Persoonlijke ontwikkeling

Iedereen is spiritueel

Iedereen is spiritueel, lees wat Bewuster en Gezonder uit Kesteren hier over zegt

In het woord spiritueel zit het Engelse woord ‘Spirit’ verwerkt. In het Nederlands wordt dit op verschillende manieren vertaald. In de grote Van Dale lees je o.a.: geest, ziel, karakter, bovennatuurlijk wezen, levenskracht, energie, levenslust, opgewektheid, moed durf, lef, zin, diepe betekenis. Hmmm… dat zijn best veel mogelijkheden.

Ontwikkeling van je geest en ziel

 

Zelf denk ik dat iedereen op een geheel eigen wijze spiritueel in ontwikkeling is. De manier waarop je denkt  (geest) en dingen ervaart (ziel) worden beïnvloed door alles om je heen. Dat is logisch omdat je gedurende je leven van alles meemaakt en hierdoor verander je continu. Je bent je hier niet altijd van bewust want soms gaat dit best langzaam en valt het niet zo op, maar je kunt ook reuzesprongen maken nadat je iets ingrijpends hebt meegemaakt. Je kunt dan ineens op een heel andere manier naar het leven gaan kijken en anders gaan denken.

“Alleen de allerwijsten en de allerdwaasten

veranderen nooit van mening”

Zweverig

 

Het woord spiritueel hoor je steeds meer. Soms wordt er dan, haast verdedigend, bij gezegd: maar het is niet zweverig hoor! Of het wordt juist wél zweverig genoemd. Wat wordt er met dit woord bedoeld? Vaak iets wat niet goed begrepen wordt en als ‘vaag‘ ervaren wordt. Het kan ook zijn dat je je niet verwant voelt met dit woord. En dat is helemaal prima natuurlijk. Niet iedereen houdt zich met dezelde dingen bezig.

Is spiritualiteit zweverig? Wat denkt Bewuster en Gezonder uit Kesteren hiervan?

Geest of ziel?

 

In de vertaling van de Van Dale zie je zowel het woord ‘geest’ als ‘ziel’ staan. Zoals ik het zie hoort je geest bij je fysieke lichaam (mentaal) en hier kun je mee denken, beslissingen nemen, leren e.d. De ziel is meer onbewust en stuurt je aan (spiritueel). Als je hierover gaat lezen wordt er gezegd dat je maar voor 5-10% bewust leeft en het merendeel wordt dus onbewust (door je ziel) aangestuurd. Toen ik dat voor het eerst hoorde vond ik dit bizar! In elk geval zijn de geest en de ziel van invloed op hoe je het leven ervaart en ermee omgaat.

Het bewustzijn groeit. Blog van Bewuster en Gezonder uit Kesteren

Bewustwording

 

Je kunt je bewustwording vergroten door meer aandacht aan de onbewuste processen te geven. Als je dat pad opgaat wordt je spiritueel genoemd. Maar iedereen is spiritueel! Iedereen heeft een bewustzijn dat zich ontwikkelt en bij iedereen speelt ook dat onbewuste deel een grote rol. Zo zitten wij mensen nu eenmaal in elkaar. Zodra je gaat uitzoeken hoe dit werkt vergroot je je bewustzijn en ben je je spiritueel aan het ontwikkelen en groeien. En nogmaals: iedereen doet dit op zijn eigen wijze en tempo en alles is goed.

Heb je een luisterend oor nodig?

 

Wil je meer over dit onderwerp weten en je hierin verdiepen dan zijn er zeer veel boeken die je kunt lezen! Voel zelf maar waar je interesse naar uit gaat. Ook zijn er divere mooie podcasts waar je naar kunt luisteren. Voor elk wat wils. Het is een onderwerp dat momenteel breed in de belangstelling staat. Als je een vraag voor mij hebt, even van gedachten wilt wisselen of een luisterend oor nodig hebt, stuur me gewoon een bericht. Ik vind het echt heel fijn en bijzonder om van je te horen. Ook persoonlijke coaching behoort tot de mogelijkheden.