METFORMINE ONDER DE LOEP

Metformine bij diabetes type 2

Wat doet metformine?

Metformine is een medicijn dat veel wordt voorgeschreven bij mensen met diabetes type 2. Het suiker-/glucosegehalte in hun bloed is te hoog en metformine helpt om dit verlagen. Dit gebeurt op verschillende niveaus.

Metformine verlaagt het glucose in het bloed

Metformine zorgt ervoor:

 • Dat er in de lever minder glucose wordt geproduceerd.
 • Dat cellen (weer) gevoelig worden voor insuline.
 • Dat er minder glucose aan het bloed wordt afgegeven door de darmen.

Voordeel van metformine

Nog een voordeel van metformine is dat het totale cholesterol verlaagd wordt, alsmede ook het LDL deel (wat bekend staat als het slechte cholesterol) en de triglyceriden (slechte vetten).

Nadelen van metformine

Naast de gewenste werking van het medicijn zijn er vrijwel altijd ook ongewenste (bij)werkingen! Soms zijn deze mild, soms heftig. Toch is het wel belangrijk om ook hier eens bij stil te staan. Veel voorkomende bijwerkingen van metformine zijn o.a.:

 • Misselijkheid/braken
 • Diarree
 • Buikpijn
 • Verlies van eetlust
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Metaalsmaak

Er zijn er nóg meer, maar de hierboven genoemde zijn het meest voorkomend. Je kunt dit in elke bijsluiter lezen of opzoeken in het Farmacotherapeutisch Kompas.

Minder bekende gevolgen van metforminegebruik

Minder bekende gevolgen van het gebruik van Metformine zijn er ook!

 • Verlaging van foliumzuur
 • Verlaging van vitamine B12
 • Verhoging van homocysteïne

De eerste 2 komen je wellicht bekend voor, maar homocysteïne? Wat is dat en wat doet dat? Homocysteïne is een tussenproduct bij de omzetting van eiwitten en teveel hiervan in je bloed beschadigt je (slag)aders en hiermee wordt het risico op hart- en vaatziekten of een beroerte verhoogd!

Terug naar het begin

Even terug naar het begin, de reden van het voorschrijven van metformine. Dat is een te hoog suiker-/glucosegehalte in je bloed. Nog een stapje terug: hoe komt dit dan? Dan kom je uit op voeding en leefstijl. Aha! Zou het dan een slim idee zijn om de wérkelijke oorzaak van de te hoge bloedsuikerwaarden aan te pakken? Dan heb je metformine helemaal niet nodig!

Wat adviseren artsen?

In het Farmacotherapeutisch Kompas, dat door artsen gebruikt wordt, staat bij de indicaties (de reden van voorschrijven) heel duidelijk ‘Bij diabetes mellitus type 2, met name bij overgewicht, indien met dieet en lichaamsbeweging alléén onvoldoende resultaat wordt verkregen’.

Gebruik je metformine?

Gebruik je metformine en zou je op een andere, meer natuurlijke, manier je bloedsuikerwaarden willen verlagen? Door naar je voedingsgewoontes en leefstijl te kijken? Dat is een ontzettend goed plan. Ik kan je diverse tips geven om hiermee aan de slag te gaan. Ben je hierin geïnteresseerd, neem dan gerust contact met me op. In de diensten die ik aanbied komt een stuk voeding en leefstijladviezen zeker aan de orde.

 

VoetreflexPlus™ massage

Ontspannend en Ondersteunend voor je Gezondheid

Vanuit het ontspannende effect van een voetreflexmassage kun je werken aan het verbeteren van jouw gezondheid. Dit is het uitgangspunt. Later kunnen meer specifieke massages ingezet worden om je nóg beter te ondersteunen.

Persoonlijk Consult

Tijd en aandacht voor jou

Tijdens een Persoonlijk Consult sta jij centraal. Je kunt gewoon je verhaal vertellen en de vragen stellen die je bezig houden. Neem je tijd, ik luister. Soms is het al voldoende om gehoord te worden door iemand die geen oordeel heeft.