijsten verwijderen (als je van pittig houd, kun je ze wel gebruiken). Snijd in kleine stukjes

Rasp de gember of snijd in kleine stukjes

Haal de blaadjes van de koriander en houd apart. Snijd de steeltjes in stukken

Was de limoen, rasp de schil en pers hem uit

Verhit 2 el. olijf- of kokosolie in een soeppan en fruit hierin de knoflook, ui, rode peper, gember en koriandersteeltjes

Voeg de kruiden toe en bak even mee

Doe nu de pompoenstukken erbij en bak 5 minuten mee

Voeg nu 500 ml. water, de kokosmelk en limoenrasp en -sap toe

Breng alles aan de kook en laat zo’n 20 minuten garen

Pureer alles met de staafmixer en proef

Voeg peper en zout naar smaak toe

Serveer met korianderblaadjes, pompoen- of zonnebloempitten en een flinke klodder Griekse yoghurt.

Variatietip:

  • In plaats van pompoen- of zonnebloempitten kun je ook stukjes gehakte walnoot gebruiken
  • In plaats van Griekse yoghurt kun je ook het dikke gedeelte van de kokosmelk (uit blik) opkloppen en daar een toef van gebruiken ter garnering. Dan is het lactosevrij!
Met pompen kun je een heerlijke kruidige soep maken. Bewuster en Gezonder Kesteren.