Recept

Zuurdesembrood van Spelt

Zelf zuurdesembrood bakken is leuk om te doen. Slechts een paar ingrediënten én wat voorbereiding zorgen voor een (h)eerlijk brood.

Je BEGINT met het maken van 1 STARTER. Na ongeveer 14 dagen heb je voldoende om 1 brood te bakken:

  • 40 gram volkoren roggemeel
  • 100 ml. lauw water
  • Een weckpot met losse deksel

DAG 1 meng het meel en het water en zet het op een warme plek zonder tocht, met de deksel los op de pot
DAG 2 roer het mengsel verspreid over de dag 2-3 keer goed door. Maak de randen schoon met een pannenlikker
DAG 3 roer het mengsel verspreid over de dag 2-3 keer goed door. Maak de randen schoon met een pannenlikker. Als er een laagje water bovenop komt, voeg dan een eetlepel roggemeel toe
DAG 4 voeg een eetlepel roggemeel en een eetlepel water toe aan het mengsel en roer 2-3 keer per dag goed door. Maak de randen schoon met een pannenlikker.
VERDER ga elke dag verder zoals bij DAG 4. Op een gegeven moment (op dag 5 of 6) zie je dat het mengsel bubbels krijgt en gaat rijzen. Dit is een natuurlijk proces. Blijf gewoon elke dag doorgaan met meel en water toevoegen totdat je een ruime hoeveelheid hebt (na ongeveer 14 dagen)

Deeg maken:

  • 150 gram zuurdesemstarter
  • 500 gram volkorenspeltmeel
  • ± 300 gram schoon water
  • 10 gram Keltisch zeezout

Zo maak je het (begin hiermee in de avond, zodat het de hele nacht kan rijzen):

Voorbereiding:
Los het Keltisch zeezout op in een beetje water

Leg het meel op het aanrecht en maak er een kuiltje in

Voeg het opgeloste zout en de zuurdesemstarter toe

Hierna, beetje bij beetje, het water totdat je een mooi soepel deeg krijgt waar je draden van kunt trekken (je kunt hier wel zo’n 10 minuten mee bezig zijn!)

(De hoeveelheid water is een schatting: als het deeg soepel is hoef je niet meer water toe te voegen. Als het deeg te nat is, voeg je nog wat meel toe)

Doe het deeg in een kom met daaroverheen een vochtige theedoek en laat het minstens 8 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Bereiding (hierna nog zo’n 3 uur laten rijzen):
Kneed het deeg nogmaals goed door en doe het over in een bakvorm. Laat het nogmaals 2 tot 3 uur rijzen, wederom afgedekt met een vochtige theedoek op een warme tochtvrije plaats

Verwarm de oven voor op 220°C en bak het brood in ongeveer 35 minuten af

Variatietips:

Voeg wat zonnebloem pitten en/of pompoen p itten toe

Voeg wat rozijnen toe

Voeg wat zongedroogde tomaat en/of olijven toe

Zelf zuurdesembrood bakken is leuk om te doen! Bewuster en Gezonder Kesteren.