Gezondheid, Voeding

Vlees eten

Vlees is een goede eiwitbron. Zijn er ook nadelen aan vlees eten? Bewuster en Gezonder Kesteren.

Over vlees valt heel veel te vertellen. Om bewustere en gezondere keuzes te maken op het gebied van vlees is het handig om een paar feiten te weten. Daar zal ik zo mee beginnen. Verder is het goed om te weten dat mijn uitgangspunten altijd gebaseerd zijn op de visie dat ons lichaam, genetisch gezien, nog het beste functioneert zoals zo’n 40.000 jaar geleden, toen we nog als jagers/verzamelaars rondliepen. Onze omstandigheden zijn wel veranderd, alleen weten onze genen dat niet.

Vlees, de voordelen

 

Vlees is een uitstekende eiwitbron! En eiwitten heb je nodig voor heel veel processen in je lichaam. Er bestaan heel veel verschillende soorten eiwitten en deze worden samengesteld uit aminozuren. Dat regelt je lichaam helemaal zelf als je gezond bent en je alle benodigde aminozuren binnenkrijgt. Vlees levert al deze aminozuren, dus dat is goed. Met vlees wordt over het algemeen het vlees van zoogdieren bedoeld, ook wel rood vlees genoemd. Je hebt natuurlijk ook nog gevogelte, vis en insecten die ook uitstekende leveranciers van eiwitten/aminozuren zijn.

“Rood vlees is niet slecht voor u,

blauw-groen vlees is slecht voor u.”

Vlees, hoeveel heb je nodig?

 

Afhankelijk van je gezondheidstoestand en lichamelijke activiteiten heb je een bepaalde hoeveelheid eiwitten nodig (die niet persé uit vlees hoeven te komen). De gemiddelde mens, waar ik gemakshalve even van uit ga, heeft ongeveer 0,8 tot 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dus als je 60 kg. weegt, kom je op 48 tot 60 gram uit. De meeste vleessoorten bevatten 20 gram eiwit per 100 gram, dus reken maar uit. Een handige tabel om te bekijken hoeveel eiwitten een product bevat is deze voedingswaardetabel. Dan zie je ook meteen dat er, naast vlees, nog vele andere eiwitbronnen zijn.

Vlees is een goede eiwitbron. Zijn er ook nadelen aan vlees eten? Bewuster en Gezonder Kesteren.

Schadelijk

 

Het is goed om ook iets te weten over de mogelijke nadelen van vlees. En dan gaat het vooral om de herkomst van sommige vleessoorten en -producten. Als een (zoog)dier een goed en gezond leven heeft gehad met veel beweging, dan zal het vlees van betere kwaliteit zijn dan van dieren die dit niet gehad hebben. Wat is dan een goed en gezond leven? Dat is eigenlijk het leven dat een dier in de natuur ook zou hebben, met het voedsel dat ze van nature eten. Veel dieren die opgroeien in krappe hokken, preventief antibiotica krijgen en onnatuurlijk voedsel zijn dus niet zo gezond. En de kwaliteit van het vlees van deze dieren is eveneens niet zo goed. Het zit vol met ongezond vet, resten antibiotica en voor de mens ontstekingsbevorderende stoffen vanwege de stress die deze dieren ervaren.

Vlees is een goede eiwitbron. Zijn er ook nadelen aan vlees eten? Bewuster en Gezonder Kesteren.

Iedereen is vrij om zijn eigen keuzes te maken, om wel/niet/minder/ander vlees te eten. Om deze keuze weloverwogen te maken is het goed om je van bovengenoemde feiten bewust te zijn of worden. Als je een keertje minder goed/gezond vlees eet, zal dit echt niet meteen invloed hebben op jouw gezondheid. Maar als dit elke dag zo is en ook nog eens in grote hoeveelheden, kan het wel degelijk van invloed zijn op hoe jij je gezondheid ervaart. Dan zou je in de toekomst wellicht andere keuzes kunnen gaan maken. Minder vaak vlees eten, vlees van een betere kwaliteit eten of zelfs helemaal niet meer! Qua voedingsstoffen zou het, in mijn optiek, wel goed zijn om dan af en toe een ei, wat vis of gevogelte te eten. Natuurlijk ook van een goede kwaliteit.

Eiwitten

 

Zoals hiervoor al even gezegd: vlees is een uitstekende bron van eiwitten, met alle benodigde aminozuren. Het zijn volwaardige eiwitbronnen. Dit geldt ook voor gevogelte, vis en eieren. Voor plantaardige voedingsmiddelen is dit minder. Als je besluit om helemaal geen dierlijke eiwitten meer te eten, zul je dus best wat moeten puzzelen om toch alle benodigde aminozuren binnen te krijgen. Wil je dit? Schakel dan hulp in van iemand die hierin gespecialiseerd is. Mijn visie is dat je zeker niet elke dag vlees of dierlijke eiwitten nodig hebt en áls je dit dan neemt, kies dan voor een goede kwaliteit. Daar doe je jouw lijf een groot plezier mee! 

Flexibel eten

Wil je minder vaak vlees eten en dan wél kiezen voor kwaliteit, wordt je ‘flexitariër genoemd. Het maakt niet uit hoe je dit noemt, het feit dat je bezig bent met bewuste en duurzame(re) keuzes maken is een mooie stap. Het volgen van strakke regels, geboden en verboden op het gebied van voeding houdt niemand uiteindelijk vol. Wees lief voor jezelf en luister goed naar je lichaam. Dat kun je oefenen en keuzes maken die voor jou het beste aanvoelen. 

Vlees is een goede eiwitbron. Zijn er ook nadelen aan vlees eten? Bewuster en Gezonder Kesteren.

Bewust omgaan met Voeding

 

Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding