Recept
Glutenvrije Wortelcake
Glutenvrije wortelcake met roomvulling en noten. Dat is lekker! In de cake zitten rozijntjes en heerlijke kruiden. Bovenop heerlijk knapperige nootjes dus dat wordt smullen geblazen!
Voor 1 cake heb je nodig:
- 6 eieren
- 60 gr. rozijnen
- 300 gr. geraspte wortel
- 130 gr. havermeel (of boekweitmeel/kastanjemeel)
- 130 gr. amandelmeel
- 60 gr. ahornsiroop
- rasp van 2 biologische sinaasappels
- 4 tl. kaneel
- 1 tl. vanillepoeder
- 2 tl koek- en speculaaskruiden (of Pumpkin Spice)
- snuf zout
- 4 tl. wijnsteenbakpoeder
Vulling en topping (optioneel):
- 200 gr. (plantaardige) roomkaas of stevige yoghurt
- 2 el. ahornsiroop
- 2 tl. citroenrasp of -sap
- 1 tl. vanille-extract
- 3 el. geroosterde pecannoten
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 170°C.
Bekleed de cakevorm met bakpapier en vet de randen in.
Klop de eieren luchtig in een schaal
Laat de rozijnen even wellen in gekookt water
Voeg alle ingrediënten, behalve het bakpoeder!, bij de eieren en meng goed
Proef even of het naar je zin is en voeg evt. naar smaak nog wat specerijen toe
Als laatste voeg je het bakpoeder toe en meng nog een keer goed
Schuif de cake zo’n 40 minuten in de oven. Controleer of hij gaar is door met een satéprikker er in te prikken. Komt hij er droog uit, dan is de cake gaar
Als je de vulling wilt gebruiken, laat je de cake helemaal afkoelen en snijd hem doormidden
Roer alle ingrediënten van de vulling goed door elkaar
Gebruik ongeveer 2/3 van de vulling tussen de 2 cakelagen en de rest voor de bovenzijde
Verdeel de geroosterde pecannoten over de bovenkant
Variatietips:
In plaats van roomkaas kun je ook stevige (kokos)yoghurt gebruiken
Je kunt allerlei soorten noten gebruiken die je lekker vindt
Ahornsiroop kun je vervangen door andere ongeraffineerde siropen of honing