Brood, daar zit (n)iets in!?

Wie is er niet grootgebracht met de dagelijkse boterham? En nog steeds is brood in Nederland bij veel mensen het hoofdbestanddeel van het ontbijt en de lunch. Zodra je je een beetje gaat verdiepen in gezonde voeding kun je niet om het onderwerp ‘Brood’ heen. Er zijn zowel voor- als tegenstanders. Dat kan het lastig maken om te bepalen of je het nu beter wel of niet kunt eten. Van mij zul je hier geen uitsluitsel over krijgen omdat ik van mening ben dat je dit het allerbeste zelf kunt ervaren. Wel wil ik wat meer vertellen over de samenstelling en mogelijke gevolgen van brood.

Waarom Brood niet voor iedereen zo goed uitpakt

  • Het hoofdbestanddeel van brood, TARWE, was vroeger (nog maar zo’n 300 jaar geleden) geheel anders van samenstelling dan de tarwe van nu. Even kort: door een andere manier van telen (meer opbrengst op minder grond) bevat tarwe nu veel meer GLUTEN. En, specifiek, een bepaald soort gluteneiwit waar steeds meer mensen in meer of mindere mate overgevoelig voor blijken te zijn.
  • Alle graansoorten bevatten lectines, die schade aan kunnen brengen aan de darmen. Als je darmen, op den duur, zó erg beschadigd (lek) zijn, dan worden voedingsstoffen niet goed meer opgenomen en er kunnen stoffen in je bloedbaan komen die er niet horen. Met bijvoorbeeld allergische klachten tot gevolg.
  • Het BROOD van vroeger werd met veel meer aandacht en tijd gebakken. Het deeg kreeg de tijd om op een natuurlijke manier te rijzen. De enige ingrediënten waren toen: tarwe, water en zout. Geen gist, geen (chemische) broodverbetermiddelen, geen geur-, kleur- en smaakstoffen (zoals suiker).
  • Het meeste hedendaagse brood is een SUPER KOOLHYDRAATSOORT die in je lichaam heel razendsnel omgezet wordt in glucose en dus zorgt voor een snelle verhoging van je bloedsuikerspiegel. Met alle gevolgen van dien. Zeker als je het belegt met jam of vruchtenhagel!

Broodbuik

In het boek ‘Broodbuik’ wordt de hele geschiedenis van tarwe verteld en hoe dit mooie oorspronkelijke graan genetisch gemanipuleerd is en in geen enkel opzicht meer lijkt op het OERgraan. Allemaal onder druk van de producenten voor meer en snellere opbrengsten. Langzamerhand is brood een hoofdbestanddeel van veel maaltijden geworden. En niet alleen dat. Ook veel snacks hebben (goedkope) tarwe als basis, want de gluten uit tarwe hebben de eigenschap dat ze kneedbaar en elastisch zijn en een baksel luchtig maken. Op zich fijne eigenschappen, ware het niet dat de neveneffecten zo desastreus zijn voor veel mensen! Neveneffecten zoals de overgevoeligheid voor het gluteneiwit (veel maag- en darmklachten) en verder de nadelige gevolgen van teveel koolhydraten (pieken en dalen van je bloedsuikerspiegel met uiteindelijk teveel buikvet als gevolg). Tenslotte heeft tarwe zelfs een verslavend effect op je brein!

Buikvet

Koolhydraten zijn brandstoffen die je nodig hebt voor de (snelle) levering van energie. Maar koolhydraten zijn zeker niet de enige vorm hiervoor en ook niet de handigste! Als je teveel koolhydraten eet en je verbruikt dit niet, zoals heel vaak gebeurt, dan wordt het teveel opgeslagen als (buik)vet. Dit vet gaat rondom de organen in je buik zitten (zie foto). En dit is het meest ongezonde vet! Dit vet lokt ontstekingsreacties uit. In het boek ‘Broodbuik’ staat een hele opsomming van aandoeningen genoemd die te maken kunnen hebben met een teveel aan buikvet. Bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, dementie, reumatische aandoeningen, huidproblemen etc.

Nooit meer brood?

Tja, als je er aan denkt dat je misschien NOOIT MEER brood zou kunnen eten, dan raken veel mensen toch wel lichtelijk in paniek! Het is zó ingeburgerd, zó’n gewoonte geworden. Hoe zouden we toch zonder moeten? En dat hoeft ook niet. Er is echt nog zoveel mogelijk! Er zijn heerlijke, alternatieve, broodsoorten te koop, maar ook zelf maken kan echt in een handomdraai! Het kan zijn dat het beter is voor je gezondheid als brood niet meer het hoofdbestanddeel van je maaltijd is. Als je nu gewend bent om te ontbijten én lunchen met brood en vaak nog een tussendoortje neemt dat óók uit tarwe bestaat, dan vergt het wel wat aanpassingen! Maar dit hoef je echt niet van de ene op de andere dag door te voeren als je dat niet wilt. Het hangt ervan af hoeveel gezondheidsklachten en/of overgewicht je hebt en dus hoezeer ben je bereid om je voedingsgewoontes aan te passen? Jij kiest zelf!

 

Alternatieven

  • Brood van Menno. Ambachtelijk gebakken brood zonder toevoegingen dat op een natuurlijke manier gerezen is. Veel verschillende soorten brood, ook rogge, spelt en zuurdesem! Je kunt dit brood online bestellen, dan heb je het nog verser thuis dan dat je het in een winkel zou kopen. En, zoals Menno ook zegt: eet niet zoveel brood als het voedingscentrum adviseert! Neem een kijkje op de site van Menno, daar vind je alle informatie.
  • Brood van Noets. Dit bedrijf heeft een aantal heerlijke mixen waarmee je zelf in een handomdraai een goedgevuld en zeer voedzaam brood kunt bakken. Ze zijn niet persé volledig glutenvrij en soms is er ook wat kokosbloesemsuiker aan toegevoegd, maar ze bevatten in ieder geval geen tarwe als basisbestanddeel. De mixen zijn wisselend gevuld met noten, zaden, pitten en gedroogde vruchten. Kijk goed naar de ingrediënten! Het leuke is dat je er helemaal je eigen draai aan kunt geven. Je kunt de naturel variant nemen en hier een bananenbrood van maken of je mengt er stukjes kip, kruiden en/of gedroogde tomaatjes door voor een hartige versie. Leef je uit! Aan 1 of 2 sneetjes van dit brood, besmeerd met een likje roomboter, heb je echt genoeg.
  • Brood van Ralph Moorman. Ralph is voedingstechnoloog en heeft, in samenwerking met Yam, een heel bijzonder brood ontwikkeld. Als je de link opent, kun je uitgebreide informatie hierover lezen. Het is te koop bij de Jumbo en online. Het is misschien niet altijd op voorraad bij de Jumbo, maar vraag er naar, dan bestellen ze het voor je.
  • Zelf bakken. Misschien iets meer werk, maar je weet wel precies wat je eet! Er zijn echt volop recepten te vinden op het internet en in boeken. Als je eenmaal een goed basisrecept hebt, ga je daar lekker mee variëren. Ik heb wel eens een tijdje zelf zuurdesembrood gemaakt, je weet wel, met zo’n starter. Daar ben je wat tijd aan kwijt qua voorbereiding, maar het smaakt echt geweldig! 

VoetreflexPlus™ massage

Ontspannend en Ondersteunend voor je Gezondheid

Vanuit een heerlijke ontspanning werken aan het verbeteren van jouw gezondheid. Dat is het uitgangspunt van de VoetreflexPlus™ massage. Tevens kunnen speciale massages ingezet worden om specifieke gezondheidsproblemen te verminderen.

Persoonlijk Consult

Exclusieve Persoonlijke Aandacht

Tijdens een Persoonlijk Consult sta jij centraal. Welke problemen of uitdagingen ervaar jij in je leven? Wat zou je willen veranderen en welke hulp heb je nodig? Ik luister naar je, stem me op je af en geef je handvatten om verder te komen.