Gezondheid, Voeding, Suiker

Bloedsuiker spiegel in balans

Te veel suiker en koolhydraten in je voeding brengen je bloedsuikerspiegel uit balans. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Als je bloedsuikerspiegel mooi in balans is zijn er geen grote uitschieters naar boven en beneden. Wat is eigenlijk die bloedsuikerspiegel? En hoe erg is het als die niet mooi in balans is? Hoe kun je merken als de balans niet goed is? En wat kun je zoal doen om de balans te herstellen? Daar ga ik iets meer over vertellen, want het is de basis van een goed en gezond functionerend lichaam!

Brandstof

 

Bloedsuiker = suiker in je bloed. Een andere naam voor suiker is glucose. Glucose komt in je bloed door wat je eet en drinkt. Nu heb je wat glucose nodig als brandstof, dus tot zover geen probleem. Alleen hebben veel mensen, over het algemeen, te vaak en te veel glucose in het bloed. Er is méér brandstof aanwezig dan er nodig is voor de activiteiten die plaatsvinden.

“Balans is geen doel dat je bereikt.

Balanceren is een vaardigheid

die je ontwikkelt.”

Snelle stijging bloedsuiker

 

Voedingsmiddelen die zorgen voor een snelle stijging van je bloedsuiker zijn de vele vormen van suiker en producten die zich hetzelfde gedragen. Suiker wordt vrijwel zonder vertraging direct omgezet in en afgegeven als glucose in je bloed. Producten die zich als suiker gedragen, zoals o.a. brood, rijst, pasta en aardappelen en heel veel sterk bewerkte producten bestaan uit zetmeel of bevatten o.a. tarwe, dat eigenlijk een lange ketting van glucosemoleculen is. Zonder al te veel moeite wordt deze in je darmen afgebroken tot glucosemoleculen en afgegeven aan je bloed. En voilá: je bloedsuikerspiegel stijgt (snel)!

Te veel suiker en koolhydraten in je voeding brengen je bloedsuikerspiegel uit balans. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Pieken en dalen

 

Wat gebeurt er dan als je (te) veel glucose in je bloed hebt? Je lichaam zorgt er als éérste voor dat de lever en spieren glucose krijgen, om hun voorraad aan te vullen. Daarna komen de cellen aan de beurt, die direct energie nodig hebben. Om de glucose in de cellen te krijgen is insuline nodig. Tot zover niets aan de hand. Maar…. er blijft veel glucose over! Er kan maar een bepaalde hoeveelheid opgeslagen worden en wat er dán nog overblijft wordt, met behulp van insuline, als vet opgeslagen. Insuline heeft dus een heel belangrijke taak om de (te) hoge bloedsuikerspiegel weer naar beneden (in balans) te krijgen. Na een hoge piek van glucose in je bloed volgt er redelijk snel een sterke daling. Dit ervaar je als ‘zin in eten’, maar je kunt ook gaan trillen, zweten of duizelig worden. Als je vervolgens weer een suikerrijk product neemt, begint het weer van voor af aan. Zo ontstaan de pieken en dalen.

Te veel suiker en koolhydraten in je voeding brengen je bloedsuikerspiegel uit balans. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Het gevolg van te veel suiker en koolhydraatrijke producten is dus een sterke schommeling in je bloedsuikerspiegel en opslag van vet. Het hormoon dat dit alles regelt is insuline. En hoe vaker deze situatie voorkomt, hoe ongevoeliger de cellen worden voor de werking van insuline. Zie het maar als een soort slijtage. Je lichaam gaat als reactie hierop steeds méér insuline aanmaken in de hoop dat de cellen zich gaan openen voor de opname van glucose. Maar wist je dat insuline dit oorspronkelijk helemaal niet als hoofdtaak heeft?! Insuline is een hormoon dat nog een heleboel andere belangrijke taken heeft. Doordat het zo druk is met het regelen en in balans houden van de bloedsuikerspiegel komt het aan deze taken moeilijk toe. Met op de lange duur diverse gezondheidsproblemen tot gevolg (bijv. gebrek aan energie, altijd moe, hoofdpijn, huidklachten, buikklachten, slecht slapen en niet kunnen afvallen).

Bloedsuikerspiegel beter in balans

 

Voor je algehele gezondheid en energieniveau is het beter om te zorgen voor een mooie balans van je bloedsuikerspiegel. Onder andere omdat insuline dan zijn andere belangrijke taken beter kan uitvoeren. Verder zul je gaan merken dat je méér energie gaat krijgen als deze niet meer (direct) van glucose afkomstig is, maar van … VET! Het is namelijk zo dat vet meer dan 2x zo veel energie levert dan glucose omdat het langzamer wordt omgezet in glucose. Je ‘doet’ er dus veel langer mee. Bijkomend voordeel is dat je opgeslagen vet gaat verbranden (afvallen). In het begin, als je je voedingspatroon gaat aanpassen, kan dit wel met wat bijwerkingen gepaard gaan. Meestal duurt dit ongeveer 2 weken, maar soms ook langer!

Energie uit vet

 

Jarenlang hebben we gehoord dat we moeten letten op vet en zijn er bang voor gemaakt. Nu zal ik daar niet te uitgebreid op ingaan, maar volsta met te zeggen dat er goede en slechte vetten zijn. Slechte vetten (transvetten) kun je inderdaad beter mijden. Deze zitten veelal in onnatuurlijke, fabrieksmatig bewerkte producten. Je lichaam kan hier niet zoveel mee en zijn erg schadelijk voor hart- en bloedvaten. Iets anders is het met de vetten die van nature en onbewerkt in producten voorkomen, zoals in diverse oliën, avocado, noten, vette vis, roomboter. Deze vetten zijn een uitstekende bouw- en brandstof voor je lichaam! Indien deze gezonde vetten als brandstof worden gebruikt,  ontstaan er geen sterke pieken en dalen en is je bloedsuikerspiegel dus beter in balans. Een ketogeen voedingspatroon is rijk aan gezonde vetten en eiwitten.

Te veel suiker en koolhydraten in je voeding brengen je bloedsuikerspiegel uit balans. Bewuster en Gezonder Kesteren.

Bewust omgaan met Voeding

 

Speciaal voor jou als je graag méér wilt leren over voeding, heb ik een online cursus ontwikkeld. Hierin neem ik je mee terug naar de basis van voeding. Waar bestaat gezonde voeding uit? Wat zijn de basisingrediënten en hoe herken je dit in de praktijk van alledag? Hoe verwerkt je lichaam deze voeding het beste? Dat leer je ook. Verder krijg je opdrachten en heb je 3 maanden de tijd om met mij te overleggen en vragen te stellen via de mail. Voor andere opties kijk op de pagina over voeding