Gluten, hoe zit dat nou?

Gluten staan aardig in de belangstelling de laatste tijd. Veel mensen blijken hier intolerant (coeliakie) of in mindere mate overgevoelig voor te zijn. In de supermarkten zijn hele schappen ingericht met glutenvrije producten. Tijd om het hier eens iets uitgebreider over te hebben.

Wat zijn gluten?

Wat zijn gluten en waar zitten ze in? Laten we daar eens mee beginnen. Gluten is een eiwit dat uit 2 onderdelen bestaat: gliadine en glutenine. Vooral de gliadine kan voor klachten zorgen. Dit gluten-eiwit vind je vooral in tarwe, producten die van tarwe gemaakt zijn of producten waar tarwe in verwerkt is (en dat zijn er ontzettend veel!). Verder vind je gluten in spelt, rogge en gerst en kamut.

Wat doen gluten?

Gluten kun je zien als een soort lijm. Ze plakken. Door deze eigenschap houden ze het product (deeg, meel) mooi bij elkaar en kan het rijzen (luchtig worden). Denk vooral aan brood, gebak, pizza e.d. Maar gluten kunnen ook een nadelig effect op je gezondheid hebben. Dit heeft ermee te maken dat vooral tarwe erg veranderd is de laatste 100 jaren. Deze verandering (meer gliadine) wordt niet door iedereen even goed verdragen.

Mogelijke klachten van gluten

Als je geen nadelige gezondheidseffecten ervaart van het eten van (veel) gluten, zul je niet geneigd zijn om ze te laten staan. Maar veel mensen weten niet dat de klachten die ze hebben, wellicht veroorzaakt kunnen worden door de gluten! En de klachten kunnen heel divers zijn, dat maakt het ook lastiger om te herkennen. Hierna zal ik wat klachten noemen die te maken kunnen hebben met intolerantie of overgevoeligheid voor gluten:
  • opgeblazen buik, buikpijn, winderigheid
  • chronische diarree of verstopping
  • ongewenste vermagering
  • hoofdpijn, migraine
  • gewrichtsklachten
  • algehele malaise, vage klachten, vermoeidheid
  • huidklachten, eczeem, psoriasis, jeuk
  • allergieën, hooikoorts

Testen

Als je vermoedt dat je overgevoelig zou kunnen zijn voor gluten, dan kun je twee dingen doen. Als je klachten echt heel heftig zijn, of je wilt uitsluiten of je geen coeliakie hebt, is het altijd verstandig om eerst even met je arts te overleggen of er getest kan worden of je coeliakie zou kunnen hebben. Vermoed je dit niet en wil je het zelf uittesten, dan is de beste manier om hier achter te komen, om alle gluten eens minstens 2 weken te laten staan, 1 maand is nog beter. Merk je verbetering van je klachten? Ga na die periode dan weer eens iets eten met gluten en kijk hoe je erop reageert. Als je overgevoelig bent, zul je dit snel genoeg merken! Lees ook dit artikel van Juglen Zwaan er eens op na.

Over het algemeen zal je darmslijmvlies met een maand of 2 wel aardig hersteld zijn van de beschadigingen die gluten veroorzaakt hebben. Je kunt het proces ondersteunen met supplementen, hiervoor zou je een bezoek kunnen brengen aan een goede orthomoleculaire therapeut (bijvoorbeeld Petra in Lienden).

 

Glutenvrij in de supermarkt

Als laatste wil ik het nog even hebben over de glutenvrije producten die in de supermarkt te verkrijgen zijn. LET GOED OP!!! Blijf alert, blijf vooral de ETIKETTEN LEZEN!!! Denk niet dat deze producten per definitie gezond voor je zijn. De fabrikanten willen je dit namelijk wel graag laten geloven. Trap er niet in en blijf zelf opletten. Het gevaar is namelijk dat er veel SUIKER in de producten verwerkt is. Suiker is geen gluten, maar plakt wel. Dus vaak wordt dit als vervanging voor de gluten gebruikt!

VoetreflexPlus™ massage

Ontspannend en Ondersteunend voor je Gezondheid

Vanuit een heerlijke ontspanning werken aan het verbeteren van jouw gezondheid. Dat is het uitgangspunt van de VoetreflexPlus™ massage. Tevens kunnen speciale massages ingezet worden om specifieke gezondheidsproblemen te verminderen.

Persoonlijk Consult

Exclusieve Persoonlijke Aandacht

Tijdens een Persoonlijk Consult sta jij centraal. Welke problemen of uitdagingen ervaar jij in je leven? Wat zou je willen veranderen en welke hulp heb je nodig? Ik luister naar je, stem me op je af en geef je handvatten om verder te komen.