Gezondheid, Voeding

Vette smoothies

Smoothies zelf maken is vet lekker én gezond. Bewuster en Gezonder uit Kesteren.

Een goede en voedzame smoothie zou een aantal ingrediënten moeten bevatten. Zeker als je een smoothie als maaltijd gebruikt. Wat zijn de ingrediënten van een gezonde en voedzame maaltijd volgens mijn visie? Dan heb ik het over de juiste verhoudingen aan langzame koolhydraten (vezels), gezonde vetten en eiwitten. Dit kun je zeker ook in een smoothie verwerken.

Langzame koolhydraten

 

Ben je er in geïnteresseerd om je gezondheid en gewicht te verbeteren met behulp van voeding, dan kom je een keer het begrip ‘langzame koolhydraten’ tegen. Eigenlijk is dit niet meer of minder dan groente en fruit in hun oorspronkelijke vorm. Dus zoals ze in de natuur voorkomen. De gehele vrucht en de volledige groente. Probeer lekker van alles uit. Een handvol spinazieblaadjes, boerenkool, bleekselderij of broccoli. Banaan, mango, meloen, appel en peer. Niks geen uitgeperste varianten want daarmee verlies je veel kostbare vezels en voedingsstoffen.

“Het is komkommertijd.”

Een vette smoothie

 

Het vetgehalte in een smoothie wordt vaak vergeten! Terwijl dit echt héél erg belangrijk en voedzaam is. Vet toevoegen is echt heel simpel. Gewoon een scheut extra vierge olijfolie of kokosolie is al super. Wees niet bang voor dit soort natuurlijk vet! De tijd dat je bang zou moeten zijn voor vet is achterhaald. Een andere goede vetsoort is bijvoorbeeld een avocado. Ook oliesoorten als walnootolie, hazelnootolie, avocado-olie, koolzaadolie zijn prima om toe te voegen aan een smoothie.

Smoothies zelf maken is vet lekker én gezond. Bewuster en Gezonder uit Kesteren.

Gezonde eiwitten

 

Bij eiwitten denk je misschien al snel aan vis, gevogelte, vlees en ei. Dit zijn inderdaad de dierlijke eiwitbronnen. Dit kun je zeker aan je smoothie toevoegen, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Denk eens aan lekkere, dikke en romige (Griekse) yoghurt, kwark of (zelfgemaakte) Kefir. Een goed alternatief is om een aminozurencomplex in de vorm van poeder toe te voegen. De keuze is echt reuze! Dierlijk of plantaardig. Verder kun je altijd noten, zaden en/of pitten toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan hennepzaad. Ook gekookte quinoa is een goede plantaardige eiwitbron.

Smoothies zelf maken is vet lekker én gezond. Bewuster en Gezonder uit Kesteren.

Je hebt nagedacht over wat je allemaal in je smoothie gaat doen. Meestal zijn dit vrij vaste ingrediënten. Als je je blender laat draaien wordt het dus ook een vrij stevige substantie. Je lepel blijft er rechtop in staan! Om het geheel wat smeuïger te maken is een iets vloeibaarder substantie vaak wenselijk. Wat kun je hier allemaal voor gebruiken? Als eerste kun je natuurlijk gewoon wat water toevoegen tot je de door jou gewenste dikte hebt bereikt. Maar denk ook eens aan kokosmelk of -water of (afgekoelde) groene thee. Wellicht zelfs wat bouillon? Bouillon is gewoon water met extra smaak. Dus als je water gebruikt, voeg dan wat extra smaakmakers toe waar jij van houdt. Extra (geraspte) gember, een beetje zout of kruiden. Alles is mogelijk, leef je uit en experimenteer!

Toppings om op te kauwen

 

Zo, je smoothie is klaar! Je hebt hem helemaal naar je smaak gemaakt. Weet dat het goed is om je smoothie te kauwen. Dit is goed voor de aanmaak van bepaalde stoffen die je darmen gezond(er) maken. Daarom is het raadzaam om je smoothie te versieren met een topping (laagje) waar je echt op moet kauwen. Dat kunnen wat fijngemalen noten zijn, kokossnippers, vruchten of kiemen. Ook zaden of pitten zijn prima.

Volledige maaltijd

 

Als je al deze tips toepast heb je aan een smoothie echt een volledige maaltijd! Als ik zelf een smoothie maak is dit meestal voldoende voor 2 porties. Dan bewaar ik 1 portie in de koelkast voor de volgende dag, dan ben ik snel klaar. Je kunt ook 1 portie invriezen. Haal hem dan wel de avond van tevoren uit de diepvries. Langzaam, in de koelkast, ontdooien is het beste.

Smoothies zelf maken is vet lekker én gezond. Bewuster en Gezonder uit Kesteren.

Bewust omgaan met Voeding

 

Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding