Mijn gezin doet niet mee!

Als ik met mensen praat over gezonde(re) voeding krijg ik vaak te horen dat ze dit best wel willen, maar dat het zo lastig is omdat het gezin niet mee wil doen. Eigenlijk is dit een excuus om er zelf ook niet aan te beginnen en dat is best begrijpelijk!

Excuses

Zodra jij voornemens bent om iets aan je voedingsgewoontes te veranderen, voelt dit voor je brein automatisch als gevaar en volautomatisch zal je brein je willen weerhouden van deze verandering. Elke reden om NIET te veranderen wordt uit de kast getrokken en de reden ‘mijn gezin wil niet meedoen’ is er één van.

Wat wil je eigenlijk?

Jouw reden om gezond(er) te willen eten en drinken is de basis. Je wilt dit voor jezelf, niet persé voor je gezin. Natuurlijk zou het mooi zijn als ze mee willen doen, maar bedenk dat iedereen zijn/haar eigen keuzes maakt. Je kunt niemand dwingen of overhalen om mee te doen als ze daar niet aan toe zijn.

Doe het voor jezelf

Dus als jij een goede reden hebt om iets te veranderen aan je voedingsgewoontes, dan is de volgende stap om je erin te verdiepen hoe je dit wilt gaan doen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het prima samen kan gaan als je gezin niet mee doet! Met wat kleine aanpassingen is dit heel goed in de praktijk te brengen.

De maaltijden

Zodra je gezond(er) wilt gaan eten en drinken zul je ontdekken dat 3 maaltijden per dag de basis zijn. Tussendoortjes zijn in principe niet nodig (uitzonderingen daargelaten). Vaak is het zo dat ontbijt en lunch niet zo’n probleem hoeven te zijn. De avondmaaltijd met het gezin wordt als een probleem ervaren. Toch hoeft dit echt niet zo te zijn en je hoeft ook zeker geen dubbele maaltijden klaar te maken.

Aanpassingen

  • Stel, je hebt een avondmaaltijd die uit groente, vlees en aardappelen bestaat en je wilt geen/minder aardappelen eten. Dat is dan toch geen probleem? Maak wat meer groente klaar of een schaaltje rauwkost extra en klaar ben je! Wil je minder vlees eten, dan doe je dat toch? Eventueel vervang je het door een ei of een handje noten. Makkelijk zat.
  • Een andere maaltijd, bijvoorbeeld nasi. Als je gewend bent om een pakje kant-en-klare kruidenmix te gebruiken, kun je deze vervangen door een zelfgemaakte kruidenmix. Hier zijn volop recepten van te vinden en als je hier eenmalig een wat grotere voorraad van maakt, heb je voor maanden genoeg. Je kunt letten op het soort vlees dat je gebruikt en ook of je witte rijst kunt vervangen door bijvoorbeeld quinoa. Voor je gezin maak je het op de bekende manier klaar, maar voor jezelf gebruik je iets andere ingrediënten en een andere (wok)pan. Even wennen, maar dat werkt prima!
  • (Restjes) groenten kun je prima gebruiken om een soep van te maken! Eventueel pureren met kruiden naar smaak en wat kokosmelk om het lekker romig te maken. Gewoon pure ingrediënten en simpel. Bestrooi evt. met wat gehakte noten of zaden/pitten en wat verse, groene kruiden. Misschien wil je gezin wel proeven!

Geen excuses

Natuurlijk zijn er nog veel meer makkelijke aanpassingen te bedenken. Iedereen heeft zo zijn/haar eigen voedingsgewoontes. Daarom is maatwerk in voedingsadvies zo belangrijk. Dat je gezin niet mee wil doen mag echt geen excuus zijn om zelf niets te veranderen. Begin gewoon en kijk wat lukt. Het kan ook maar zó zijn dat je gezin nieuwsgierig wordt en op een gegeven moment toch mee wil doen.

VoetreflexPlus™ massage

Ontspannend en Ondersteunend voor je Gezondheid

Vanuit een heerlijke ontspanning werken aan het verbeteren van jouw gezondheid. Dat is het uitgangspunt van de VoetreflexPlus™ massage. Tevens kunnen speciale massages ingezet worden om specifieke gezondheidsproblemen te verminderen.

Persoonlijk Consult

Exclusieve Persoonlijke Aandacht

Tijdens een Persoonlijk Consult sta jij centraal. Welke problemen of uitdagingen ervaar jij in je leven? Wat zou je willen veranderen en welke hulp heb je nodig? Ik luister naar je, stem me op je af en geef je handvatten om verder te komen.