Magnesium
Osteoporose en Magnesium
Bij osteoporose staat Calcium vaak in de belangstelling. Calcium is nodig voor sterke en gezonde botten, dat is zeker waar! Maar wist je dat Magnesium minstens zo belangrijk is? Samen met vitamine D3 en K2? Calcium en Magnesium horen in een bepaalde verhouding in het bloed aanwezig te zijn (2 : 1) en zo samen voor goede botten te zorgen. Het een kan niet zonder het ander. De vitamines D3 en K2 helpen hierbij. Ook voldoende lichaamsbeweging is goed voor de botten.
Osteoporose of botontkalking
Het vervelende bij osteoporose of botontkalking is dat je dit vaak niet, of te laat, merkt. Het geeft geen klachten. Pas als je onverwacht (snel) een bot breekt kan er onderzoek gedaan worden. Meestal komt het op wat oudere leeftijd voor. Om osteoporose vast te stellen wordt meestal een DEXA-scan gedaan om de botdichtheid te meten.
De volgende uitspraak is bekend, maar niet volledig waar:
“Drink je melk op want calcium
is goed voor sterke botten”
Hoe ontstaat osteoporose?
Bij het ouder worden (> 50 jaar) is de botafbraak groter dan de aanmaak van bot. Dit is een natuurlijk proces. Toch kun je zelf veel doen om dit proces te vertragen. Als je voldoende blijft bewegen stimuleert dit de aanmaak van nieuwe botcellen. Zorg voor voldoende Calcium én Magnesium in de voeding. Ook de vitamines D3 en K2 zijn betrokken bij de aanmaak van botten. Er zijn ook medicijnen die de botafbraak versnellen, zoals prednison.
Voeding om osteoporose te voorkomen
Zoals gezegd is het belangrijk om, naast Calcium, ook voldoende Magnesium binnen te krijgen. Calcium en Magnesium werken áltijd samen en de ideale verhouding is 2 : 1. Vaak krijgen we wel voldoende Calcium binnen en wordt dit ook goed opgenomen (kaas, zuivel, brood, noten). Dit in tegenstelling tot Magnesium. Dit komt vooral voor in groene (blad)groente, vette vis, avocado, pure chocola, banaan, zaden/pitten) maar doordat de bodem minder voedingsstoffen bevat is dit vaak niet voldoende Magnesium meer. Daarom kan het een goed idee zijn om extra Magnesium te nemen via een supplement, of via de huid.
Er is nóg een reden voor te weinig Magnesium in je lichaam. Dit heeft te maken met de huidige stressvolle leefstijl. Door de stress wordt véél magnesium verbruikt in een poging om te ontspannen. Het is niet goed en gezond om te veel stress te hebben en Magnesium is ervoor om te ontspannen. Maar als de voorraad Magnesium OP is, lukt het niet meer om te ontspannen en blijven veel mensen ‘AAN’ staan. Er is een drastisch Magnesiumtekort!
Magnesium voor gezonde botten
Calcium zorgt vooral voor stevige, harde botten. Magnesium is ervoor om de botten ook enigszins flexibel te houden zodat ze niet te snel breken. De vitamines D3 en K2 helpen om de Calcium en Magnesium hun werk goed te laten doen. Zonder Magnesium worden de botten dus harder en stugger. Het gehalte aan Calcium en Magnesium in het bloed moet ook altijd in een bepaalde verhouding aanwezig zijn. Het kan maar zo zijn dat er zelfs Calcium uit het bot gehaald wordt om het niveau in het bloed goed te houden.
Hoe zorg je voldoende Magnesium?
Als eerste is voeding met Magnesium belangrijk! Ook al zit hier minder Magnesium in dan vroeger, begin hier wel mee. Ook voor de algehele gezondheid is het goed om bewuste keuzes te maken met voeding. Daarnaast kan het goed zijn om extra magnesium te slikken of smeren. Denk eens aan een heerlijke massage met Magnesium.
Stel je vraag of maak een afspraak
Als je een supplement wilt gaan gebruiken, is het goed om je hierin te verdiepen. Dit heb ik al enigszins voor je gedaan en in mijn blog over magnesium kun je daar meer over lezen. Heb je nog vragen? Dan beantwoord ik ze graag! Stuur me een bericht en je krijgt persoonlijk antwoord.
Bewust omgaan met Voeding
Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding.