Hoeveel eetmomenten per dag?

De algemene richtlijn van het voedingscentrum en veel diëtisten is nog steeds dat je 5 tot 6 eetmomenten per dag nodig hebt om je bloedsuikerspiegel in balans te houden (de kachel brandende houden). Dit is ook wat ikzelf heel lang gedaan en geloofd heb. Het léék ook waar te zijn, want na 2 tot 3 uur kreeg ik echt weer trek en móest ik wel weer iets eten. Dus het klonk heel logisch. Toch had ik het gevoel dat het anders moest kunnen en ik ging op zoek. Oók omdat ik jarenlang problemen had om een stabiel gewicht te behouden. Ik kwam er achter dat niet alleen die 5 tot 6 eetmomenten invloed hebben, maar ook WAT je op die momenten eet of drinkt.

Wat werkt voor jou?

Zoveel mensen, zoveel verschillende meningen, wordt er wel eens gezegd. En dat is zeker zo in voedingsland! Daarbij komt dan nog dat niet alle adviezen voor iedereen dezelfde uitwerking hebben. Zo kun je aardig in de war raken van dit alles en maar gewoon doorgaan met het voor jou bekende patroon. Toch wil je iets veranderen en ga je op zoek naar informatie. Er zijn zeker een aantal basisprincipes die voor iedereen goed zijn, maar daarbij heeft iedereen zijn eigen voorkeuren, aanleg en mogelijkheden. Dan gaat het er niet om wie er gelijk heeft, maar dat je gaat kijken naar wat voor jou werkt! Daarom is er geen eenduidig advies dat voor iedereen hetzelfde uitpakt en is het geven van voedings- en leefstijladviezen altijd maatwerk.

Bloedsuikerbalans

Zoals hiervoor al vermeld staat, zouden meerdere eetmomenten per dag goed zijn om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Op zich is dit een goed uitgangspunt want een mooie gelijkmatige bloedsuikerbalans voelt goed. En hierover zijn veel misverstanden. Als je vaker per dag eet, en dan vooral koolhydraatrijke producten, ontstaan er enorme pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Dit is natuurlijk ook een soort balans, maar wel eentje waar je doodmoe van wordt. Je zit in de suikerverbranding. Je lichaam is van nature echter gebouwd om vetten te verbranden. De energie komt dan veel geleidelijker vrij levert bijna 4 x meer energie dan glucose! Dit voel je doordat je ruim voldoende energie hebt en je hongergevoel verdwijnt. Dat is nog eens handig! Per saldo heb je dus veel minder voedsel nodig, mits je het juiste voedsel neemt en je krijgt er óók nog eens meer energie van. Wie wil dit nou niet?

 

Meer vet/eiwit = minder suiker = minder eetmomenten

Vanuit mijn visie én ervaring (ook die van mijn klanten) komt het hierop neer: als je je voedingsgewoontes gaat aanpassen zodat je méér gezonde vetten en eiwitten binnenkrijgt en minder suiker en snelle koolhydraten dan heb je vanzelf minder eetmomenten nodig. Je hebt veel langer een verzadigd gevoel en ruim voldoende energie. Je bloedsuikerspiegel gaat als het ware meer geleidelijk aan golven dan heftig schommelen met pieken en dalen. Dat geeft veel meer rust en balans. Het omschakelen van de suikerverbranding naar de vetverbranding kan voor sommigen lastig zijn. Het hangt er o.a. van af hoe je huidige voedingsgewoontes er NU uitzien. Hoe radicaler je kiest voor de omschakeling, hoe sneller je lichaam de omschakeling oppikt.

 

Omschakelen?

Er zijn heel goede boeken en andere informatiebronnen te vinden waaruit je kunt leren hoe je je voedingsgewoontes kunt aanpassen en om kunt schakelen van een suikerverbrander naar een vetverbrander. Toch gebeurt het vaak dat je op een gegeven moment vastloopt. Je kunt het best een tijdje volhouden en je merkt dat het werkt, maar er komt een moment dat je tóch weer terugvalt in je oude gewoontes. Als je op dit punt beland bent, is het tijd om hulp te zoeken. Hulp van iemand die weet en ervaren heeft hoe dit werkt en jou door deze fase heen kan helpen. Het is ontzettend belangrijk om te leren welke factoren er nog meer invloed hebben. Zodra je dit gaat leren waarnemen en begrijpen, dán kun je pas echt stappen naar een blijvende verandering gaan zetten. Wil je weten hoe dit werkt? Als je dit eenmaal doorkrijgt, kun je dit de rest van je leven toepassen. Moeiteloos!

Hoewel ik geen voedingsconsulten meer geef is het wel mogelijk om je voedingsgewoontes te bespreken tijdens één van mijn andere diensten. Voel maar waartoe je je aangetrokken voelt en wie weet ontmoeten we elkaar.

VoetreflexPlus™ massage

Ontspannend en Ondersteunend voor je Gezondheid

Vanuit een heerlijke ontspanning werken aan het verbeteren van jouw gezondheid. Dat is het uitgangspunt van de VoetreflexPlus™ massage. Tevens kunnen speciale massages ingezet worden om specifieke gezondheidsproblemen te verminderen.

Persoonlijk Consult

Exclusieve Persoonlijke Aandacht

Tijdens een Persoonlijk Consult sta jij centraal. Welke problemen of uitdagingen ervaar jij in je leven? Wat zou je willen veranderen en welke hulp heb je nodig? Ik luister naar je, stem me op je af en geef je handvatten om verder te komen.