Als je maagzuurremmers slikt

Maagzuurremmers worden ontzettend veel geslikt en gebruikt! Al dan niet op voorschrift van een arts, want ze zijn ook bij de drogist verkrijgbaar. Omdat het gevoel van zuurbranden echt geen fijn gevoel is, wil je hier zo snel mogelijk van af, dat is begrijpelijk. En het is inderdaad zo dat de klachten kunnen verminderen met het gebruik van een maagzuurremmer.

Wat doet een maagzuurremmer?

Er zijn eigenlijk 2 groepen medicatie die het gevoel van brandend maagzuur verminderen. De ene groep bindt/neutraliseert het maagzuur (antacida) en de andere groep zorgt dat er minder maagzuur wordt aangemaakt (protonpompremmers).

Bijwerkingen

Natuurlijk ben je blij als medicatie helpt en je minder last hebt van maagzuur. Toch kan het goed zijn om ook eens stil te staan bij de mogelijke bijwerkingen van maagzuurremmers. Dit kan variëren van milde maag-darmklachten (diarree of obstipatie) tot hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, buikpijn, winderigheid, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen tot (bij langdurig gebruik) botfracturen, magnesiumtekort, vitamine B12 tekort en infecties.

https://www.apotheek.nl/medicijnen/omeprazol#wat-zijn-mogelijke-bijwerkingen

Alarmsignalen

In een eerder blog heb ik het al over het nut van maagzuur gehad. Hieruit blijkt dat er eerder sprake is van een tekort aan maagzuur dan teveel. Dit klinkt wellicht vreemd omdat het anders ervaren wordt. Daarom is het ook altijd goed om je te verdiepen in de daadwerkelijke oorzaak van de klacht (alarmsignaal) bij maagzuur.

Slechte vertering

In de maag worden onder andere eiwitten verteerd. Hiervoor is voldoende maagzuur nodig. Als er te weinig maagzuur aanwezig is, verloopt de vertering dus slechter. Hierdoor blijven eiwitten te lang in de maag, waar het vochtig en warm is. Wat gebeurt er dan? De voedselbrij begint te ‘rotten’, gisten en stinken (stinkscheten). Het gevolg van de slechte vertering is dan dat de brij omhoog komt (met wat maagzuur) en dit geeft een gevoel van teveel maagzuur!

Te weinig maagzuur

De oorzaak van de klachten is dus eigenlijk dat je te weinig maagzuur hebt om het voedsel goed te verteren. Als je dan medicatie gaat gebruiken, gaat de hoeveelheid maagzuur nóg verder terug. Hierdoor lijken de klachten te verminderen (je voelt het niet meer), maar de vertering van het voedsel en daarmee de opname van belangrijke voedingsstoffen verloopt niet goed. Op den duur kun je daar klachten van ervaren (zie bijwerkingen).

Voedingsadviezen

Na deze informatie kun je de conclusie trekken dat het verstandig is om je maagzuur te verhogen. Maar hoe doe je dat nou? Ook hier is het eerste advies weer in de voeding gelegen. Neem vóór elke maaltijd een glas water met mineralen (Keltisch zeezout of Himalayazout). Dit verhoogt de aanmaak van maagzuur. Vermijd verder suiker, melk en granen want deze verlagen de aanmaak. Eet ook niet te vaak en te veel. Wil je je voeding met me bespreken? Plan een gratis kennismakingsconsult met me in of kijk eens of je interesse hebt in een Voetreflexmassage.

VoetreflexPlus™ massage

Ontspannend en Ondersteunend voor je Gezondheid

Vanuit een heerlijke ontspanning werken aan het verbeteren van jouw gezondheid. Dat is het uitgangspunt van de VoetreflexPlus™ massage. Tevens kunnen speciale massages ingezet worden om specifieke gezondheidsproblemen te verminderen.

Persoonlijk Consult

Exclusieve Persoonlijke Aandacht

Tijdens een Persoonlijk Consult sta jij centraal. Welke problemen of uitdagingen ervaar jij in je leven? Wat zou je willen veranderen en welke hulp heb je nodig? Ik luister naar je, stem me op je af en geef je handvatten om verder te komen.