VETTE SMOOTHIES

Een goede en voedzame smoothie zou een aantal ingrediënten moeten bevatten. Zeker als je een smoothie als maaltijd gebruikt. Wat zijn de ingrediënten van een gezonde en voedzame maaltijd volgens mijn visie? Dan heb ik het over de juiste verhoudingen aan langzame koolhydraten (vezels), gezonde vetten en eiwitten. Dit kun je zeker ook in een smoothie verwerken.

Langzame koolhydraten

Ben je er in geïnteresseerd om je gezondheid en gewicht te verbeteren met behulp van voeding, dan kom je een keer het begrip ‘langzame koolhydraten’ tegen. Eigenlijk is dit niet meer of minder dan groente en fruit in hun oorspronkelijke vorm. Dus zoals ze in de natuur voorkomen. De gehele vrucht en de volledige groente. Probeer lekker van alles uit. Een handvol spinazieblaadjes, boerenkool, bleekselderij of broccoli. Banaan, mango, meloen, appel en peer. Niks geen uitgeperste varianten want daarmee verlies je veel kostbare vezels en voedingsstoffen.

Een vette smoothie

Het vetgehalte in een smoothie wordt vaak vergeten! Terwijl dit echt héél erg belangrijk en voedzaam is. Vet toevoegen is echt heel simpel. Gewoon een scheut extra vierge olijfolie of kokosolie is al super. Wees niet bang voor dit soort natuurlijk vet! De tijd dat je bang zou moeten zijn voor vet is achterhaald. Een andere goede vetsoort is bijvoorbeeld een avocado. Ook oliesoorten als walnootolie, hazelnootolie, avocado-olie, koolzaadolie zijn prima om toe te voegen aan een smoothie.

Gezonde eiwitten

Bij eiwitten denk je misschien al snel aan vis, gevogelte, vlees en ei. Dit zijn inderdaad de dierlijke eiwitbronnen. Dit kun je zeker aan je smoothie toevoegen, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Denk eens aan lekkere, dikke en romige (Griekse) yoghurt, kwark of (zelfgemaakte) Kefir. Een goed alternatief is om een aminozurencomplex in de vorm van poeder toe te voegen. De keuze is echt reuze! Dierlijk of plantaardig. Verder kun je altijd noten, zaden en/of pitten toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan hennepzaad. Ook gekookte quinoa is een goede plantaardige eiwitbron.

Smeuïge smaakmakers

Je hebt nagedacht over wat je allemaal in je smoothie gaat doen. Meestal zijn dit vrij vaste ingrediënten. Als je je blender laat draaien wordt het dus ook een vrij stevige substantie. Je lepel blijft er rechtop in staan! Om het geheel wat smeuïger te maken is een iets vloeibaarder substantie vaak wenselijk. Wat kun je hier allemaal voor gebruiken? Als eerste kun je natuurlijk gewoon wat water toevoegen tot je de door jou gewenste dikte hebt bereikt. Maar denk ook eens aan kokosmelk of -water of (afgekoelde) groene thee. Wellicht zelfs wat bouillon? Bouillon is gewoon water met extra smaak. Dus als je water gebruikt, voeg dan wat extra smaakmakers toe waar jij van houdt. Extra (geraspte) gember, een beetje zout of kruiden. Alles is mogelijk, leef je uit en experimenteer!

Toppings om op te kauwen

Zo, je smoothie is klaar! Je hebt hem helemaal naar je smaak gemaakt. Weet dat het goed is om je smoothie te kauwen. Dit is goed voor de aanmaak van bepaalde stoffen die je darmen gezond(er) maken. Daarom is het raadzaam om je smoothie te versieren met een topping (laagje) waar je echt op moet kauwen. Dat kunnen wat fijngemalen noten zijn, kokossnippers, vruchten of kiemen. Ook zaden of pitten zijn prima.

Volledige maaltijd

Als je al deze tips toepast heb je aan een smoothie echt een volledige maaltijd! Als ik zelf een smoothie maak is dit meestal voldoende voor 2 porties. Dan bewaar ik 1 portie in de koelkast voor de volgende dag, dan ben ik snel klaar. Je kunt ook 1 portie invriezen. Haal hem dan wel de avond van tevoren uit de diepvries. Langzaam, in de koelkast, ontdooien is het beste.

Meer tips of begeleiding?

Mocht je behoefte hebben aan meer tips of persoonlijke begeleiding op het gebied van voeding, dan ben je bij mij aan het juiste adres! Kijk gerust eens verder op mijn website. Ook een gratis kennismakingsgesprek behoort tot de mogelijkheden. Neem gerust vrijblijvend contact met me op, ik luister graag naar je.

VoetreflexPlus™ massage

Ontspannend en Ondersteunend voor je Gezondheid

Vanuit een heerlijke ontspanning werken aan het verbeteren van jouw gezondheid. Dat is het uitgangspunt van de VoetreflexPlus™ massage. Tevens kunnen speciale massages ingezet worden om specifieke gezondheidsproblemen te verminderen.

Voedingsgewoontes aanpassen

Persoonlijk Maatwerk

Tijdens persoonlijke coaching staat maatwerk voorop. Jouw huidige voedingsgewoontes, wensen en mogelijkheden zijn het uitgangspunt. Waar wil je aan werken? Wat vind jij het belangrijkste? Welk tempo past bij jou? Hoe kan ik je helpen?