Water

Mag ik jou eens vragen hoeveel WATER je op een dag drinkt? En dan bedoel ik zuiver water, zonder smaakje. Geen koffie, thee, aanmaaklimonade, bouillon, sapje, frisdrank of iets van alcohol. Want die bevatten wel water, maar ook andere stoffen. Nee, ik bedoel echt alleen maar schoon water, uit de kraan of uit een fles of pak. Ik ben heel benieuwd of je dit weet voor jezelf!

Schoon water

Waarom is zuiver, schoon water dan zo belangrijk? Al die andere dranken bevatten toch ook veel water? Is dat niet voldoende dan? Dat is een vraag die me vaak gesteld wordt. En ik zal het uitleggen. Dit gaat het beste als je een vergelijking maakt met bijvoorbeeld het zemen van ramen. Hoe worden de ramen het beste schoon? Door met schoon water te zemen. Als je ramen echt smerig zijn, moet je het water ook regelmatig verversen. Zo is het ook met je lijf. Je hebt het meest aan schoon water om alle functies goed te laten verlopen. Alle vervuiling (smaakjes) moet weggespoeld worden met schoon water. Hier is dus extra water voor nodig! Hoe meer vervuiling in je lijf, hoe meer water je nodig hebt om de afvalstoffen af te voeren

Functies

Water heeft heel veel functies in je lichaam. Je lichaam bestáát voor zo’n 75% uit water en van de hersenen wordt gezegd dat ze voor 85% uit water bestaan. En je bloed bestaat idealiter voor 94% uit water. Water is een oplos- en transportmiddel voor levensbelangrijke stoffen. Maar dat niet alleen, het is óók een voedingsstof. Het speelt een sleutelrol bij de stofwisseling van alle functies in je lichaam (zie ook het boek: ‘Water, het goedkoopste medicijn’ van dr. F. Batmanghelidj).

Uitgedroogd

Met een speciale weegschaal kun je meten hoe het gesteld is met je vochthuishouding. Het kán gebeuren dat iemand echt voldoende water drinkt (ongeveer 30 ml./kg. lichaamsgewicht) en tóch uitgedroogd is. Hoe kan dit dan? Als je je lichaamscellen als bolletjes voorstelt, die dicht tegen elkaar aanliggen, is er ook nog ruimte tussen die cellen. Als je uitgedroogd bent, zit er wel water tussen de cellen, maar komt het niet IN de cellen. Als dit het geval is, gaat de ‘deur’ op de celwand niet open voor het water. Deze denkbeeldige deur gaat alleen maar open als er voldoende natrium en kalium aanwezig is in je bloed.

Oplossing

Natrium krijgen we over het algemeen ruim voldoende binnen! Denk maar even aan het gewone keukenzout, dat is natriumchloride. Zeker als je veel bewerkte producten eet (pakjes, bakjes, sauzen, kant-en-klaar) krijg je een overschot aan natrium binnen. Een deel van de oplossing is dan ook om dit soort producten drastisch te verminderen en meer vers en onbewerkt voedsel te eten. Een ander deel van de oplossing is om ‘s morgens vroeg een mespuntje Keltisch zeezout of Himalayazout te nemen met een halve liter lauw water. In deze zoutsoorten zitten heel veel mineralen, waaronder kalium. Hiermee zet je het deurtje op je cellen open om het water binnen te laten.

Bloeddruk

De volgende vraag die ik dan krijg: is dit niet gevaarlijk voor mijn bloeddruk? Dan zeg ik: wát gevaarlijk is voor je bloeddruk is teveel bewerkte producten nemen die boordevol schadelijk zout (natriumchloride) zitten! Mijn advies is dan ook: vervang dat schadelijke zout door een mespuntje Keltisch zeezout of Himalayazout. De mineralen die daar, van nature, in zitten, hebben geen effect op je bloeddruk. Je kunt het ook door het kookwater van je groente doen, geen probleem. De totale hoeveelheid zout die je dan binnenkrijgt, blijft ruim binnen de norm.

Bodyscan

Ben je benieuwd hoe het met jouw vochthuishouding is gesteld? Maak dan een afspraak om een bodyscan te laten maken. Hiermee krijg je een mooi beeld van jouw lichaamssamenstelling. De uitslag wordt uitgebreid met je besproken.

Gratis oriënterend gesprek aanvragen

Vraag hier een gratis en vrijblijvend oriënterend gesprek met me aan. Om me zo goed mogelijk op dit gesprek voor te bereiden stuur ik je een vragenformulier toe. Nadat je dit naar me teruggestuurd hebt, plannen we een afspraak in.