Voeding, Gezondheid
Hoeveel eetmomenten per dag
De algemene richtlijn van het voedingscentrum en veel diëtisten is nog steeds dat je 4 tot 7 eetmomenten per dag nodig hebt om je bloedsuikerspiegel in balans te houden (de kachel brandende houden). Dit is ook wat ikzelf heel lang gedaan en geloofd heb. Het léék ook waar te zijn, want na 2 tot 3 uur kreeg ik echt weer trek en móest ik wel weer iets eten. Dus het klonk heel logisch. Toch had ik het gevoel dat het anders moest kunnen en ik ging op zoek. Oók omdat ik jarenlang problemen had om een stabiel gewicht te behouden. Ik kwam er achter dat niet alleen die 5 tot 6 eetmomenten invloed hebben, maar ook WAT je op die momenten eet of drinkt.
Wat werkt voor jou?
“Zoveel mensen, zoveel wensen” wordt er wel eens gezegd. En dat is zeker zo in voedingsland! Daarbij komt dan nog dat niet alle adviezen voor iedereen dezelfde uitwerking hebben. Zo kun je aardig in de war raken van dit alles en maar gewoon doorgaan met het voor jou bekende patroon. Toch wil je iets veranderen en ga je op zoek naar informatie. Er zijn zeker een aantal basisprincipes die voor iedereen goed zijn, maar daarbij heeft iedereen zijn eigen voorkeuren, aanleg en mogelijkheden. Dan gaat het er niet om wie er gelijk heeft, maar dat je gaat kijken naar wat voor jou werkt! Daarom is er geen eenduidig advies dat voor iedereen hetzelfde uitpakt en is het geven van voedings- en leefstijladviezen altijd maatwerk.
“De mensen die het meest aan eten denken,
zijn diegenen die zich hebben voorgenomen
minder te gaan eten.”
Bloedsuikerbalans
Zoals hiervoor al vermeld staat, zouden meerdere eetmomenten per dag goed zijn om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Op zich is dit een goed uitgangspunt want een mooie gelijkmatige bloedsuikerbalans voelt goed. En hierover zijn veel misverstanden. Als je vaker per dag eet, en dan vooral koolhydraatrijke producten, ontstaan er enorme pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Dit is natuurlijk ook een soort balans, maar wel eentje waar je doodmoe van wordt. Je zit in de suikerverbranding en je lichaam is van nature echter gebouwd om vetten te verbranden. De energie uit vet komt veel geleidelijker vrij en levert meer dan 2 x zoveel energie als glucose! Dit voel je doordat je ruim voldoende energie hebt en je hongergevoel verdwijnt. Dat is nog eens handig! Per saldo heb je dus veel minder voedsel nodig, mits je het juiste voedsel neemt en je krijgt er óók nog eens meer energie van. Wie wil dit nou niet?
Meer vet/eiwit = minder suiker = minder eetmomenten
Vanuit mijn visie én ervaring (ook die van mijn klanten) komt het hierop neer: als je je voedingsgewoontes gaat aanpassen zodat je méér gezonde vetten en eiwitten binnenkrijgt en minder suiker en snelle koolhydraten dan heb je vanzelf minder eetmomenten nodig. Je hebt veel langer een verzadigd gevoel en ruim voldoende energie. Je bloedsuikerspiegel gaat als het ware meer geleidelijk aan golven dan heftig schommelen met pieken en dalen. Dat geeft veel meer rust en balans.
Het omschakelen van de suikerverbranding naar de vetverbranding kan voor sommigen lastig zijn. Het hangt er o.a. van af hoe je huidige voedingsgewoontes er NU uitzien. Hoe radicaler je kiest voor de omschakeling, hoe sneller je lichaam de omschakeling oppikt.
Omschakelen?
Als je gaat omschakelen naar meer vet- en eiwitrijke voeding zul je gaan ervaren dat je minder vaak de behoeft hebt om te eten. Mits je goed naar je lichaam luistert dan! Ook al geeft je lichaam aan verzadigd te zijn, dan heb je nog te maken met je gedachten. Stemmetjes die je proberen te verleiden om tóch een tussendoortje te nemen. Soms gebeurt dit zo goed als onbewust en loop je weer naar de koelkast of snoeppot om wat te eten. Dus ook al wéét je hoe het werkt, dan nog liggen er uitdagingen op de loer. Hoe kun je hier nu mee omgaan?
Jezelf waarnemen
Alles begint met bewustwording, jezelf waarnemen. Besef ook dat elke stap die je zet naar een verandering helemaal oké is. Heb geduld, wees lief voor jezelf. Als je kunt waarnemen wat er allemaal iin je gedachten gebeurt, wat de overtuigingen zijn die jou aansturen dán heb je handvatten om mee aan het werk te gaan. Vind je het fijn om hier hulp bij te krijgen?
Bewust omgaan met Voeding
Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding.