Recept
Kruidige pompoensoep
Met pompoen kun je zo heerlijk variëren. Vooral soep is bij mij echt favoriet. Heerlijk romig, kruidig en verwarmend.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 1 flespompoen (± 1kg)
- 1 teentje knoflook
- 1 rode peper
- 1 grote ui
- stukje verse gember (2 cm)
- bos verse koriander
- 1 limoen
- ¼ tl. gemalen koriander
- ½ tl. kurkuma
- ½ tl. komijnpoeder
- ½ tl. gerookt paprikapoeder
- ½ tl. tijm
- 1 blikje kokosmelk (200 ml)
- 4 el. pompoen- of zonnebloempitten
- 4 el. Griekse yoghurt.
Zo maak je het:
Was de pompoen en snijd hem in kwarten. Haal de zaden eruit en snijd in grove stukken
Snijd de knoflook heel fijn of doe het in de knoflookpers
Snipper de ui
De rode peper doormidden snijden en de zaadlijsten verwijderen (als je van pittig houd, kun je ze wel gebruiken). Snijd in kleine stukjes
Rasp de gember of snijd in kleine stukjes
Haal de blaadjes van de koriander en houd apart. Snijd de steeltjes in stukken
Was de limoen, rasp de schil en pers hem uit
Verhit 2 el. olijf- of kokosolie in een soeppan en fruit hierin de knoflook, ui, rode peper, gember en koriandersteeltjes
Voeg de kruiden toe en bak even mee
Doe nu de pompoenstukken erbij en bak 5 minuten mee
Voeg nu 500 ml. water, de kokosmelk en limoenrasp en -sap toe
Breng alles aan de kook en laat zo’n 20 minuten garen
Pureer alles met de staafmixer en proef
Voeg peper en zout naar smaak toe
Serveer met korianderblaadjes, pompoen- of zonnebloempitten en een flinke klodder Griekse yoghurt.
Variatietip:
- In plaats van pompoen- of zonnebloempitten kun je ook stukjes gehakte walnoot gebruiken
- In plaats van Griekse yoghurt kun je ook het dikke gedeelte van de kokosmelk (uit blik) opkloppen en daar een toef van gebruiken ter garnering. Dan is het lactosevrij!