Iedereen is Spiritueel!

Spiritueel zijn

Wat betekent spiritueel?

Het Engelse woord Spirit wordt in het Nederlands op verschillende manieren vertaald. In de grote Van Dale lees je o.a.: geest, ziel, karakter, bovennatuurlijk wezen, levenskracht, energie, levenslust, opgewektheid, moed, durf, lef, zin, diepe betekenis. Hmmm… dat zijn best veel mogelijkheden.

Ontwikkeling

Zelf denk ik dat iedereen op een geheel eigen wijze spiritueel in ontwikkeling is. Dat is logisch omdat je gedurende je leven van alles meemaakt en hierdoor verander je continu. Soms best langzaam en valt het niet zo op, maar je kunt ook reuzesprongen maken nadat je iets ingrijpends hebt meegemaakt bijvoorbeeld. Je kunt op een andere manier naar ‘het Leven’ gaan kijken, anders gaan denken.

Zweverig

Het woord spiritueel hoor je steeds meer. Soms wordt er dan, haast verdedigend, bij gezegd: maar het is niet ‘zweverig’ hoor! Of het wordt juist wél zweverig genoemd. Wat wordt daar dan mee bedoeld? In mijn ogen duidt dit op iets ‘vaags’ en iets wat niet begrepen wordt. Of je voelt je er niet verwant mee. En dat is helemaal prima natuurlijk. Niet iedereen houdt zich met dezelfde dingen bezig.

Geest of ziel?

In de vertaling van de Van Dale zie je zowel het woord ‘geest’ als ‘ziel’ staan. Zoals ik het zie hoort je geest bij je fysieke lichaam en hier kun je mee denken, leren, beslissingen nemen e.d. De ziel is meer onbewust en stuurt je aan. Als je hierover gaat lezen wordt er gezegd dat je maar voor 5-10% bewust leeft en het merendeel wordt dus onbewust (door je ziel) aangestuurd. Toen ik dat voor het eerst hoorde vond ik dat bizar! In elk geval zijn de geest en ziel van invloed op hoe je het leven ervaart en ermee omgaat. 

Bewustwording

Je kunt je bewustwording vergroten door meer aandacht aan de onbewuste processen te geven. Als je dat pad opgaat wordt je spiritueel genoemd. Maar iedereen is spiritueel! Iedereen heeft een bewustzijn en bij iedereen speelt ook dat onbewuste deel een grote rol. Zo zitten wij mensen nu eenmaal in elkaar. Zodra je gaat onderzoeken hoe dit werkt vergroot je je bewustzijn en ben je je spiritueel aan het ontwikkelen. En nogmaals: iedereen doet dit op zijn eigen wijze en tempo en alles is goed.

Hulp

Wil je hier meer over weten dan zijn er zeer veel boeken die je kunt lezen. Voel zelf waar je interesse naar uit gaat. Dan zijn er diverse podcasts waar je naar kunt luisteren. Voor elk wat wils! Het is een onderwerp dat momenteel breed in de belangstelling staat dus je kunt er veel informatie over vinden. Heb je een vraag voor mij, dan vind ik het echt heel fijn om van je te horen! Stuur me gewoon een mail (hanneke@bewusterengezonder.nl). Ik luister graag naar je en denk met je mee.