Gezondheid, Voeding, Persoonlijke Ontwikkeling
Goed of fout
Hoe zou het zijn om de oordelen over wat ‘goed’ of ‘fout’ is op het gebied van voedingkeuzes eens los te laten? Wat voor gevoel zou dat geven? Welke keuzes zou je dan maken? Dit zijn mooie vragen om te stellen!
Gezonder, slanker en fitter
Veel mensen willen gezonder, slanker en fitter worden. Hiervoor zijn ze op zoek naar iets of iemand die hen daarbij kan helpen. Er wordt gekeken naar de huidige situatie van de persoon die iets wil veranderen en welke stappen dan als eerste genomen kunnen worden. Het veranderen van je voedingsgewoontes is dan een hele goede start.
“Hoe meer we oordelen, hoe
minder we liefhebben.”
Fout?
Betekent dit dan dat de manier waarop iemand tot dan toe gewend was te eten en leven ‘fout’ was? Zo wordt het vaak wel gezien. En door dit als fout te bestempelen, kun je die persoon meteen met een schuldgevoel opzadelen. Zeker als diegene al meerdere keren pogingen heeft gedaan om te veranderen. Niet echt motiverend, wat mij betreft.
Goed?
De verandering waar iemand naar verlangt (gezonder, slanker, fitter) wordt dan ook als ‘goed’ gezien. Hoe komt dit? Ben je per definitie gelukkiger als je dat bereikt hebt? Want dát is in feite waar iemand naar op zoek is: je gelukkig(er) voelen. Misschien is dat makkelijker als je gezond, slank en fit bent, maar niet persé noodzakelijk denk ik.
Het veranderen van je voedingsgewoontes kan zeker bijdragen aan het bereiken van een betere gezondheid, een slanker lichaam en je fitter voelen. Dat is wel bewezen. Er zijn echter héél veel manieren om dit te bereiken en dit is ontzettend verwarrend! Tijdelijk andere voedingsgewoontes aanhouden middels een of ander programma lukt nog wel. En daarmee kun je zeker je doel bereiken. Maar dan? Hoe kun je ervoor zorgen dat dit resultaat blijvend voor je gaat werken?
De werkelijke reden
Voordat je gaat beginnen aan het veranderen van je voedingsgewoontes is het dus belangrijk om voor jezelf heel duidelijk te hebben waarom je dit wilt. En die reden gaat verder dan je gezonder, slanker en fitter voelen. Zoals ik al eerder aangaf: meestal gaat het erom dat je je gelukkig(er) wilt voelen. Gelukkiger met jezelf vooral!
Geen goed of fout
Het kán zijn dat je dit wilt bereiken door je voedingsgewoontes aan te passen. Prima! Maar laat dan wel het idee los van ‘goed’ of ‘fout’. Natuurlijk heeft bepaalde voeding méér gezondheidsbevorderende effecten. Daar is van alles over te vertellen en leren. Maar dat betekent niet dat je het tot nu toe ‘fout’ gedaan hebt. Wees lief voor jezelf en besef dat je altijd nieuwe keuzes kunt maken waar jij je goed bij voelt.
Het gaat om keuzes maken
Je wist (misschien) niet beter en je neemt NU het besluit om andere keuzes te maken. Daar gaat het uiteindelijk om. Keuzes die voor jou een positief effect geven. Het verleden is geweest, daar is niets meer aan te veranderen. Je kunt alleen maar vooruit en steeds weer bedenken hoe je iets wilt doen. Geen ‘goed’ of ‘fout’, het IS zoals het is. Vind je het een uitdaging om andere keuzes te maken of weet je niet goed waar of hoe je kunt beginnen? Dan kan het raadzaam zijn om hierbij hulp te vragen.
Bewust omgaan met Voeding
Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding.