Goed of Fout in voeding?

Hoe zou het zijn om de oordelen over wat ‘goed’ of ‘fout’ is op het gebied van voeding eens los te laten? Wat voor gevoel zou dat geven? Welke keuzes zou je dan maken? Dit zijn mooie vragen om te stellen!

Gezonder, slanker en fitter

Veel mensen willen gezonder, slanker en fitter worden. Hiervoor zijn ze op zoek naar iets of iemand die hen daarbij kan helpen. Er wordt dan gekeken naar de huidige situatie van de persoon die iets wil veranderen en wat daar dan voor nodig is. Heel vaak kom je dan, om te beginnen, uit bij het veranderen van je voedingsgewoontes.

Fout?

Betekent dit dan dat de manier waarop iemand tot dan toe gewend was te eten en leven ‘fout’ was? Zo wordt het vaak wel gezien. En door dit als fout te bestempelen, kun je die persoon meteen met een schuldgevoel opzadelen. Zeker als diegene al meerdere keren pogingen heeft gedaan om te veranderen. Niet echt motiverend, wat mij betreft.

Goed?

De verandering waar iemand naar verlangt (gezonder, slanker, fitter) wordt dan ook als ‘goed’ gezien. Hoe komt dit? Ben je per definitie gelukkiger als je dat bereikt hebt? Want dát is in feite waar iemand naar op zoek is: je gelukkig(er) voelen. Misschien is dat makkelijker als je gezond, slank en fit bent, maar niet persé noodzakelijk denk ik.

Doel bereikt

Het veranderen van je voedingsgewoontes kan zeker bijdragen aan het bereiken van een betere gezondheid, een slanker lichaam en je fitter voelen. Dat is wel bewezen. Er zijn echter héél veel manieren om dit te bereiken en dit is ontzettend verwarrend! Tijdelijk andere voedingsgewoontes aanhouden middels een of ander programma lukt nog wel. En daarmee kun je zeker je doel bereiken. Maar dan?

De werkelijke reden

Voordat je gaat beginnen aan het veranderen van je voedingsgewoontes is het dus belangrijk om voor jezelf heel duidelijk te hebben waarom je dit wilt. En die reden gaat verder dan je gezonder, slanker en fitter voelen. Zoals ik al aangaf: eigenlijk gaat het erom dat je je gelukkig(er) wilt voelen.

Geen goed of fout

Het kán zijn dat je dit wilt bereiken door je voedingsgewoontes aan te passen. Prima! Maar laat dan wel het idee los van ‘goed’ of ‘fout’. Natuurlijk heeft bepaalde voeding méér gezondheidsbevorderende effecten. Daar is van alles over te vertellen en leren. Maar dat betekent niet dat je het tot nu toe ‘fout’ gedaan hebt.

Het gaat om keuzes maken

Je wist (misschien) niet beter en je neemt nu het besluit om andere keuzes te maken. Daar gaat het uiteindelijk om. Keuzes die voor jou een positief effect geven. Het verleden is geweest, daar is niets meer aan te veranderen. Je kunt alleen maar vooruit en steeds weer bedenken hoe je dit wilt doen. Geen ‘goed’ of ‘fout’, het IS zoals het is.

 

Suikervrij Genieten

Doorbreek je Suikerverslaving
Door mee te doen aan Suikervrij Genieten leer je op een eenvoudige en praktische manier hoe je Suiker kunt herkennen en vermijden. Je wordt je er stap voor stap van bewust hoe een gezond voedingspatroon er uit hoort te zien en waarom. Inclusief veel recepten om jou te helpen en inspireren!

Coaching op maat

Persoonlijk maatwerk
In een persoonlijk coachingstraject staat maatwerk voorop. Jouw huidige voedingsgewoontes, wensen en mogelijkheden zijn het uitgangspunt. Waar wil je aan werken? Wat vind jij het belangrijkste? Welk tempo past bij jou? Hoeveel en wat voor soort hulp heb je nodig?