Voeding, Gezondheid

Gluten

Gluten, wat zijn dat en waar zitten ze in? Zijn gluten ongezond? Bewuster en Gezonder Kesteren.

Gluten staan aardig in de belangstelling de laatste tijd. Veel mensen blijken hier intolerant (coeliakie) of in mindere mate overgevoelig voor te zijn. Hier zit al een verschil tussen! In de supermarkten zijn hele schappen ingericht met glutenvrije producten. Tijd om het hier eens iets uitgebreider over te hebben.

Wat zijn gluten?

 

Wat zijn gluten en waar zitten ze in? Laten we daar eens mee beginnen. Gluten is een eiwit dat uit 2 onderdelen bestaat: gliadine en glutenine. Vooral de gliadine kan voor klachten zorgen. Dit gluten-eiwit vind je vooral in tarwe, producten die van tarwe gemaakt zijn of producten waar tarwe in verwerkt is (en dat zijn er ontzettend veel!). Verder vind je gluten in spelt, rogge en gerst en kamut.

“Wat kun je dan nog wél eten?”

Wat doen gluten?

 

Gluten kun je zien als een soort lijm. Ze plakken. Door deze eigenschap houden ze het product (deeg, meel) mooi bij elkaar en kan het rijzen (luchtig worden). Denk vooral aan brood, gebak, pizza e.d. Maar gluten kunnen ook een nadelig effect op je gezondheid hebben. Dit heeft ermee te maken dat vooral tarwe erg veranderd is de laatste 100 jaren. Deze verandering (meer gliadine) wordt niet door iedereen even goed verdragen.

Gluten, wat zijn dat en waar zitten ze in? Zijn gluten ongezond? Bewuster en Gezonder Kesteren.

Mogelijke klachten van gluten

 

Als je geen nadelige gezondheidseffecten ervaart van het eten van (veel) gluten, zul je niet geneigd zijn om ze te laten staan. Maar veel mensen weten niet dat de klachten die ze hebben, wellicht veroorzaakt kunnen worden door de gluten! En de klachten kunnen heel divers zijn, dat maakt het ook lastiger om te herkennen. Hierna zal ik wat klachten noemen die te maken kunnen hebben met intolerantie of overgevoeligheid voor gluten:

 

  • opgeblazen buik, buikpijn,
  • winderigheid
  • chronische diarree of verstopping
  • ongewenste vermagering
  • hoofdpijn, migraine
  • gewrichtsklachten
  • algehele malaise, vage klachten, vermoeidheid
  • huidklachten, eczeem, psoriasis, jeuk
  • allergieën, hooikoorts
Gluten, wat zijn dat en waar zitten ze in? Zijn gluten ongezond? Bewuster en Gezonder Kesteren.

Als je vermoedt dat je overgevoelig zou kunnen zijn voor gluten, dan kun je twee dingen doen. Als je klachten echt heel heftig zijn, of je wilt uitsluiten of je geen coeliakie hebt, is het altijd verstandig om eerst even met je arts te overleggen of er getest kan worden of je coeliakie zou kunnen hebben. Vermoed je dit niet en wil je het zelf uittesten, dan is de beste manier om hier achter te komen, om alle gluten eens minstens 2 weken te laten staan, 1 maand is nog beter. Merk je verbetering van je klachten? Ga na die periode dan weer eens iets eten met gluten en kijk hoe je erop reageert. Als je overgevoelig bent, zul je dit snel genoeg merken en dan begint je ontdekkingsreis naar een voedingspatroon zonder (of met minder) gluten. 

Glutenvrij in de supermarkt

 

Als laatste wil ik het nog even hebben over de glutenvrije producten die in de supermarkt te verkrijgen zijn. LET GOED OP!!! Blijf alert, blijf vooral de ETIKETTEN LEZEN!!! Denk niet dat deze producten per definitie gezond voor je zijn. De fabrikanten willen je dit namelijk wel graag laten geloven. Trap er niet in en blijf zelf opletten. Het gevaar is namelijk dat er veel suiker in de producten verwerkt is. Suiker is geen gluten, maar plakt wel. Dus vaak wordt dit als vervanging voor de gluten gebruikt!

Alternatieven

 

Gezonde en lekkere alternatieven voor gluten zijn er inmiddels volop! Even googelen en je vindt veel informatie. Wees wel kritisch, want niet alles wat beweerd wordt hoeft goed voor jou te zijn. Je kunt nog steeds lekker eten zonder gluten dat is iets wat ik zelf wel ontdekt heb. Er zijn veel glutenvrije melen waar je mee kunt bakken en variëren. Ook worden vaak groenten gebruikt voor lasagnabladen, spaghetti of rijst. 

Gluten, wat zijn dat en waar zitten ze in? Zijn gluten ongezond? Bewuster en Gezonder Kesteren.

Bewust omgaan met Voeding

 

Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding