Gezondheid, Voeding
Metformine verlaagt de bloedsuikerspiegel
Metformine is een medicijn dat veel wordt voorgeschreven bij mensen met diabetes type 2. Het suiker-/glucosegehalte in hun bloed is te hoog en metformine helpt om dit verlagen. Dit gebeurt op verschillende niveaus.
Metformine verlaagt het glucose in het bloed
Metformine zorgt ervoor:
- Dat er in de lever minder glucose wordt geproduceerd.
- Dat cellen (weer) gevoelig worden voor insuline.
- Dat er minder glucose aan het bloed wordt afgegeven door de darmen.
“Een klant vraagt aan de bakker: is dit veilig voor een diabeet? De bakker: Ja hoor. Alles wat we hier verkopen is volstrekt veilig. Zolang je het maar niet in je mond stopt.”
”
Voordeel van metformine
Nog een voordeel van metformine is dat het totale cholesterol verlaagd wordt, alsmede ook het LDL deel (wat bekend staat als het slechte cholesterol) en de triglyceriden (slechte vetten).
Nadelen van metformine
Naast de gewenste werking van het medicijn zijn er vrijwel altijd ook ongewenste (bij)werkingen! Soms zijn deze mild, soms heftig. Toch is het wel belangrijk om ook hier eens bij stil te staan. Veel voorkomende bijwerkingen van metformine zijn o.a.:
- Misselijkheid/braken
- Diarree
- Buikpijn
- Verlies van eetlust
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Vermoeidheid
- Metaalsmaak
Er zijn er nóg meer, maar de hierboven genoemde zijn het meest voorkomend. Je kunt dit in elke bijsluiter lezen of opzoeken in het Farmacotherapeutisch Kompas.
Minder bekende gevolgen van het gebruik van Metformine zijn er ook!
- Verlaging van foliumzuur
- Verlaging van vitamine B12
- Verhoging van homocysteïne
De eerste 2 komen je wellicht bekend voor, maar homocysteïne? Wat is dat en wat doet dat? Homocysteïne is een tussenproduct bij de omzetting van eiwitten en teveel hiervan in je bloed beschadigt je (slag)aders en hiermee wordt het risico op hart- en vaatziekten of een beroerte verhoogd! Dit moet je niet willen lijkt me.
Terug naar het begin
Even terug naar het begin, de reden van het voorschrijven van metformine. Dat is een te hoog suiker-/glucosegehalte in je bloed. Nog een stapje terug: hoe komt dit dan? Dan kom je uit op voeding en leefstijl. Aha! Zou het dan een slim idee zijn om de wérkelijke oorzaak van de te hoge bloedsuikerwaarden aan te pakken? Dan heb je metformine helemaal niet nodig!
Wat adviseren artsen?
In het Farmacotherapeutisch Kompas, dat door artsen gebruikt wordt, staat bij de indicaties (de reden van voorschrijven) heel duidelijk ‘Bij de behandeling van diabetes mellitus type 2 komt bloedglucoseverlagende medicatie in aanmerking, indien geen goede bloedglucoseregulatie wordt bereikt met het aanpassen van de leefstijl’. AHA!
Gebruik je metformine?
Gebruik je metformine en zou je op een andere, meer natuurlijke, manier je bloedsuikerwaarden willen verlagen? Door naar je voedingsgewoontes en leefstijl te kijken? Dat is een ontzettend goed plan. Kijk maar eens op de pagina over voeding welke mogelijkheden er voor je zijn.
Bewust omgaan met Voeding
Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding.