Recept

Hartige Taart met Vijgen, Peer en Gorgonzola

Een Hartige Taart met Vijgen, Peer en Gorgonzola: een verrassende combinatie van smaken!

Voor een taart van 24-26 cm doorsnede heb je nodig:

  • 150 gr. speltmeel (of ander meel naar keuze, evt. glutenvrij)
  • 75 gr. boter
  • snuf zout
  • 4 el. koud water
  • 200 gr. (verse) vijgen
  • 2 peren
  • 150 gr. gorgonzola
  • handje walnoten (of iets meer naar smaak)
  • (verse) tijm naar smaak
  • peper naar smaak
  • 3 eieren
  • 125 ml. kokosmelk of andere (plantaardige) melk of slagroom

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Meng voor de bodem het meel, de boter, peper, zout en water door elkaar en kneed tot een stevig deeg. Als het iets te droog is, voeg nog wat extra melk toe. Laat dit rusten in de koelkast terwijl de vulling klaar maakt.

Als je gedroogde vijgen gebruikt, laat deze dan eerst 15 minuten wellen in gekookt water en snijd deze daarna in plakjes. Verse vijgen kun je direct in plakjes snijden.

Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd deze ook in plakjes.

Hak de walnoten in grove stukken.

Rol de bodem uit en vul de taart-/quichevorm er mee met een opstaande rand.

Verdeel de plakjes vijg en peer gelijkmatig over de bodem.

Strooi de walnootstukjes er over heen.

Verkruimel de gorgonzola en verdeel deze als laatste over de vulling.

Kluts de eieren met de melk naar keuze, tijm en peper en giet dit mengsel over de vulling.

Zet de taart ± 40 minuten in de voorverwarmde oven en bak hem bruin en gaar.

Als je de taart van te voren maakt en laat afkoelen kun je hem altijd weer in 10 minuten op 200ºC even opwarmen.

Variatietip

Voeg partjes gesneden pompoen toe voor extra groente. 

Hartige Vijgen Perentaart met Gorgonzola. Bewuster en Gezonder in Kesteren.