Zoetstoffen en het effect

Hoi, hoe gaat het met je? Lukt het je om geen of minder suiker te gebruiken? (en met suiker bedoel ik ook de snelle koolhydraten en producten die zich gedragen als suiker). Afgelopen maanden heb ik regelmatig informatie gedeeld, via de mail en andere berichten, over dit onderwerp en mijn kijk daarop. Heb je er iets van opgestoken? En als je geen of minder suiker gebruikt, denk je dan misschien dat zoetstoffen een goede vervanger zijn? Als je niet beter weet, zou je dat kunnen denken.

Zoetstoffen

Wat zijn zoetstoffen eigenlijk? Technisch gezien zijn dat alle stoffen die je kunt gebruiken om iets een zoete smaak te geven. Dus als je het zó bekijkt is suiker óók een zoetstof. Maar over het algemeen wordt met zoetstoffen de chemische variant bedoeld. Bijvoorbeeld stoffen als xylitol, sucralose, sorbitol, maltitol, acesulfaam-K en de allerergste: ASPARTAAM! Deze stof wordt afgebroken tot methanol in je lichaam en kan vele ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken/verergeren. Maar er is nóg een nadelig effect van het veelvuldig gebruik van zoetstoffen.

Insulineresistentie

Door het (veelvuldig) gebruik van chemische zoetstoffen, raakt je lichaam in de war! Door de zoete smaak dénkt je lichaam dat er suiker (energie) aankomt en wordt er ook gewoon insuline aangemaakt. Insuline heeft, in dit geval, de taak om de suiker/energie in je cellen te brengen. Alleen ís er geen suiker/energie om naar je cellen te brengen, want zoetstof bevat geen energie. Gebeurt dit heel vaak, dan wordt er dus onnodig insuline aangemaakt en je lichaam gaat daardoor minder goed op insuline reageren en zó ontstaat insulineresistentie (op den duur kan dit leiden tot diabetes type 2). Nettie Bom legt dit heel helder uit in dit filmpje (vanaf minuut 4.35)

De voor- en nadelen van zoetstoffen

Er zijn een paar voordelen van zoetstof, zoals:

  • het spaart je gebit
  • het bevat geen calorieën

De nadelen zijn:

  • zoetstof in frisdrank is wél nadelig voor het gebit, door de zuren
  • het veroorzaakt insulineresistentie
  • verhoogde kans op diabetes type 2

 

Nooit meer zoet/suiker?

Je zou kunnen denken dat je dan, voor een goede gezondheid, maar beter nooit meer zoet/suiker kunt gebruiken. Is dit ook zo? Nee, gelukkig niet! Sowieso roept de kreet ‘nooit meer’ vaak veel weerstand op. Het gaat er om dat jij je bewust wordt wat zoet/suiker met jouw gezondheid doet en dan keuzes gaat maken. Wil jij graag zo lang mogelijk gezond en fit blijven met een gezond gewicht? Dan horen daar bepaalde keuzes bij. Keuzes die voor jou goed voelen en bij jou passen. Voor de één zal dat heel weinig zoet-/suikergebruik zijn en voor iemand anders misschien iets meer. Dat is een ontdekkingsreis voor jezelf en dit gaat meestal niet van de ene op de andere dag.

Hoe verslavingsgevoelig ben jij?

Om te ontdekken wat voor jou een goede manier is om met zoet/suiker om te gaan zou je, om te beginnen, eerst een hele maand zonder suiker kunnen proberen. Afkicken! Dan maak je je lichaam schoon en daarna kun je gaan ontdekken hoe je reageert op het geleidelijk weer toevoegen van zoet/suiker. Er zijn mensen die extreem gevoelig zijn voor de zoete smaken! Die hebben als het ware ‘levenslang’. Vergelijk het met alcohol. Een alcoholist kan niet af en toe een glaasje alcohol drinken! Een echte suikerverslaafde kan ook niet af en toe suiker nemen. Zo erg kan het zijn. Je zult dit in de praktijk vanzelf ontdekken, hoe dit voor jou is!

En dan?

Tja, en dan? Hoe of waar ga je beginnen met het uitbannen van zoetstoffen en suikers? Je kunt natuurlijk overal informatie gaan zoeken hierover. Boeken en artikelen lezen, die zijn er genoeg! Het lastige is dat het zo verwarrend is, al die informatie. En dan kom ik ook nog eens iets vertellen. Wie moet je nu geloven? Dat is eigenlijk heel simpel: doe wat goed voelt voor jou! Geloof wie jij wilt geloven. Doe het op jouw manier. Wil je het allemaal zelf uitzoeken? Helemaal prima! (Dat heb ik ook gedaan en daar ben ik wel een paar jaar mee bezig geweest). Eén mogelijkheid is om zelfstandig het programma Suikervrij Genieten te volgen. Je kunt ook mijn hulp inroepen en eerst een gratis oriënterend gesprek aanvragen.

De voordelen van Suikervrij Genieten

Suikervrij Genieten kan enorm veel voordelen voor je gezondheid en gewicht opleveren! Kom eindelijk uit die vicieuze cirkel van maar blijven eten, je steeds ongezonder, ongelukkiger en zwaarder te voelen.

Gratis oriënterend gesprek aanvragen

Vraag hier een gratis en vrijblijvend oriënterend gesprek met me aan. Om me zo goed mogelijk op dit gesprek voor te bereiden stuur ik je een vragenformulier toe. Nadat je dit naar me teruggestuurd hebt, plannen we een afspraak in.