Voeding, Gezondheid
Maagzuur is het probleem niet

Maagzuur is het probleem niet, toch hebben veel mensen er last van. Dat vervelende gevoel van, zo lijkt het, teveel maagzuur. Het komt omhoog in je slokdarm en lijkt te branden! Vaak treedt dit verschijnsel op na het eten van een bepaald voedingsmiddel of gewoon als je veel te véél hebt gegeten. Het voelt niet fijn en daar wil je zo snel mogelijk van af. Het lijkt in zo’n geval misschien alsof je te veel maagzuur hebt (het loopt immers vanuit je maag terug in je slokdarm). Maar is dit echt wel zo? Zou er ook wat anders aan de hand kunnen zijn? Iets waar je op een andere manier aan zou kunnen werken dan enkel de symptomen met medicatie te verlichten?
Medicatie
Vanuit mijn jarenlange werkervaring als dokters- en apothekersassistente weet ik dat ontzettend veel mensen medicatie tegen maagzuur (o.a. maagzuurremmers) járenlang gebruiken. En het lijkt te helpen. Het gevoel van zuurbranden blijft weg. Lees ook mijn blog over maagzuurremmers nog eens. Maar wat was nou de oorzaak van dat zuurbranden? Hebben al die mensen dan echt teveel maagzuur? Ik heb me hier eens een beetje in verdiept. De informatie heb ik uit een artikel van Richard de Leth gehaald én uit het boek ‘Waarom maagzuur goed voor je is‘. Ik zal hierna mijn samenvatting met je delen.
“Ze hebben me iets in de
maag gesplitst.”
Maagzuur is belangrijk
Als eerste logische feit komt naar voren dat we maagzuur nodig hebben. Logisch, omdat het een nuttige functie heeft. Het zorgt voor een goede vertering van ons voedsel. Als de vertering van ons voedsel niet goed verloopt, heeft dit een domino-effect op allerlei andere processen die daarna plaatsvinden. Zoals de opname van vele vitamines en mineralen tot het doden van bacteriën en schimmels. Maagzuur is dus heel belangrijk voor je gezondheid en moet niet onderdrukt of verminderd worden! Als tweede feit kwam ik tegen dat veel lichaamsfuncties verminderen naarmate we ouder worden. Zo ook de maagzuurproductie, dit is een normaal ‘verouderingsproces’. Daarom is het niet logisch dat veel (oudere) mensen teveel maagzuur zouden hebben! Dat zou tegennatuurlijk zijn.

Oorzaken
Vanuit mijn opleidingen, het genoemde boek en de artikelen van Richard de Leth kan het nuttig zijn om hier eens met andere ogen naar te kijken. Het feit dat mensen zuurbranden ervaren, wil niet zeggen dat dit komt door een teveel aan maagzuur. Een aantal mogelijke en veel aannemelijkere oorzaken:
- De onderste slokdarmsluitspier (overgang tussen slokdarm en maag) opent zich wanneer dit niet de bedoeling is. Maagzuur loopt terug in de slokdarm (reflux) en hier is de slokdarm niet tegen beschermd! Dit voelt onaangenaam en brandt!
- Voedsel blijft te lang in de maag, door een tekort aan maagzuur (diverse oorzaken). Na verloop van tijd wordt de slijmlaag van de maag dunner door te lange inwerking van het maagzuur, waardoor deze niet goed meer beschermd is tegen dit zuur. Een branderig gevoel in de maag is het gevolg.
- Er wordt niet voldoende maagzuur aangemaakt door minimale prikkeling van de zintuigen (er wordt steeds minder tijd besteed aan het klaarmaken van eten) of gewoon doordat dit een natuurlijk proces is bij het ouder worden
- Te veel en te vaak eten zorgt voor steeds minder maagzuurproductie
Dus, als de slokdarmsluitspier goed werkt, zal er geen maagzuur terugvloeien in de slokdarm en als er voldoende maagzuur aanwezig is, zal de vertering vlotjes verlopen.

Dan blijft de vraag over hoe het komt dat de slokdarmsluitspier niet goed werkt en hoe zorg je ervoor dat er voldoende maagzuur aanwezig is! Als ik daar nou eens even een kant en klaar antwoord op had! Het lichaam zit ontzettend mooi, maar ook heel complex in elkaar. Maar er zijn zéker een aantal dingen die je zelf kunt doen, die staan hierna genoemd.
Ontlasting
In de maag vindt al een deel van de vertering van eiwitten en vetten plaats. Dit gaat verder in de dunne darm. Aan de ontlasting kun je aflezen wat er slecht verteerd wordt. Als je ontlasting en/of gassen ruiken naar rotte eieren dan kun je ervan uitgaan dat eiwitten slecht verteerd worden. Heb je plakkerige ontlasting dan is dit een teken dat vetten slecht verteerd worden. Te weinig maagzuur kan meespelen met deze verschijnselen.
Wat je zelf kunt doen
- Neem de tijd om je eten klaar te maken en het op te eten. Laat de geuren en smaken goed tot je doordringen. Je zintuigen worden geprikkeld en de maagzuurproductie komt op gang.
- Eet niet te vaak: 3 goede en volwaardige maaltijden per dag is voldoende!
- Drink een half uur vóór de maaltijd een glas water met mineralen
- Een eetlepel (verdund) citroensap of appelazijn vóór de maaltijd helpen om je spijsvertering beter te laten verlopen
- Het hoofdeinde van je bed 15 cm verhogen
- Stop met roken
- Vermijd suikers en snelle koolhydraten
- Drink minder alcohol
- Wees voorzichtig voedingsmiddelen die voor jou irriterend werken (bijvoorbeeld: junkfood, koffie, scherpe specerijen, chocola, koolzuurhoudende dranken)
- Draag loszittende kleding
- Eet zo min mogelijk in de laatste 2 uur voordat je gaat slapen

Bewust omgaan met Voeding
Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding.